ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

сряда, 30 юни 2010 г.

В Долината на асасините в Иран, е открит гигантски резервоар за вода

Иранските археолози , работещи в Долината на асасините (ловки войни, опитни разузнавачи и професионални убийци), в северозападната част на страната, в руините на замъка Аламут, са открили няколко складови помещения и резервоари за вода.

Най-големият резервоар за дъждовна вода и вода от снеготопенето, има дължина повече от 11 мерта и дълбочина около 4 метра. Дълбоко в скалата, на която се намира Аламут, са намерени също няколко складови и жилищни помещения, някои от които са били с печки или огнища.
Мощната планинска крепост Аламут била от 13 до 17 век една от главните твърдини на хашишините(асасините) – мюсулманска секта, която през Средните векове имала репутация на тайна организация на безжалостни убийци ( от тук и думата assassin, влязла в много европейски езици със значението „наемни убийци” и могъщи магьосници..

Хашиншските крепости в планините на ирански Азърбейджан и Кюрдистан са се славели със своята непристъпност.Поради това и до сега за изследователите остава тайна, по какъв начин са получавали вода и са снабдявани с необходимите количества , за да издържат продължителните обсади, като се има предвид че по време на война в Алмут са се укривали до няколко хиляди души.

Съществува предположение, че асасините са изграждали хитроумни водопроводи, по които водата е достигала в Аламут от покрайнините на суседните планини Само че до сега не са били намерени никакви доказателства за това.

Още...

В името на изкуството всичко е възможно

Белгийският художник Вим Делваукс работи в жанра на концептуалното изкуство. В своята ферма, намираща се в Китай, той прави татуировки на свине.


В качеството на сюжет за татуиране Вим използва най-различни рисунки от русалките на Дисни, до многоцветните източни мотиви в стил якудза.
След татуирането свинете известно време живеят във фермата, радвайки посетителите със своя необичаен вид.
След навършване на определена възраст биват унищожени, след което кожата им се сваля и се опъва на рамка, като по този начин се правят своеобразни „картини”.
Условията за действие със свинете не се уточнват и никой не може да каже, дали Вим изчаква някакво врем, за да умрат сами, или просто им определя някакво време за живот. Самият той даже твърди, че по такъв начин спасява свинете, изкупувайки ги от месарите. Фермата е била открита през 2005 година. В момента там живеят девет свине-майки, девет мъжкара и трима художници, специалисти по татуировките, между които и Вам...


Още...

вторник, 29 юни 2010 г.

Ефектът на тринадесетото дете

Синът на граф Коркски е улучил десетката след 350 години!!!!


Още през XVII век Бойл предвидил, че човечеството ще се научи да лети.
Снимка NASA

Великият английски учен, известен на учениците като откривател на закона за Бойл-Мариотпреди 350 години е дал прогноза за много от съществуващите днес технологии. Физик, химик, богослов и философ, Бойл през 1662 година открил един от фундаменталните физически закони. Той установил, че изменението на обема на газа, е обратно пропорционално на промяната на налягането. Това означавало, че знаейки промяната в обема на съда, било възможно точно да се изясни промяната в налягането на газа.
Това научно постижение станало най-великото откритие на XVII век. Бойл го описал в трактата „В защита на учението за еластичността и масата на въздуха” и го нарекал хипотеза. Законът също гласи, че обемът на газа при постоянна температура, е обратно пропорционален на налягането. Четиринадесет години по-късно, до същото съждение, в конкретния случай на уравнението за състоянието на идеалния газ, стигнал френския физик от 17 век абат Мариот, който се родил в Бургундия през 1620 година. Той също установил, че при постоянна температура и маса на идеалния газ, произведението от неговото налягане и обем са постоянни. От това време във всички страни, освен Англия, законът фигурира под двойно име.
Бойл бил тринадесетотото от четиринадесетте деца на Ричард Бойл, първи херцог на Корк, свиреп и изключително успешен сметкаджия, велмпжа по времето на Елизабета Английска. Той значително умножил своето състояние, благодарение на просто присвояване на чужди земи.
Бъдещият учен се е родил в родился в Лизмор Кастъл, един от ирландските имоти на бащата. Получил превъзходно домашно образование, на 8 годишна възраст постъпил в итонския колеж, където учил 4 години, а следващите 6 години се обучавал в Швейцария и Италия. В Англия се върнал чак през 1644 година, след смъртта на баща си, който му оставил голямо наследство.

Предсказанията на английския учен за постиженията на човешката мисъл , станали главен експонат на откритата на 7 юни в Лондон изложба на Главната научна организация на Великобритания – Кралското научно общество, посветено на неговата 350 годишнина и която ще продължи до 19 ноември. Даже и самото Кралско общество е възникнало до голяма степен благодарение на старанието на Роберт Бойл, който бил и негов първи председател.
Преогнозите на известния учен за пръв път стават достояние на широката общественост. Списъкът на евентуалните открития на бъдещето («Wish list»), бил открит в архива на Бойл, преминал в Кралското дружество след смъртта му през 1691.
«Wish list» включва 24 пункта и голяма част от предсказаното за тези 350 години вече е реализирано в живота. Бойл предвидил, че човечеството ще се научи да лети, като за целта ще строи големи кораби, снабдени с мощни двигатели и стдове на въздушни възглавници. Прогнозирал е появата на подводниците, абсолютно точни карти на земната повърхност, високое ефективно селско стопанство и генно
модифицирани продукти( макар че, разбира се, по онова време терминологията е била съвсем различна). Освен това ученият е написал, че в бъдеще човечетвото ще създаде навигационни прибори, болкоуспокояващи и сънотворни средства, ще се научи да присажда човешки органи, а съшо и че ще бъде изобретен акваланга.
Както пишат снглийските средства за масово осведомяване, степента на достоверност на прогнозите на учения, предизвикват възхищение. Бойл успял да види бъдещетео във време, когато, заедно със своите сътрудници, се е налагало да води борба със суеверието и невежеството. Това е време, в което хората не вниквали в научните факти, а се стремели към магии и пророчествата на астролози.



Членът на Кралското научно общество , професор Джонатан Ешмор, е заявил на журналистите, че точността на предсказанията на Бойл е просто невероятна. В това отношение той малко отстъпва на известния френски предсказател Мишел Нострадамус, който предсказяал Вартоломеевата нощ, , научно-техническата революция, както и събитията, свързани с английския крал Карл І Стюарт. Нострадамус предвидил появата на Ленин, Хитлер и Сталин, Втората световна война и много други исторически събития, които по-късно са имали място в историческата действителност.
В интерес на истината, някои от предсказанията на Роберт Бойл и до сега не са реализирани Оказва се, че медицината все още не се е научила да лекува своте пациенти от разстояние, за което е писал ученият. Но към някои, споменати от него открития, човечеството се е доближило почти напълно- например забавяне на процеса на стареене и увеличаване продължителността на живот. А превръщането на вдин вид метал в друг, както и превръщането на едни животни и растения в други, остава работа на бъдещето.

Още...

понеделник, 28 юни 2010 г.

Аварис – древната столица на азиатските номади

Aвстийските археолози, водещи разкопки в Източната делта на Нил в Египет, са открили местоположението на столицата на азиатските номади гиксос, които през ХVII век преди нашата ера частично били завладели Египет, съобщава египетския вестник „Ал-Ахрам”.

Градът под земята се наричал Аварис.
Както разказал Захи Хавас, оглавяващ Висшия съвет на Египет по въпросите на древността, в района на град Тал-ад-Дабаа, на североизток от Кайро, по време на геофизически изследвания, били точно определени границите на малко известния град.
„Получените изображения позволяват ясно да се види подземния град, с неговите улици, къщи, гробище, и точно да се обозначат неговите граници” – казал Хавас.
Ученият също е добавил, че в очертанията на древния Аварис е открито пристанище, видно е руслото на Нил, пресичащо града, а също и два острова.
Произхождащите от Азия номади гиксос са нахлули в Северен Египет по време на управлението на слабата ХІІ династия на фараоните, което значи през XVII век пр. н. е, и се укрепили в района на делтата. Управлявали завлданите територии повече от сто години, и през това време основали своята столица Аварис. След разгрома им, някъде около 1550 година пр. н. е, египтяните унищожили всички следи от пребиваването на този народ на територията на Древниа Египет.

Още...

петък, 25 юни 2010 г.

Открито е най-старото изображение на апостолите


Aрхеолози, работещи в римските катакомби са имали щастието да открият най-древните(по тяхно мнение) фрески, с изображението на четиримата апостоли – Петър, Павел, Андрей и Йоан. Фреските са датирани към IV век от новата ера. И първата половина на V век.




Изображенията на апостолите е станало възможно да бъдат открити благодарение на прилагане на нова лазерна технология, позволяваща да се изчисти налепа, който в течение на векове се е образувало по стените.
Фреските са разположени на тавана на криптата, принадлежаща , по предварителни данни, на една от богатите римланки-християнки. Откритите изображения на апостолите са най-старите от до сега известните. Съществуват по-ранни изображения на апостол Петър, но за пръв път се откриват рисунки, където фигурират едновременно четиримата апостоли, съобщава Lenta.ru.

Още...

През 2014 година за човечеството ще настъпи съдния ден...

По думите на
британските
изследователи ,

в началото на всяко столетие

стават някои важни събития,

които опредлят

по-нататъшната съдба на дадения век.



Като пример те привеждат исторически факти.
Така например през 1618 година е сложено началото на Тридесетгодишната война, след която са последвали десетгодишни религиозни разпри в Европа. През 1815 година бил свален Наполеон, в резултат на което целия деветнадесети век преминал спокойно за Европа.
По мнение на учените, сегашната световна финансова криза се явява предвестник на събитията от съдбоносната 2014 година, с които ще бъде определено, дали двадесет и първи век ще бъде мирен и благополучен, или човечеството ще потъне в насилие и бедност.
Отбелязва се, че има и положителен фактор. Учените смятат, че този фактор ще стане укрепването на междунационалните връзки, което ще позволи да се води диалог в рамките на цялото световно съобщество. Изследователите смятат, че определяща роля ще играят САЩ, като най-влиятелна към днешно време страна. Много ще зависи именно от взаимоотношенията на САЩ с останалите страни в света.

Още...

четвъртък, 24 юни 2010 г.

Китайските археолози са открили в развалини древен хладилник

Археолози в Китай са открили на мqстото на развалините на бивша императорска резиденция устройство, което напомня хладилник. Съобщава се, че откритието било направено oт работници на института по археология в провинция Шенси.
Както станало известно, примитивното охлаждащо устройство , което е, както се предполага, от преди повече от две хиляди години, било открито от китайците в един от окръзите , намиращ се недалече от бившата столица на древната китайска империя Сиан, разположена на северозапад от Поднебесната.

Трябва да се отбележи, че този древен хладилник се състои от керамични пръстени с диаметър 1,1 метра и височина 0,33 метра. На дъното на своеобразния кладенец били положени тръби за течаща вода, която играела ролята на своеобразен охладител. Те стигали до самата речна долина.

Според учените това устройство не е могло да бъде обикновен кладенец, тъй като кладенецът би трябвало да е по-дълбок, защото подземните води в тази местност са на доста голяма дълбочина.

Още...

сряда, 23 юни 2010 г.

В Израел е осъществено самостоятелно изстрелване на шпионски спътник(видео)

Министерството на отбраната е съобщило за пускане на усъвършенстван шпионски спътник от новото поколение „Офек-9”, на борда на който са монтирани мощни телекамери , разширяващи възможностите на Израел за събиране на стратегическа информация на територията на страните от Близкия Изток.

По данни на пресслужбата ЦАХАЛ, "Офек-9" става шестия шпионски спътник, чиети изстрелване е било извършено от Израел. Мощните телескопи, намиращи се на борда на космическия апарат, ще позволят да се разгледат и зафиксират наземни обекти на площ от няколко десетки квадратни сантиметра.
Министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак е отбелязал, че са малко държавите, които самостоятелно осъществяват изстрелването на шпионски спътници. Той оптеделил пускането на спътника като значително постижение на Израел в научната и технологичната област.
Изстрелването на спътника е станало на 22 юни, около 22 часа от космодрум, разположен в района на кибуц Palmahim намиращ се между Yavneh и Rishon Lezion. Моментът на пускането е бил видян от хиляди очевидци, някои от които сметнали, че армейското командване провежда едромащабни маневри с изпозване системата на Противовъздушната отбрана. Информация с подобно съдържание се е появила вечерта на 22 юни в големите интернет-форуми.

Още...

На повърхността на Марс е открит „люк”

Американски ученици, занимаващи се с търсене на така наречените лавовои тръби на повърхността на Марс, открили на Червената планета образувание, което може да представлява един вид вход в марсиянаска пещера.


В хода на научния проект под названието MSIP (Mars Student Imaging Program), пуснат за пръв път през 2004 година, 16 ученици, изучавайки повече от 200 снимки, получени с помощтта на инструмента THEMIS на апарата Mars Odyssey, намерили на Марс неголямо кръгло петно. По думите на специалистите то може да представлява „люк” към пещера от вулканичен произход, с размер 190х160 метра и дълбочина не по-малко от 115 метра.
Отворът е възможно да стане обект на бъдещи изследвания с помощта на камерата HiRISE на апарата MRO, резолюцията на която е 30 сантиметра на пиксел, съобщава Arizona State University.


Още...

сряда, 16 юни 2010 г.

Уникални скални рисунки в Румъния

Екип френски и румънски специялисти са открили в пещера в Румъния уникални скални рисунки, възрастта на които е между 23 и 35 хиляди години.


По думите на изследователите , това са най-древните фрагменти на скална живопис от подобен род, намерени на територията на Централна Европа. Сред намерените рисунки се срещат изображенията на бикове, коне , и даже носорог - съобщава RL ONLINE.


Изображенията били намерени от изследователите в пещерата Coliboaia в северозападна Румъния, преди няколко месеца.



Още...

понеделник, 14 юни 2010 г.

Продават най-голямата златна монета на аукцион

Най-голямата в света златна монета ще бъде предоставена за продажба на аукцион във Виена, на 25 юни. Монетата е с диаметър 53 сантиметра и тежи 100 килограма. Била е отсечена в Канада през 2007 година. Номиналната стойност на монетата е 1 милион канадски долара (970бхиляди долара), но аукционната цена несъмнено ще превиши тази сума, поради високата цена на златото в момента. Само стойността на златото в момента е 3,9 милиона долара.
На едната страна на тази златна монета е изобразена кралица Елизабет ІІ, а на обратната - кленов лист. Собственик на монетата е била австрииската инвестиционна компания AvW, която през май е била принудена да открие производство по несъстоятелност, съобщава АФП.

Още...

петък, 11 юни 2010 г.

Учените са намерили начин за възстановяване на нервните клетки

Може би в недалечно бъдеще ще престанем да повтаряме съществуващата сякаш от векове фраза:”Нервните клетки не се възстановяват.”, тъй като медицината през това време ще ни подготви нови реалности.

Цялата работа е в това, че неотдавна немските учени са успели да възстановят недотигащите в мозъка неврони, от клетки от друг клас, съществуващи в мозъчната тъкан
, но не изпълняващи невронна функция. Това откритие ще помогне в бъдеще да се разработи методика на лечение на невродегеративни заболявания, пишат авторите на изследването е статия, публикувана в списание PLoS ONE.

Разработката е насочена в търсене на пътища за борба с такива болести като Алцхаймер, Паркинсон, множествена склероза и подобни заболявания на нервната система. В нея се подчертава, че производството на нови нервни клетки е възможна не само в случай на млади астроцити, но и при възрастни клетки, съществуващи в зрелия мозък.
„Нашите данни дават надежда, че бариерата, отделяща астроцитите от нормалните зрели клетки, близки по свойства, не се явява непреодолима” - твърди доктор Бернинджер, съавтор на публикацията от Мюнхенския университет Людвиг-Максимилиан, съобщават от прес-службата на списанието.
Учените имат намерение да разширят набора с неврони от спомагателните клетки на мозъка в по-нататъшните си изследвания, и с това да се приближат към разработка на методика за лечението на невродегенеративни заболявания.


Още...

четвъртък, 10 юни 2010 г.

В планините на Перу е открит водопровод на инките

Испанските спелеолози и специалисти от Националния институт за култура в Каско са успели да открият древен водопровод на инките, дълъг 3,6 километра.


Водопроводът се намира на височина 2630 метра над морското ниво в Археологическия парк Салапунку, в провинция Урубамба в Перу. Острите склонове със стръмнина до 100 градуса и високи оврази не са били непреодолимо препятствие за древните строители . Каналът е осигурявал доставката на вода от пролома Хуайтампо до източника Кханабамба.


Археолозите са намерили на даденото място и няколко скални рисунки. По думите на изследователите е могло да се намира светилище, служещо за полонение на Слънцето и Луната, съобщава Аднина.


Още...

сряда, 9 юни 2010 г.

В небето на Закарпатието са заснели НЛО (видео)

На 2 юни 2010 година, в 17,39. В небето над Ужгород (Закарпатска област), и по-точно над село Розовка), местен журналист, който видял в небето сложен прелитащ обект, без да се бави извадил камерта аи започнал да снима.

Какво всъщност привлекло неговото внимание?
Най-напред скоростта, която била бърза, а движението било уверено.
Второто, което накарало журналиста да се замисли, било отсъствието на опашка на „самолета”.
Записът е с продължителност половин минута ,и се вижда бързо летящ през облаците сребрист обект. Видеозаписът е характерен и прилича на тези, на които стои етикет ”Непознати летящи обекти”.
Търсенето в Националния архив за свидетелства на НЛО над Украйна показва, че това е първото съобщение от Закарпатски район за 2010. Най- много „чиниите” обикалят столицата на Украйна – Киев, който лидерства през първото полугодие на 2010 година по срещи със загадъчни и непознати обекти.





Още...

Какво ни подсказват откритията в океана? Нека отново да си помислим за извънземните...

Учените са открили първите многоклетъчни животни, които могат да живеят съвсем бе кислород.

Те обитават в така наречения басейн Атланта в Средиземно море. На това място концентрацията на сол във водата е толкова голяма, че те просто не се смесват с кислородосъдържащите води, намиращи се над тях. Това е доста невероятно откритие. По-рано се е считало, че само едноклетъчни организми могат да виреят в такива сурови места, но практиката е доказала друго.
Хиперсолените езера в морските дълбочини на Средиземно море учените са открили през 1993 година. Тогава три такива езера са били наречени от океанолозите с имена на корабите, от които са направени откритията – Ураний, Атланта и Дискавъри.
Чак през 2005 година са успели да установят, че тези езера са населени с множество бактерии.
От тогава около тези басейни се водят научни дискусии. Учените спорят какви процеси преобладават в тези аномални зони и по какъв начин там съществуват живи организми. И изведнъж се появило ново зашеметяващо откритие!

От животните взели радиоактивна проба за лейцин (аминокиселина) и провели флуоресцентен тест, който показва живите клетки, за да докажат, че те са били още живи, когато са ги събирали от океанското дъно. Направени били и редица други изследвания и учените стигнали до извода, че животните прекарват целия си живот в седиментните слоеве, където условията са много сурови.
В клетките на тези организми отсъстват митохондрии, които използват кислорода за подхранване на жизнената дейност на клетките. За сметка на това те са наситени с хидрогеносоми, които вършат работа, подобна на тази на тази на митохондриите, само че в анаеробна среда.
Находката е интересна не само от гледна точка на изучаване на Световния океан, но и във връзка с разнообразните форми на живот на нашата планета. В края на крайщата ако животът може да съществува там, където няма кислород, защо тогава се казва, че на други планети и спътници не може да има живот? Или може би хората още не са се сблъскали с него?




Още...

вторник, 8 юни 2010 г.

Слънцето изпада в дрямка...

Слънцето сега се намира в минимум активност в сравнение с март 2010 година. Но прогнозата е, че тази фаза ще продължи няколко десетилетия и се намира вън от компетенциите на науката.

„Да се направи прогноза за слънчевата активност е нещо, граничещо с шарлатанство. За такова нещо просто няма научна база – разказва пред ИТАР-ТАСС Сергей Богачев, водещ научен сътрудник към Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето при РАН. – Науката за сега не е в състояние да прогнозира поведението на светилата даже за близките години...”
Неотдавна група английски учени от Университета в Рединг са стигнали до извода, че Слънцето е влязло в продължителна фаза на ниска активност, която , по тяхно мнение, ще продължи няколко десетилетия. Според тях това ще предизвика сурови и студени зими в Европа, включително и в Русия. Там, чак до 2050 година ще се възцари студен климат, съпоставил с малък ледников период. Такова заравили на базата на анализа на слънчевите петна през последните 350 години.

Заключението на Сергей Богачев е, че дейстително през 2006-2007 година се е намирало в закономерен период на понижена слънчева активност, защото това е било в рамките на 11-годишния слънчев цикъл, и, започвайки да расте, през 2010-2013 е трябвало да стигне максимум, но това не се е получило. По неговите думи даже от миналата година активността е започнала да пада, достигайки глобален исторически минимум. На Слънцето нямало нито едно петно, в сравнение с началото на хилядолетието. Но пък той напомня, че през октомври миналата година звездата сякаш е „променила мнението си” и до февруари са се появили изведнъж 22 петна.Според ученият от март активността отново е започнала да пада и сега отново сме до дъното. Последното избухване е било на 8 май.

Мнението на руският учен е, че именно тези явления показват, че английските учени са прибързали със своите изводи. Оказва се, че съвременната наука не е в състояние да разбере дори това, което вижда и даже учените не разбират това, което става на Слънцето. А камо ли да направят коректна дългосрочна прогноза...


Още...

Загадъчна находка - компютър от миналото ?!!

На Земята почти не са останали бели петна, но едва ли не всяка година се сблъскваме с информация за находки на археолозите. За такава находка става дуна в книгата на немският учен Райнхард Хабек (Reinhard Habeck) „Вещи, които не могат да бъдат”. Макар и да се приема нееднозначно а и самото названия да предизивиква недоверие, авторът наистина точно се придържа към фактите в своето описание.

Античен „компютър” от морското дъно

В началото на ХХ век, на морското дъно, не далеч от малкия гръцки остров Антикифер е намерен предмет, който не само Хабел, но и други учени наричат „античен компютър”.
Моделът, изложен в немски музей показва, че това е много сложен механизъм, състоящ се от много зъбни колела с различни размери, зацепващи се помежду си в различни плоскости.

„Компютърът позволява да се следят слънчевия и лунни календари, да се изчислва траекторията на движение на планетите и да се определя положението на звездите.
От съвременна гледна точка в това няма нищо удивително, но „механизмът на Антикифера” е билсглобен през 150 – 100 година преди н. е!

Какъв гении е бил в състояние да създаде такъв сложен механизъм, си остава загадка. Според специалистите нивото на знания на този древногръцки конструктор съответствало на това, което са успели да достигнат чак през Средните векове.

Още...

понеделник, 7 юни 2010 г.

Дали това са яйца от динозавър?

Открити са странни вкаменелости в Котовски район. Дали това са яйца от динозаври?

В края на миналата седмица се е получило сензационно съобщене от Волгоградска област: в село Мокрая Олховка на Котовски район са намерени яйца от динозавър.
Находката действително поразява въображението. На неголяма територия, в недълбоки оврази, след разрушаване на почвата по време на наводнение, са се показали 15 вкаменелости с яйцевидна форма. Техният диаметър е 1-1,2 метра. Истината е, че някои от тях съвсем не приличат на яйца - една от вкаменелостите има вид на гиричка, но по-голямата му част се намира под земята и поне за момента не е възможно да се разгледа подробно.Местните момчета се похвалили, че пристигналите от Москва специалисти са изказали предположение, че това са чйца от динозаври и струват 500 хиляди рубли.
Подобно твърдение не може да не предизвика скепсис у учените, особено като се има предвид че най-голямото от намерените „яйца” има дължина не повече от 30 см, което предполага, че излюпеното от него малко също ще е малко и трябва да расте много бързо, за да достигне размерите на възрастен екземпляр. Знае се, че на мястото на Волгоградска област е имало топло доисторическо море и затова е по- вероятно да се намерят останки от морски рептилии, например ихтиозаври. Такива остатъци са намирани от Александър ярков, действителен член на палеонтологичното общество при РАН. Според него вкаменелостите, които са открити, са вероятно варовикови образувания. Макар че там няма варовик, а нещо подобно на желязна руда....


Това може да бъдат плодове на древни морски растения - изказали предположение други участници в експедицията. Има и още един вариант – да са се получили от желязна руда, която, не известно от какво, да се е оформила като кръгли топки. Действително, с желязо във вид на ярко оцветени сипеи и ръждиви фрагменти от скали рам е препълнено. Явно затова се ползва с успех „извънземната” ерсия - сиреч, там е катастрофирал извънземен космически кораб, а „яйцата” са нещо като снаряди.
Сега мястото с доисторическите вкаменелости е много популярно и всички искат да с снимат с тези реликви. Няколко оврази и сипеи се събират в един и така се получава своеобразна галерия, по която се разхождат посетителите, които през цялото време са притеснявами от комарите.Находката е твърде Важна и несъмнено експонатите имат научна стойност, а в някои страни – естетическа.
Подобни находки вече са били откривани в следвоенните години. Но какво е това, за сега не може да се каже. Окончателният отговор ще дойде само след провеждане на специални изследвания...

Още...

неделя, 6 юни 2010 г.

Гватемалската „черна дупка”... ( видео)

Вече няколоко дни геологичните служби си блъскат главите за причината на тайнствената поява в столицата на Гватемеле, пострадала от тропическата буря „Агата”, внушителна дупка, погълнала цяло здание на шивашка фабрика.

Дупката има почти идеална кръгла форма с диаметър около 20 метра и 30 метрова дълбочина. Тя се е образувала в един от районите на град Гватемала още вечерта в събота. На това място, където сега се вижда огромния кратер, дъното на който не може да бъде видяно дори и от въртолет, преди е било търиетажното здание на шивашка фабрика. Заедно с това получените данни се разминават. Местните власти съобщават, че никой не е пострадал при извънредното произшествеие, а средствата за масово осведомяване твърдят, че има един или двама изчезнали. Съобщава се съшо за смъртта на сътрудник от частната охрана. Информацията е почерпана от РИА Новости.

Загадъчният кратер е отцепен от полиция и на мястото работят геолози. Специалистите така и не могат да обяснят причината за възникването му. Трябва да се отбележи, че преди малко повече от 3 години , буквално на два километра от това място, практически се е образувала аналогична „черна дупка” в земята. Само че една от причините за това може да бъде тропическата буря „Агата”. Такива наводнения и свлачища в този район не са виждани през предходните 60 години. Стихията е разрушила пътища и мостове, реките са излезли от бреговете си и много райони са се оказали от света. Повече от 70 хиляди човека са останали без покрив. Десетки хора са изчезнали безследно. Стихията вече е отнела живота на 179 човека. Представителите на управлението на Националната агенция по извънредните ситуации е съобщил, че инженерите-геофизици възнамеряват да се спуснат вътре.

Учените са единодушни за едно, че кръглата форма на дупката предполага наличие под нея на карстова кухина. В същото време , докато геолозите си блъскат главите, много от местните жители , чийто жилища са съвсем на близо до „черната дупка” са предпочели да се изнесат в други жилища.

Още...

Фараоните са летели на въртолети(продължение)

Внимателно и подробно изучил тайнствените йероглифи и след като се върнал, заявил на журналистите , че древните египтяни са изобразили боен въртолет с удивителна достоверност.

Ако се поровим в историческите данни ще видим, че Сет Първи се е прославил с това, че всички негови походи са завършвали с разширяване на границите на неговото царство, а летописите разказват, че всички врагове, дръзнали да навлязат в Египет , търпелио съкрушителни поражения. Дали тези победи не са се дължали не само на пълководческите умения на Сет, а и на факта, че на негова страна са се сражавали не само конница и пехота, а и бойна авиация?

Наистина, предположението за използване на авиация по времето на Сет Първи звучи несериозно. Но тогава как би трябвало да се отнесем към твърденията на някои сериозни учени, че древните египтяни са използвали за осветяване на храмовете и дворците електроенергия?!


Археолозите, откривайки погребалната камера на Тутанкамон били потресени не само от съкровищата на недокоснатата гробница, но и от прекрасните фрески, които я украсявали. Пълното отсъствие на следи от сажди върху ярките стенописи, поставило пред изследователите логичния въпрос: с какво са осветявали своето „работно място” древните майстори.

За това, че древните египтяни са могли да бъдат запознати с електрическото осветление, свидетелстват древни летописи и учени. Например свети Августин(354-450 гот н. е.) , в един от своите трудове описва удивителната лампа в храма на Изида, която не можели да загасят „нито вятър, нито вода”, а също и Плутарх, споменаващ за лампата, горяща пред храма на бог Амон-ра. Според думите на последния , жреците на храма твърдели, че тя не е гаснала от няколко столетия.

Всичко това са доказателства от по-късен етап. Съществуват ли материазлни свидетелства за това, че строителите на пирамидите са познавали електричеството?
В храма на богиня Хатор в град Дендер, бил открит странен барелеф. На него ясно се виждали фигури на хора, а редом с тях - гигантски колби, приличащи на съвременните лампи с нажежаема жичка. Вътре в „лампите” са изобразени „вълнисти змии”. Може би това е символичното изображение на нажежаемата жичка?

Острите крайща на змиите влизат в „цвета на лотоса”, обхващащ долния край на прозрачната колба като цокъл на лампа. Показан е и своеобразен кабел, съединяващ устройството със сандъче, наподобяващо разпределителна кутия. Известният специалист в областта на електротехниката Харн е изказал мисълта, че така наречените стълбове на Джед, на които се намират „прозрачните колби със змиите, много приличат на съвременните изолатори за виосоко напрежение. При това положение „змиите” трябва да изобразяват газово-светлинен разряд , под действието на високо напрежение скриващ се в листенцата на „цвета на лотоса”. Ученият успял да реконструира действащ модел на такъв генератор, даващ дъгов разряд, който се съпровожда с интензивно светене.

Значи не напразно в хрониките на всички народи Египет е наричан страна, съхранила мъдростта на изчезналите цивилизации, благодарение на което владетелите на страната - фараоните, са могли да летят на планери, а жреците да осветяват своите храмове с електрически лампи .


Още...

петък, 4 юни 2010 г.

Фараоните са летели на въртолети

Сред 150 хиляди експоната, събрани в Археологическия музей в Кайро, има един, който привлича вниманието - това е странна дървена птичка, с дължина 14 сантиметра. Тя има една особеност, която я отличава от многобройните играчки, които са правили египтяните няколко хиляди години преди н.е. Опашката ие разположена не хоризонтално , като е при всички птици, а вертикално, както при планерите и самолетите.

Дървеният модел бил намерен в пустинните пясъци до Сахара, където е първата от пирамидите – стъпаловидната гробница на фараон Джосер. Египетския учен Халил Месих е нарекал статуетката модел на планер. Специалистите по самолетостроене, внимателно изучаващи параметрите на тази фигура са заявили, че те напълно съвпадат с параметрите на съвременните самолети. А геометрията на крилата на „птичката” даже се оказала почти напълно адекватна с контура на плоскостите на американския самолет „Херкулес”.

„Птичката” била подложена на изпитание в аеродимнамична тръба, и тя действително показала високи полетни качества. Доктор Месих не се задоволил с изявленията на специалистите за подобието на „птичката” със самолет. По образец на своята находка той построил експериментален планер, който полетял!
Оказва се, че археолозите са намерили в египетските пясъци действащ модел на планери, които са правени преди не по-малко от 40 века!!! Излиза, че авиацията е съществувала още по времето на средното царство!

Още не успели да дойдат на себе си от неочакваната находка на модела на древен египетски планер, попаднали на още едно сензационно откритие. Историкът Уилям Дейч още по-неочаквано заявил, че египетския фараон Тутанкамон е загинал преди 3300 години при ... авиокатастрофа.

Според него древните египтяни са се издигали във въздуха с помощтта на примитивни планери. Едно от основните доказателства за това зашеметявашо твърдение е (спотед Дейч) детайлното изучаване н а мумиите на владетелите на Древен Египет, в т.ч. и на Тутанкамон, умрели със счупени крайници и множедтво рани, сякаш смъртта им е станала вследствие падане от голяма височина. Той смята, че доколкото полетите в Египет били смятани за божествено дело, те били привилегия на царското семейство. Дейч започнал да изучава от множество рисунки и фрески странните предмети летателните апарати. Тръгвайки по пътя на предшесвеника и колегата си Месих, построил голяма част от тях и се оказало , че голям бри от новоизградените апарати се чувстват отлично във въздуха!

Тогава учените си спомнили за едно откритие, направено още през 1848 година и потвърдено след 150 години. В средата на ХІХ век една от многобройните археологически експедиции, работещи в Египет, открила в храма на Сет в Абидос загадъчни йероглифи, напомняши рисунки. Те били разположени над входа на храма, под самия таван , на височина десетки метри. Единственото, което изследователите успели да разберат било, че йероглифите са не просто текст от древно писмо, а изображения на странни предмети, възможно - механизми с неизвестно предназначение.
След 150 години солидния арабски вестник «Аш Шарк ал-Аусат» публикувал няколко снимки, направени в храма на бога на слънцето Амон –Ра в Карнака. Древният художник изобразил на камъка един от древните храмове, построени по времето на фараона Сет Първи, живял преди 3000 години, боен въртолет с явно различими роторни перки и опашка, а редом с него старателно изсекъл и други летателни апарати, наподобяващи съвеременни изтребители и бомбрадировачи. Когато ги сравнили с храма на Сет в Абидос станало ясно, защо египтолозите от ХІХ век не могли да се досетят какво е изобразено на стените на храма. Те просто не знаели как изглеждат въртолетите. За проверка на това предположение в Абидос отишъл един от най-известните египтолози в света - Алан Элфорд.

(следва)

Още...

четвъртък, 3 юни 2010 г.

Интересна новина! В Иран предлагат цветни пилета! (видео)


В Азия се развъждат разноцветни пилета. Селекционери изкуствено оцветяват неизлюпилите се пиленца след което от яйцата те излизат с ярки цветове: розово, зелено, оранжево, синьо , виолетово и червено. Тази информация е получена от чуждестранните медии.
Този цветен калейдоскоп е възможен благодарение на нетоксични веществ, които се вкарват в неизлюпеното яйце. Само че ярката окраска се запазва само през първите няколко седмици от живота на пилетата.


Новата тенденция вече са успели да разкритикуват в Кралското общество за защита на животните (RSPCA; Великобритания). Твърди се, че оцветителите не само може да навредят на домашните птици, но и да станат причина за разделяне на пиленцата на „цветни” и „не цветни”.
Трябва да се знае, че изкуственото оцветяване е разработено с цел да се следи тяхното придвижване. Прогнозира се, че цветните пилета ще привличат много повече купувачи, отколкото другите. В това е успял да се убеди и фотографа Десмонд Каванахи, на един от пазарите в Иран.





За пръв път този революционен способ е показан от собственик на ферма в американския щат Аляска, във фермата „Трипъл Д” , в местенцето Палмер. Най-ммного им се възхищават децата

Още...

сряда, 2 юни 2010 г.

В космоса е открита планета чиято година продължава само 17 часа

Планета 55 Cancri E е поставила рекорд по време на завъртане около звездата – нейната година се оказала равна на 17 часа и 41 минута. Планетата се завърта около звездата 55 Cancri A и принадлежи към клас Суперзвезди - нейната маса е 8,3 земни маси.
Тази планета била открита на 30 август 2004 година и отначало специалистите предполагали , че тя извършва един оборот около светилото примерно за 3 дни. Само че новите пресмятания на астрономите показали, че годината на 55 Cancri Е ,е значително по-кратка.
На сегашния етап 55 Cancri E, се явява планетата с най-кратката година , но учените предполагат, че в близко време първенството и може да бъде отнето от планетата SWEEPS-10, която се върти около друга звезда. За сега астрономите все още не са успели да докажат съществуването на тази планета, но според оценките и изчисленията нейното завъртане ще бъде около 10 часа.

Още...

В Австралия са намерени рисунки на изчезнали птици

На плато Арнем-Ленд в Северна Австралия , са намерени скални рисунки, изобразяващи два гениорниса - огромни птици, измрели по мнение на биолозите , преди около 40 хиляди години. Според британския вестник The Times това е свидетелство или че този вид е съществувал много по-дълго, отколкото се е считало до сега, или че рисунката е направена преди повече от 40 хиляди години, което я прави едно пот най-древните изображения в историята на човечеството.

Скалната рисунка, е направена с червена охра и се намира на отдалечена скала в северните територии. Била е открита от местните аборигениоще през 2008 гдина, но археолозите са успели да я изследват едва две години по-късно. Специалистът по наскално изкуство Бен Ган (Ben Gunn) разказал, че рисунката е добре запазена, макар и „малко зацапана”.
Той отбелязан, че рисунката едва дали е била прерисувана и че, съдейки по детайлите, художникът е знаел, как изглежда птицата, а не се е ръководел от устни предания или от собственото си въображение. Палеонтологът познал в нарисуваните птици гениорниси.


Освен тях на картината се виждат и други животни, които са измрели преди от 3 до 18 хиляди години: тасманийски тигър, гигантска ехидна. Гигантско кенгуру, торбест тапир Palorchestes azael.

Още...

вторник, 1 юни 2010 г.

Учените са обяснили способността на сперматозоидите да плуват в кръг

Учените са обяснили, защо сперматозоидите обикновено се движат по кръгови траектории. Статия по този повод е публикувана в списание Journal of the Royal Society Interface .

Специалистите отдавана са обърнали внимание на необичайния способ на преместване на сперматозоидите. До сега се е смятало, че те „нарязват кръгове” поради хаотичното биене на опашчицата. Авторите на новото изследване са разработили матеметически модел на преместване на сперматозоидите и са установили, че способността за плуване в кръг започва да се проявява при тях само в среда с определена вискозитет - клетките попадат в своеобразен капан, от който не могат да се изплъзнат.

По такъв начин траекторията на движение на половите клетки се определя именно от свойствата на обкръжаващите го течности. За толкова малки „плувци”, каквито се явяват сперматозоидите, дори и най-малкото отклонение в обкръжаващата среда оказва съществено въздействие. „Обикновената” вода вече се явява за тях среда с достатъчен вискозитет.

Неотдавна друг колектив от изследователи създал изкуствени „нанопропелери”, преместващи се във водата по принцип, подобен на принципа на движение на сперматозоидите. В перспектива такива устройства биха могли ефективно да доставят в различни части на човешкото тяло лекарства.

Още...

СТРАННИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ НА НЕБЕСНОТО ИЗКУСТВО – 4

Истната знаят в Тайван?
Най-популярните версии се дължат на 2 основни идеи: двойнственост на централната звезда и наличие на магнитно поле на тази звезда. Ако централното бяло джудже има половинка, тя напълно може да измени геометрията на изтичане на газ. Там, където тече газ, все по-ярко свети - получава се типичната биполярна мъглявина.

Магнетизмът също може да нарисува богато украсена цветна картинка на тъмния фон на космоса. Щом газът се окаже йонизиран, неговото движение започва да се управлява от магнитното поле, индукционните линии на което ще направляват изтичането на газ там, където им е нужно. Даже бързото въртене на централната звезда може да наруши сферичната симетрия на разширяване на изхвърлената обвивка.
Учените смятат, че всички тези мнения не са в състояние да обяснят формата на нито една планетарна мъглявина, наблюдаваща се в действителност. Даже според тях не е изключено обяснението да се намира в съвсем друга област.

В каква ли? Ами в такава, където търси своето обяснение на всички тези „художества” един от водещите световни специалисти по планетарни мъглявини, професор Сун Го от университета в Тайван.
Той смята, че ярките участъци на тези мъглявини не са най-плътните, а напротив – най-разредениет. Това свое мнение изказва в статия в списание Publications of the Astronomical Society of Australia. Благодарение на ниската плътност през тези участъци на мъглявината лесно преминава ултравиолетовото излъчване , което кара присъстващия там газ ярко да свети благодарение на йонизацията и последващата рекомбинация на атомите.
Плътните участъци на планетарните мъглявини не са видими, тъй като ултравиолетовите фотони не са в състояние да проникнат вътре в газа, независимо колко са далеко, и да предизвикат неговия забележим блясък. Формата на несиметричните мъглявини определят „дупчиците” в плътните облаци прах и газ, които могат да обкръжават бялото джудже. През тези отверстия ултравиолетовото излъчване, като лъч от прожектор , прониква в разширяващата се газова обвивка и я заставя да свети, придавайки на мъглявината най-различни форми.

Възможно е тази хипотеза да помогне да се обяснят формите на тези планетарни мъглявини , произходът на които , ако си позволим каламбур, е мъглив. Но окончателен отговор ще бъде даден само след по- внимателни наблюдения на тези завладяващи със своята красота обекти.
Виждането на професор Го е, че плътния и студен неутрален газ трудно ще бъде намерен с помощта на оптическите телескопи, които сега се явяват главно средство за изследване на космоса.
Но в състава на този газ трябва да има достатъчно молекули, които добре излъчват в милиметровия диапазон на радиовълните. Тези молекули ще бъде способен да „види” гигантския радиотелескоп ALMA, чието строителство е започнало в чилийската пустиня Атакама. На пълна мощност той ще започне да работи едва през 2020 година. Чак тогава ще се разбере, кой рисува молекули ДНК и окото на Бога в космическата тъмнина.


Още...

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics