ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

сряда, 29 юни 2011 г.

Кучетата на Хитлер умеели да четат и пишат!!!



В новата книга „Удивителните кучета в историята” авторът и - Йен Бондесон от Университета в Кардиф (Великобритания) твърди, че в арсенала на Хитлер имало „психологическо оръжие” - говорещи кучета. Сведенията си(по негови думи), е черпил от нацистките архиви.

Немците са смятали четириногите приятели толкова умни, колкото и хората, и затова се опитвали да ги обучат да разговарят със своите стопани от СС, да четат (може би донесения?), както и да им се предават мисли по телепатия, за което са правени опити, е било съобщено от Daily Mail. За целта било създено специално училище за кучета, наречена „Tier-Sprechschule ASRA”. Била разположена близо до Хановър през 1930 година и просъществувала под ръководството на някоя си Маргарет Шмит до края на войната.
Не правели изключение от подобно възпитание и собствените немски овчарки на фюрера – Блонди и Бела. Даже и на снимките от това време е видно, че Хитлер не само се любува на своите питомци, а за нещо беседва с тях. Това , обаче, не е попречило няколко минути преди самоубийството си(1945г), диктаторът да убие своята любимка Блонди.


Доктор Карл Крол провежда опити по телепатия между кучета и хора.
снимка: от сайта dailymail.co.uk



Кучетата били обучавани да поддават специални сигнали с помощта на лапите си - да чукат по специални клавиши. Всяка буква се означавала с определен брой натискания. Например дакел на име Курвенал, означавал буквите с определено количество на местоимението „ау”. Говори се, че някои от опашатите „ученици” даже можели да подражават на човешкия глас. Например едни могли да произнасят „Майн фюрер”, когато им бил задаван въпрос „Кой е Адолф Хитлер?” А немският пойнтер Дон произнасял такава фраза : „Гладен! Дай бисквитки!”... А имало и такива (според свидетелствата на източниците), които „писали” стохове!!!
Целта на немците била , да използват животните за работа, заедно с СС и да охраняват концентрационните лагери, за да се освободят офицери.

по материали на kp.ru


Още...

понеделник, 27 юни 2011 г.

Чудо на природата: в Грузия се е родил котокуч


В Ахметски район на Грузия е регистрирана аномалия - котка е родила кученце. По разказите на стопанина на котката Анзор Кочламазашвили, раждането е продължило няколко дни. Според Интерфакс, който се позовава на грузински медии, кученцето изглежда здраво и котката го кърми. На майка си прилича само по нослето и лапките, а всичко останало му е кучешко.
зоолози до този момент са затруднени да определят каква е причината за появата на тази аномалия. Съществуват две версии: или кученцето, родено от котка е резултат на радиация, или котката е имала контакт с куче. Само че и двете версии изглеждат на специалистите малко вероятни.


Още...

Открита е първата денонощна слънчева електроцентрала


Първата в света търговска слънчева електроцентрала, основаваща се на централната кула, области на концентриращи огледала и голямо количество разтопена сол, е пусната в експлоатация близо до Севиля, в град Фуентес де Андалусия.
В края на май компания Torresol Energy стартира дейността на електростанция Gemasolar Power Plant, по-рано известна като проект Solar Tres Power Tower. За реализацията на замисъла испанците са обединили специалисти от няколко страни. Станцията е с максимална мощност 19,9 мегавата и ще произвежда 110 гигават-часа енергия годишно. Gemasolar гарантира производството на електричество повече от 270 денонощия годишно. Това, например е три пъти повече в сравнение с други системи за алтернативна енергия, които, както е известно, страдат от непостоянство на източника(независимо дали става въпрос за слънце, вълни или вятър).


В испанския проект непосредствено участие е взела енергийната компания Masdar от ОАЕ, която има намерение да построи в Абу-Даби, една от най-големите в света слънчеви електроцентрали. Тайната на станцията е в голямото количество разтопена сол, която играе ролята на междинен носител по пътя на топлина от приемника на слънчевото излъчване до парните турбини.
По-рано инженерите са провеждали експерименти с буферно съхранение на топлинната енергия в слънчевите електроцентрали, но никога в такъв голям мащаб. Съоръжението за натрупване на топлината в Gemasolar е в състояние да обезпечи Комплексът с енергия за целия 15 часа след залез слънце.


Солта в централния приемник , с помощтта а слънчевите лъчи, усилени чрез вдлъбнати огледала хиляди пъти, се нагряват до температура над 500 градуса по Целзий. Възможностите на топлинния бункер на новата електроцентрала са такива, че със запасите се „покрива” цялата нощ и например, целия следващ ден. Това позволява непрекъсната работа 24 часа и през по-голямата част на дните през годината.

Gemasolar, която е излязла $427 миллиона, е вече включена към електрическата мрежа. Тя е в състояние да снабдява с електроенергия 25 хил. Домакинства, като при това е изчислена за иконолия на изхвърляне на вредни емисии от въглероден диоксиа , които ще са 30 хиляди тона годишно.
Стандартизацията на този метод ще означава реално съкращаване на инвестиционните разходи за слънчеви електроцентрали.
източник: membrana.ru

Още...

Рекордите на Малта, или това, за което е интересно да се знае



Maлтийците са малко на брой, но са си осигурили много големи постижения в световен мащаб.


- В Малта се намират най-древните каменни съоръжения на планетата, които са вписани в книгата за рекорди на Гинес. Това са мегалитните храмове Мджар и Скорба на остров Малта, и Джантия на о. Гозо. Тези постройки се датират примерно към 3250 година пр. н. е.

- Малта зема четвърто място по гъстота на населението сред независимите сържави(1261 човек на кв. км). Изпреварват я само Монако (16620 чов/км2), Сингапур (6389 чов/км2) и Ватикан (2093 чов./км2).

- Малтийската лира е една от най-скъпите валути. През декември 2005 година тя е струвала 2,33 евро и е била след Кувейтския (2.89 евро) и Бахрейнския (2.24 евро) динари.




- В Малта се вари най-тъмната бира в света - Lacto Milk Stout, продукт на пивоварните заводи Фарсонс.

- Християнската и крайно религиозна Малта е единствената европейска страна , в която едновременно са забранени и разводите, и абортите. Там даже има паметник, посветен на жертвите на аборта –неродените деца.(Само за сведение - от 31 май 2011 година вече имат разрешение за развод)

- В Малта живеят най-щастливите хора. 74% от населението се смятат щастливи.

Останалите рекорди са по-малко известни, но не по-малко интересни.

- Малта отдавна, и твърдо държи първото място в света по консумация на заешко. Средностатистическият малтиец изяжда средно по 10 кг заешко годишно.

- Малта заема първо място сред страните в които най-голям процент от децата страдат от затлъстяване.


- Малтийският език се отнася към семитската група и всъщност е един от диалектите на арабския(практически идентичен с тунизийския). В семитската група се включват десетки езици, но само малтийският използва латинската азбука.

- Данните са различни, но се смята, че кубетата на църквите в градовете Shevko (Xewkija, Фр. Gozo) и мост (Моста, Фр. Малта) по своите размери заемат съответно 3 и 4 място. Някои казват - в Европа, а други - в света.

- Жителите на град Фгура (Fgura) са на първо място в света по честота на заболяване от сенна хрема.

-

Още...

четвъртък, 23 юни 2011 г.

Археолозите са отворили саркофага със "слънчева лодка" , близо до Хеопсовата пирамида



Преди няколко часа кореспондент на РИА Новости е съобщил, че египетски и японски археолози са свалили първата плоча, от закриващите саркофага в подножието на най-голямата пирамида - Хеопсовата, в Гиза, в Кайро, в който се намира „слънчева лодка”, възрастта на която е примерно 4,5 хиляди години. Двата триъгълни саркофага, всеки от които бил покрит с 40 херметично прилепнали варовикови плочи, са били намерени още през 1955 година в района на южната стена на Хеопсовата пирамида. С отварянето на една от тях археолозите видели прекрасно запазена лодка от ливански кедър, в разглобено състояние. За да бъде сглобена тя от 1224 детайли, били нужни 10 години, като за целта реставраторите използвали само дървени колове и въжета. Ладията получила наименование „слънчева”, тъй като съгласно вярванията на древните египтяни, фараонът трябва да плува в нея по небесната повърхност, заедно с бога на слънцето Ра. Очевидно заради това тя е била поствена редом със своя стопанин при погребението му.
През 1987 година учените, с помощта на радар са открили още една „слънчева ладия” , но било решено вторият саркофаг да не се отваря, защото , по мнение на специалистите, тя не била запазена много добре. От 2008 година учените усилено изучавали втория саркофаг, като едновременно с това търсели способи за консервация на паметника.
В настоящия момент от втория саркофаг е повдигната една варовикова плоча, с приблизителна дължина 4 метра и ширина - 1,5. Вече се виждат дървените детайли на ладията. Археолозите работят ръчно, с пределно внимание”. На церемонията по сваляне на варовиковата плоча от саркофага, който е „чакал” своя час 60 години, са присъствали учени, дипломати и журналисти. Зрителите наблюдават работата на археолозите от специално оградена палатка, в която е поставен екран за транслиране на работата.


И малко информация: размерът на първата ладия е примерно 43 на 6 метра, а дълбочината на газене е 1,5 метра, което и позволявало да плува по реката. Имало 2 каюти - на носа и в средата на корпуса. Управлявана била от 10 двойки гребци. На лодката се е запазила речна тиня. Възможно е, да са я използвали за погребението на фараона, или сам той да е пътувал с нея, посещавайки храмовете по бреговете на Нил...

Още...

сряда, 22 юни 2011 г.

Още нещо за гигантските обекти около Слънцето....


Изследователи, наблюдаващи слънцето, са видели около него странни обекти. На поместените в Интернет видеозаписи добре се вижда, как непознати обекти летят редом със светилото. При това едни излитат от него, а други влитат. Както отбелязват средствата за масово осведомяване, кадрите на НЛО не са някакви любителски, а са направени от НАСА, с помощта на космическите обсерватории SOHO и STEREO, наблюдаващи Слънцето. Някои ентусиасти са провели свое разследване, събирайки заедно получените снимки на Слънцето, и са получили доказателства за придвижване на обектите във времето. При увеличение на тези обекти излиза, че всички те имат еднотипен строеж, и много напомнят на летателни апарати с гигантски размери. Макар че някои експерти се отнасят към получените данни много скептично, твърдейки, че това са дефекти на лентата, не са в състояние да обяснят тези аномалии.

В НАСА тези странности не се коментират, което веднага е породило подозрения, че специалистите скриват съществуващата информация. След като видео за НЛО се появило в Интернет, от официалният сайт NASA STEREO изчезнали първоизточниците , или ако трябва да сме точни, от кадрите изчезнали НЛО. Обвинението е, че са ги изтрили, или по-точно - изтрили са онези обекти, които имали сложна форма , която, явно, е била ръкотворна.Интересна е версията, разработена някога от Айнщайн и колегата му Розен. Те изследвали възможността за съществуване на „червоточини” или „къртичини” - коридори на изкривеното пространство-време, които може да съединяват отдалечени части на нашата Вселена, а също и миналото с бъдещето. Дължината на такъв коридор може да бъде много мизерна, но всъщност тези коридори съединяват разстояния, измервани с милиарди светлинни години. Сега учените предполагат, че тези „къртичини” се скриват вътре в звездата и съединяват не две точки от Космоса, а няколко центрове на доста масивни тела, например - две отделни звезди. Според една от хипотезите, подобни „къртичини” - тунели, свързващи отделни части на пространството като „звездни врата” , могат да се ползват от нашите „братя по разум” за бързо придвиждане до и „в” отдалечени области на Вселената.
„ Входът в тунелите може да прилича на „черна дупка”, a размерът може да бъде различен - от звезда, до прашинка - казва на конференцията на "SETI-XXI" академика от Руската академия на науките и директор на Астрокосмическия център ФИАН, Николай Кардашев - Стигаме до нова и много сложна концепция за структурата на Вселената, откриваща принципно нови възможности за общуване с „братята по разум”..."

Още...

събота, 18 юни 2011 г.

Живели някога великани....

или рижокосите гиганти от Невада и Хаваите
Истории за гиганти съществуват в митологията и фолклора на множество култури. Най-известни примери в западния свят се оказват Голиат и великана от приказката „Джек и бобовото зрънце”. При славяните пък се говори за героя Светогор...

Сред индианците – пайоти съществува легенда за ситеките - рижокоси мъже и жени със светла кожа, достигащи 3,7 метра. Съгласно тези легенди, те живеели по местат, на които после дошли пайотите, вследствие на което между тях започнала война за територия. Събрани заедно, индианците заварили гигантите неподготвени, и убили голяма част от тях. Тези, които се спасили, бягали и се криели в пещерите. Индианците искали те да напуснат убежищата си и воювали с тях, и когато великаните отказали, запалили огньове до входовете. Опиталите се да избягат загинали от стрелите и копията, а останалите се задушили или изгорели...
През 1911 година, в пещера Лавлок, разположена на около 20 мили на юг от град Лавлок, щата Невада започнали разходки, тъй като хората, добиващи гуано, се натъкнали на множество счупени стрели и прочие артефакти. Малко по-късно в пещерата били намерени човешки останки с необичайно големи размери. Благодарение на това, че някои от тях били напълно покрити със слой гуано, върху тях се запазила кожа и коси. Оказало се, че великаните били рижи. Даже изсъхналите и мумифицирани трупове не били по-ниски от 2,40 метра. В същото време някои тела действително достигали 3,5 метров ръст.


Не е трудно да се забележи, че въпреки сходството с челюстите на съвременен човек, намерените там кости са аномално големи. Независимо че множество артефакти били загубени или скрити, част тт тях може да се видят в Музея на Хумболд в град Винемака, а също и в Историческия музей в щата Невада, намиращ се в град Рино. Освен това, на 19 юни 1931 година, в пресата се появила статия за гигантски останки, намерени в местното езеро. Скелетите били увити в тъкан, обработена с каучук, а ръста на хората, на които принадлежали останките, достигал от 2.40 до 3 метра.
През 1877 година, недалеч от град Юрика (Eureka) от златотърсачи е била открита необичайна счупена кост. Експертизата, направена от местните лекари показала, че тя изключително много прилича на човешка, само че е с необичайно големи размери. Притежателят и , по предварителни изчисления, в никакъв случай не бил по-нисък от 3,5 метра.... Но има и още една загадка - възрастта на кварцита, в който била намерена коста, била 185 милиона години...



Истории с рижокоси великани има не само сред индианците от Невада. На един от хавайските острови , Оловалу, също били намерени 2 скелета , с 3 и 3,5 метров ръст. Мястото на разкопките не било обявено за закрито, но достъпът до него бил ограничен повече от друг път. При това изглежда интересен факта, че в хавайската митология има богиня, чиято външност е сходна с описанието на гигантите. Става дума за Пеле - необикновено високата и белокожа богиня на вулканите. Възниква въпросът, възможно ли е митичното същество да е имало реален прототип?...


Перуанските великани

В музеите на Перу не рядко се срещат експонати, свързани с гигантите. За разлика от САЩ, където сведенията за подобни находки се премълчават( от различни данни е известно, за около стотина случая за откриване на гиганти в Северна Америка), перуанците не се отказват от тази част от своята история.


Съществуват не малко местни легенди , според които кралете на инките били рижи или светлокоси великани. В Gold Museum в Лима (столицата на Перу), може да бъде видяно царско облекло, принадлежащо на човек, с горе-долу 3-метров ръст. Един от показателните елементи на облеклото е 2,5 метрова мантия, която, очевидно, никога не е докаосвала земята. Един от експонатите е голям череп, очевидно принадлежащ на гигант. Обемът му е почти 2 пъти по-голям от този на средностатистически съвременен човек. В същия музей има останки още от двама великани, а също и елементи от тяхното облекло.
Интересното е, че неимоверно големи скелети има в не малко перуански музеи. Прави впечатление, че не винаги става въпрос за находки, чиято възраст е няколко хиляди години. Не рядко датираната възраст не превишава няколко столетия....
(следва)
Източник: ufo.ck.ua

Още...

Гигантските обекти на Слънцето


През 2006 година НАСА са изпратили в орбита два спътника на Земята (Behend и Ahead). Те били снабдени с най-съвременната за онова време фототехника, и били предназначени за следене на Слънцето. Снимки са правени в ултравиолетова светлина, на всеки 10-30 минути. Спътниците се намират на противоположната страна на Слънцето и могат да го заснемат от всички страни. През 2008 година започват да идват първите снумки и в НАСА изпадат в недоумение от онова, което се вижда. Чак по-късно снимките са разсекретени и публикувани в техния сайт.
На въпросите на журналистите, какво всъщност е това, било отговорено, че това са просто дефектни снимки или повреда от пренасянето. Само че мнението на учените е твърде различно... Те са анализирали всички снимки от 2008 година, изпратени и от двата спътника. Въпросните обекти не се появявали често, но от началото на тази година , могат да бъдат видяни едва ли не на всяка снимка. Ако снимките са последователни и достатъчни по количество, може да се види траекторията на движениет им. Учените са ги разделили на 3 вида:
1. „Батерии”
Тези обекти се появяват почти на всяка снимка и по форма напомнят батерия, от където идва и наименованието им. Те са най-малки от наблюдаваните, а размерът им е равен приблизително на четвърт от Земята.
2. „Трансформери”
Срещат се по-рядко от „Батерийките”, но въпреки това – достатъчно често. Наблюдават се много близко до Слънцето, но също и на някакво разстояние от него. Ако се проследи такъв обект от момента на излитането му от Слънцето, може да се види, как той сякаш се трансформира. При излитане това е просто черна точка, но с отдалечаването си се оревръща в кръстообразен кораб. Скоростта му е просто умопомрачителна - малко по-голяма от скоростта на светлината! Размерът на това небесно тяло е равен примерно на размера на Земята....
3. „Пръти”.
Тези обекти се появяват доста рядко - примерно на 50 дни. По вид е силно святкаща лента, чиято дължина е примерно равна на диаметъра на Слънцето. „Прътите” могат да излизат и влизат от и в него, а също и да се появяват на някакво разстояние . На снимките след „пръта”, се появяват голямо количество „батерийки”...

Това са трите вида обекти, които са успели да видят учените, но какво са те всъщнот, още не може да се каже. Едно е ясно на 100% - това не са обекти със земен произход, нито пък са дефекти на снимките, или получени от преноса им. Не би могло да е и космически боклук, тъй като в такъв размер той просто не съществува. И , като се нае, че температурата на Слънцето е 6000 градуса, едва дали нещо „неразумно” би могло да се приближи толкова... Може да се запитаме: ако са извънземни същества, какво търсят на нашето светило? Черпят енергия? Или обратно - поддържат живота му? За сега всичко е само една голяма загадка...


Още...

четвъртък, 16 юни 2011 г.

Facebook започна автоматично да разпознава лица по снимки


В социалната мрежа Facebook е пусната функция Tag Suggestions, която автоматично разпознава лицето на снимки на потребителя, и му предлага, да отбележи приятелите му. За това се съобщава в официалния блог на Facebook. В съобщението се казва, че в текстови режим функцията е работила вече в течение на няколко месеца, но от 7 юни е достъпна практически за всички ползватели на социалната мрежа. Tag Suggestions също е свързана с функция за групово маркиране(group tagging), която е предназначена за по-бърза и удобна обработка на снимки, качени на серии.
Нововъведението е анонсирано от Facebook още през декември 2010 година, веднага е предизвикало опасения по повод запазването на личностното пространство на потребителите. В съобщението се подчертава, че за целите на защита privacy функцията на разпознаване ще действа само в рамките на списъка на конкретния потребител. Освен това хората, на които функцията Tag Suggestions се струва вредна или ненужна, могат да се откажат, използвайки настройки за поверителност.

Още...

В Испания „вятърните мелници” са изпреварили АЕЦ по производство на електроенергия


Само от вноса на енергоносители сраната икономисва 250 млн евро месечно!!!

Вятърните мелници, с които се е сражавал Дон Кихот , за пръв път са изпреварили АЕЦ по обема на изработената електроенергия в Испания. Както съобщава вестник El Mundo, на вятърните турбини от днес ще се пада 21 % от изработената електроенергия . Това прави вятъра главен източник на електроенергия в Испания. Страната става лидер в Евросъюза по добив на електроенергия с помощта на ветрогенератори, изпреварвайки Германия.
Благодарение на тях, Мадрид икономисва 260 млн евро на месец от внос на енергоносители. С помощта на вятърните установки Испания изработва такъв обем електроенергия, който е достатъчен да покрие всички потребности на съседна Португалия, твърди мадридското издание. През 2010 година испанците за пръв път са изпреварили Франция , енергетиката на която се основава на АЕЦ, по експорт на електроенергия.
Освен икономически ефект, използването на ветрогенератори позволява ежегодно да се избегне изхвърлянето в атмосферата на 1,8 млн тона въглероден диоксид. Ефект на пречистване на същото количество вредни газове може да се получи, ако ежегодно в страната се засаждат по 800 хиляди дървета ......

Още...

понеделник, 13 юни 2011 г.

Вечен наноживот след 20 години?


Известният американски учен, изобретател ио футуролог Реймънд Курцвейл е направил поредното си сензационно предсказание. Според него , съвременните темпове на развитие на високите технологии позволяват да се предположи , че след двадесетина години хората ще могат да си осигурят вечен живот. При съставяне на прогнозата 61 годишният Курцвейл е отделил на генетиката, нанотехнологиите и компютърните технологии, тъй като смята, че през последните години се развиват особено бързо, и в относително близко бъдеще ще могат да послужат като залог за човешкото безсмъртие, пише вестник Daily Telegraph.
Всъщност , с помощтта на нанотехнологиите може да бъдат произведени жизнеспособни тъкани за „поправка” на дефектните органи в човешкото тяло. Ученият е на мнение, че дори думите му сега да се струват на някого неправдоподобни, изкуствените панкреас и нервните влакна съществуват и в момента.
Има и друго интересно мнение. Според британския философ Ейди Кларк, „...ние сме естествени киборги”. Своята теория нарича Закон за ускоряващата се възвръщаемост. Не само той, а и колгите му предполагат, че примерно след 20 години, ще съществуват средства за повторно програмиране на човешкия организъм. Курцвейл пояснява, че по този начин ще може да спре и след това напълно да се редуцира до нула стареенето. Футурологът твърди, че малки нанороботи в кръвта ни , ще направят дейността на сърдечно-съдовата система хиляди пъти по-ефективна . „След 25 години ще сме в състояние да пробягаме олимпийско спринтьорско разстояние за 15 минути, което буквално е на един дъх, или да плуваме 4 часа под вода , без кислород” - мечтае Курцвейл. „Получилите инфаркт, дори и да не са пожелали да си присадят достъпно по цена бионическо сърце, да могат да живеят без притеснения, периодически отбивайки се при лекаря за малка операция, тъй като управляваните от нанороботи клетки на собствената им кръв, ще поддържат организма в нормално състояние” - казва ученият. Според него нанотехнологииите ще разширят и умствените способности на човека, и то до такава висока степен, че всеки ще може да напише книга за броени часове...
Ученият смята, че е намерил начин, хората да станат безсмъртни. Освен това, нанороботи ще „прихващат’ сигналите на главния мозък и ще ги трансформират, независимо къде се намират те. „Съвременният секс ще стане банален – смята Курцвейл - може с нетърпение да започне очакването за настъпване епохата на киборгите”.
Това, на практика, не е първото предсказание на учения. Още през 1980 година е предрекал „взривоподобното” разрастване на Интернет през 1990, и победа на компютъра на Световното първенство през 1998, по шахмат. В последния случай е сгрешил само с 1 година( компютъра Deep Blue побеждава човек през 1997 г.).
„Някои аспекти на науката и техниката се развиват по поразително предсказуем начин” – заявява Курцвейл на Първия Световен фестивал на науката. Между другото той е съставил графика на еволюцията на мощността на компютрите, от първите, изобретени преди повече от век, устройства. В началото удвояването на мощността им е ставало на всеки 3 години, в средата на XX вектози период се е съкратил на 2, а сега е необходима само една година.
Между другото неврофизиолозите се отнасят към предсказанията на Курцвейл за възможността за роботизиране на човешкия мозък доста скептично, тъй като се смята, че формирането на този орган е ставало съвсем несистемно, и да се внедри в него продукт на нанотехнологиите е невъзможно.. .....

Още...

неделя, 12 юни 2011 г.

Летящ автомобил, който скоро ще се произвежда серийно....


Този двуместен апарат повече напомня не автомобил, а лек самолет, но е в състояние легално да се движи по магистралите за общо ползване. Крилата му автоматично се сгъват, а тягата им се преразпределя към водещите колела. Развитието на концепцията до идеята за серийно производство може да бъде наречена еволюция .



Летящият автомобил Transition, излетял за пръв път преди повече от година, е направил още няколко крачки към пазара.Добавяне на изображение Създалата този уникат американска компания Terrafugia наскоро е информирала за организация на производствени мощности в градчето Уобърн в Масачузетс, където е базирана и самата фирма. Броят на поръчките вече е достигнал 70, а на желаещите да се запишат, се предлага да внесат аванс от $10 хиляди.

Между другото, през предишното лято на шоуто по експериментална авиотехника AirVenture 2010 в Ошкош (Oshkosh), щат Висконсин, Terrafugia е представил проект и характеристики на второто поколение на своя летящ автомобил. Докато първият автомобил на фирмата радвал публиката на авиошоуто, американските инженери описвали достонствата на „подобрения” модел , който и ще се произвежда серийно. Новият модел също се казва Transition, но му е поставена добавка Proof of Concept (доказателство на концепцията). При него крилото е с оптимизиран профил и механизъм за сгъване, работещ по-плавно, окачването на колелата е независимо, а сензорния дисплей на арматурното табло е с интуитивен интерфейс.

Новият Transition прилича на стария, и заедно с изправената „муцунка” повече се брои за автомобил. Теглото на апарата е 440 кг, а натоварването – 210кг. Размерът му на земя е: дължина - 6 метра; ширина – 2,3 метра, а височината - 2 мерта. При превръщане в самолет се променя само ширината - размахът на крилете е 8 метра. Мощността на двигателя е 100 конски сили. Максималната скорост на полета е 185 километра в час. Дължината на полета е 787 км, а сължината на пистата - 518 метра. Разходът на гориво във въздуха е 18,9 литра на час, а на шосе - 6,7 литра на 100 км, при скорост 105км/ч. Обемът на резервоара е 87 литра.

Апарата е проектиран през 2006 година , като прогнозната му цена е била $148 хиляди, като е трябвало да достигне до потребителите през 2009 , но за сега това е отложено за тази (2011) година, а обявената цена е вече $194хиляди.

Американската компания нарича Transition „годен за пътищата летателен апарат”(Roadable Aircraft). Това ще рече, че има подходяща осветителна сигнализация и умерен разход на гориво.

Предполага се, че цената на това удивително превозно средство ще достигне $200-250 хиляди, но тя ще бъде уточнена по-късно. За информация: лек двуместен винтов самолет в САЩ може да се купи примерно за 110 хиляди долага, но с него не може да се пътува по автомобилните пътища.

Все пак двойното приложение на летящия автомобил и безпроблемния преход от пистата на летището до вратата на дома Ви са много привлекателни, не мислите ли ?...


Transition от първо поколение показал, че м

оже да лети За наследника му било важно, за да има успех на пазара, да бъде официално класифициран като лек споретн самолет, а и да може да играе ролята на автомобилмакар и не универсален). Колкото и да се стремели инженерите да намалят теглото му при излитане, то останало с цели 50 кр повече от допустимите 600. Направено било изключение за „трансгормиращия се самолет”, за да бъде той безопасен и като автомобил.

През 2013 година компанията има намерение да увеличи щата на работещите в производството , но това ще зависи от предполагаемия ръст на търсенето, и най-вече от реакцията на първите купувачи.

Още...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics