ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

събота, 28 април 2012 г.

Интересна информация за гъбите

Eгипетските фараони вярвали, че гъбите притежават магическа сила и е възможно и да е така. Формират цяло царство и често се асоциират с нещо мистично и непонятно. И сега - малко факти:
1. Гъбите не се отнасят нито към растенията, нито към животните. Дълго време учените са ги причислявали към растителния свят. Само че след внимателно обследване открили, че са по-близко до животните, отколкото до растенията. Но пък гъбите нямат стомах, за да бъде храносмилането им като при животните. Те се отнасят към отделно царство - царството на гъбите.
2. Гъбите живеят за сметка на другите. За да получават хранителни вещества, те трябва да поглъщат храна от други източници. Трябва да растат заедно с други организми за обмен на хранителни вещества, които могат да бъдат както полезни, така и паразитни. Например, някои гъбички може да заразят растения, животни и дори други гъби. Като примери за гъбични заболявания при хората може да се посочат микозата и трихофитията. Когато са в симбиоза с растенията, последните ги снабдяват с минерални вещества в обмена на въглехидрати, както и с други вещества, които гъбите не могат да си произвеждат.
3. Ние ядем гъби всеки ден. Дори и без да подозираме, използваме ежедневно гъбни продукти. Така например дрождите, които се отнася към групата на гъбите, се използват при приготвянето на хляб, вино и бира. Лекарствата, които са получени от гъби, лекуват и предотвратяват отхвърлянето от организма на присадени органи.Също гъбите прорастват в огромни количества при производство на ароматизатори за приготвяне на храни, витамини и за ферменти, използвани за отстраняване на петна. 454-б
4. Гъбите са важни за екологията. Те наистина имат важна екологична роля - разлагат органичните вещества и връщат хранителните вещества в екосистемата. Те преработват органичните вещества на гниещата дървесина и на тревните площи. Много растения се нуждаят от гъбички, за да оцелеят , тъй като гъбичките изолират от почвата минерали и вода за растенията, а в същото време растенията ги снабдяват със захарни съединения.
5. Съществува огромно количество гъби В света съществуват около 1 милион видове гъби, започвайки от огромните гъби Termitonyces titanicus, с ширина повече от 1 метър, до микроскопичните плесенни гъбички Penicillium notatum, от които се добива пеницилин. Само че до този момент са регистрирани само 10% от гъбите.
6. Гъбите укрепват имунната система. Гъбите( естествено, ядивните) имат забележителната способност да укрепват отслабналата имунна система. Освен това са в състояние да обуздаят прекалено активната имунна система, какъвто е случая с автоимунните заболявания (артрити, алергии). В китайската традиционна медицина гъбите се използват като универсално средство при много болести, като се започне от кашлица и се стигне до импотентност.
7. Гъби и витамини . Гъбите, както и хората, когато са под въздействието на слънчева светлина, могат да изработват витамин D, важно хранително вещество за организма и костите. Освен това гъбите са единствените, не отнасящи се към животните, които са източник на B12.
8. Гъбите - „месо за вегетарианци“. Съдържат глутамат, свободни аминокиселини и рибонуклеотиди, и затова ги нарекли „месо за вегетарианци“. Могат да придават пикантен вкус на храната.
9. Най-отровната гъба Повече от сто са гъбите, които могат да убиват. Бледият гмурец е една от най-опасните отровни гъби в света. Тя е известна с това, че е станала причина за най0голям брой смъртоносни отравяния, в сравнение с всички други гъби.
10. Гъбите ни правят по-добри. Изследователи от университета "Джонс Хопкинс" са доказали, че хората, използващи халюциногенни гъби в правилни количества, могат да извлекат дълготрайна полза. Последните изследвания са показали, че тези гъби мохат да Ви направят по-спокойни, щастливи и добри.

Още...

четвъртък, 26 април 2012 г.

Да научим още нещо за Япония

В древността японците са ловили риба с помощта на обучени корморани. Нощем запалвали в лодката си факли, за да привличат рибата. След това от всяка лодка пускали по дузина корморани, вързани с дълги връвчици. На шията на всяка птица бил поставен еластичен пръстен, за да не може да гълта хванатата риба. След като уловят риба, рибарите ги издърпвали на лодките си събирали улова. Всяка птица получавала възнаграждение, и отново били пускани на поредния риболовен тур.
В Япония наричат зеления сигнал на светофара син. Когато в тази страна се появили първите светофари, цветовете им били : червено, жълто и синьо. По-късно станало ясно, че зеленият цвят се вижда по-добре от синия. Затова сините лещи на светофарите постепенно били заменени със зелени, но навикът да наричат разрешаващия движението сигнал „син“, се запазил.
На победителят в главния турнир по сумо се връчва много специална награда: поднасят му ключ от нов автомобил, бензин, с който да кара този автомобил една година, хиляда шийтаке гъби, говеждо с теглото на една крава и запас от кока-кола за цяла година.
Върху японските банкноти са изобразени много космати мъже. Причината за това не е, че преди време японците са имали повече растителност по лицата. Една от най-важните задачи пред дизайнерите на парични знаци е, да се опитат да затруднят фалшифицирането им. Затова стремежът е, върху банкнотите да има колкото се може повече дребни детайли(например разкошна брада, мустаци, бръчки на челото).
При японците съществува израз „планински кит“. Този евфемизъм започнали да се употребяват, когато настанилият се в страната будизъм въвел забрана за използване на месо. За рибите тази забрана не се отнасяла и затова японците маскирали от властите и свещениците забраненото за консумация месо от диви прасета.
Японците наричат своите пари „ен“, а не „йени“. Някога йероглифът, означаващ пари, бил произнасян като „вен“. С течение на времето всички при срички, започващи с „в“(освен „ва“) , се получила редукция на първия звук, и от периода на епохата Едо ( 1603 – 1868) японците наричали парите си точно както сега - „ен“. Но чужденците, имайки предвид своето разбиране за транскрипция на японските думи, започнали да изобразяват японския звук „е“ с латинските букви „уе“. В съответствие с това и названието на японската валута започнало да звучи като“йен“ или „йена“.
Чашка кафе в Япония струва доста скъпо. Стойността на чашка от тази ароматна напитка надвишава 400 йени. Това не се дължи на факта, че кафето се внася и се облага с големи такси. Сумата се дава не за чашката кафе, а за мястото в заведението. . След като си поръча чашка кафе, всеки може да поседи няколко часа и да си почине, докато сервитьорите с вежлива усмивка му доливат студена вода.
Японските водачи на МПС , спирайки на кръстовище, гасят фаровете . Чужденците предполагали, че по този начин се пести енергията на акумулатора, но това въобще не е така. Всичко опира до етикета. Когато водачът спре на кръстовище, не му е нужно осветление и изгасяйки, не заслепява отсрещните. Защо ли не се прави това в другите страни?...
Отговаряйки на телефонно повикване, японците казват не „Ало“, „Моси-моси“. Когато телефонът започнал да се използва , те казвали „Ой,ой“, което напомняло на нашето“Да, да!“. Този, който звънял, отговарял: „Хай, йо годзаймасу“(„Имам работа“). Постепенно тези думи заменил речитатива „Мосимасу, мосимасу“ („Говоря, говоря“), а с течение на времето се стигнало до съкратеното „Моси-моси“.
Магазините за зеленчуци се наричат „Магазини за 800 продукти“. Отначало магазинчетата, търгуващи със зеленчуци се наричали аоя( зарзаватчийница), но асортиментът им започнал да се разширява и започнали да продават ядки, консерви и други хранителни продукти. Тогава започнали ( с малка промяна на произношението) да ги наричат яоя(магазин за 800 продукта). Целта на предприемачите била, да подчертаят безкрайното разнообразие на предлаганите продукти.

Още...

събота, 21 април 2012 г.

Какво може да се каже за времето през почивните дни?

Жителите на големите градове не веднъж са забелязвали, че най-слънчевите дни са през седмицата, а през почивните дни времето се разваля, захладнява и небето се покрива с облаци. Какво е това? Мистика? Заблуда? Или, може би , случайност? А може ли да е природна закономерност, за която все-пак има някакви причини? Служителите на Института по метеорология и климатични изследвания Доминик Боймер и Бернхард Фогел твърдят, че лошото време през почивните дни не е случайност, а строга закономерност. Изучили са повече от 70 хиляди записа на неделните ритми на смяна на температурата, облачността и честотата на валежите. В крайна сметка стигнали до извода, че хубавото време в мегаполисите обикновено е от понеделник до четвъртък,а в петък започва да се заоблачава. В събота вали дъжд и духа вятър, а небето престава да се мръщи едва през втората половина на неделния ден. За съжаление, тогава свободните дни свършват… Седемдневният цикъл се повтаря, и това е особено забележимо през лятото – за голямото съжаление на хората, които работят в офиси. „Съботното проклятие“ действа по целия свят - твърди Доминик Боймер. – или поне там, където живеят хора. А там, където дъждовете са рядкост или валят по месеци, в края на седмицата обезателно захладнява…. С двамата учени е съгласен и техния колега - италианския климатолог Антонело Пазини. Той свързва промените на времето през почивните дни с напрегнатия ритъм на градския живот.През работните дни в ниските слоеве на атмосферата се натрупва дребен прах, чиито частици активно отразяват и разсейват слънчевите лъчи, което води до захлаждане. Едновременно с това частиците стават и центрове на кондензация. Около тях се концентрира влага и се образуват облаци, небето започва да се „мръщи“ и започва да вали дъжд. Разбира се, слуховете за „съботното проклятие“ са били разпространени сред синоптиците и преди. Даже е било наречено „облаците на Фантоци“ - по името на персонажа на италианските комедии, злочест офисен служител, който успял да попадне под дъжда дори в рая… Еколозите не изключват влиянието на микропраха върху времето през почивните дни, но главната причина смятат, че не е в него. Всички метеорологични промени сега се отдават на глобалното затопляне. През последните години значително се е променила хаотичността на промяна на времето. До голяма степен поради това хората започнали да обръщат внимание на захладняването през почивните дни. През седмицата времето може да се променя по-често , отколкото преди. Това се отнася и за промяната на температурната амплитуда в рамките на денонощието. Сега даже и в средните географски ширини температурата през нощта може да бъде с 15 градуса по-ниска от дневната. По-рано такива резки колебания са били характерни само за южните страни.

Още...

четвъртък, 19 април 2012 г.

Интересна информация за бонбоните



За пръв път бонбоните са се появили в Египет. Тъй като захарта тогава още не е била известна, вместо нея употребявали фурми и мед. На Изток правели бонбони от бадеми и смокини, а в древния Рим варели ядки и маслодайни семена, и ги засипвали със сусам. В Русия също са правили нещо подобно на бонбони, но от кленов сироп, меласа и мед.



Най-несправедливо обвиняваните бонбони са шоколадовите. В Европа през XVI век, по време на така наречената „шоколадова лудост“, на шоколада били приписвани магически и лечебни свойства. Очакванията, естествено, не се сбъднали, и тогава започнали да го смятат за източник на буквално всички беди. Една млада жена писала на приятелката си: „Съветвам те, повече да не ядеш шоколад. Моя позната го е яла по време на бременност и родила съвсем черно бебе…“



Немските психолози смятат, че най-романтичните бонбони са тези, с ягодово сладко. Всъщност, решителните хора предпочитат шоколадови бонбони с вишна, срамежливите с орехи, а творческите - с кокос.



В началото на XIX век даже най-богати и благородни дами дискретно криели в чантичките си бонбони. Това непристойно поведение се обяснявало много лесно: не са съществували фабрики за бонбони и за всяко официално тържество всеки сладкар ги правел по собствена рецепта, която пазел в най-строга тайна.


Най-известните бонбони са пралине. Те са били изобретени през 1663 година . Готвач ги е приготвил специално за френския посланик в Германия. И до днес тези бонбони държат рекорда по продажби в Германия и Швейцария.


Компанията за хранене „Мастер фуд“ е произвела най-голямата кутия шоколадови бонбони, предназначена за световно кулинарно шоу. В кутията, с дължина 2,5 метра и ширина 1,5 метра, са били подредени 800 бонбона…



Най-големият бонбон е с формата на мече, с прозвище Хаджи Бой. Височината и е 1,68 метра и е с тегло 633 килограма. Изработен е във фирмата за сладкарски изделия Gummi Bear Factory. За отливането на мечето е била доставена специална форма с тегло 4 тона. Формата е напълнена с фруктова маса, която съхнала около 2 седмици, след което мечето било извадено и полирано до блясък.


Най-космическите бонбони са Чупа-Чупс. Това, всъщност са близалки, изпратени на космонавтите на руската станция „Мир“ през 1995 година. Има запис на космонавтите с тези близалки, и това. Всъщност са единствените бонбони в света, известни не само на Земята, но и в Космоса



Най-необичайните бонбони в света са финските. Финландците ги правят кисели(без сладък привкус), солени (за бирата) , и даже с вкус, наподобяващ нефт!


Още...

понеделник, 16 април 2012 г.

Усмихващи се скелети в хилядолетно гробище в Наска

В древно гробище на 30 километра на юг от град Наска, в Перу, лежат останките на древни хора, погребани по особен начин.



Това, всъщност , се явява едно от най-древните гробища на света.
В открити гробове лежат както незначителни човешки останки, така и цели човешки скелети.Черепите изкосо „гледат“ на прелитащите покрай тях мотоциклетисти. Скелетите се намират в онези ужасни пози, в които са били умъртвявани преди хиляда и повече години. Съществуват легенди , че това място за погребения в Южна Америка е населено с призраци, душите на които не могат да намерят покой…



Гробището Чаучила било открито през двадесетте години на миналия век. Не е установено от кога е започнало
да функционира, но има свидетелства за неговото използване през 200-ната година от нашата ера. Етапите от време, когато това място е използвано според предназначението си, не са точно установени, но това го прави още по-интригуващо….



За съжаление и на мъртвите в това перуанско гробище не са позволили да почиват спокойно. През всичкото време - от откриването му до наши дни гробището е било осквернявано, гробовете били разрушавани, а околната среда - замърсявана.



Не се знае какво е станало с грабителите, но перуанските власти са приели закон за защита на гробищата през 1997 година. През времето на възстановяване на гробището успели да намерят множество предмети от бита и останки от умрелите, и успели да ги върнат на законните им места.





Всички скелети са учудващо добре запазени. Обърнати са с лице на изток и са в седнало положение, като изглеждат, че чакат с гости. Удивително е, че на главите на тези отдавна починали хора, все още има коса, а при някои – даже и с парченца кожа.


Макар че условията там са естествено сухи, подготовката за погребение се състояла от редица специални обработки на тялото. Нанасяли върху тялото слой смола, а след това тялото бивало украсено с бродирана памучна завивка. Чак след това било поставено в специални хранилища, изработвани от кирпич и тиня. Учените предполагат, че специално тънкият слой от смола препятствал попадането и развитието на насекоми вътре в тялото.



Културата на Наска е процъфтявала в периода между 100 и 8стотната година от н. е. Те са открили множество забележителни занаяти, включително керамиката и текстила. Някои от техните нововъведения - например подземните водопроводи, работят и до днес.






Още...

четвъртък, 12 април 2012 г.

Най-големите загадки на ХХ век – I I I част


1968 година



Na 28.03.1968 загива първият космонавт на Земята Юрий Гагарин. Официалната версия за гибелта му е предизвикала много спорове, а според думите на Ванга той не е умрял, а е бил „взет“.

1969 година


Землянин прави първи крачки по Луната. Само че споровете във връзка с реалността на кацането не стихват и до днес…

1977 година


На 20 септември, в 4 часа сутринта, станало „Петрозаводското чудо“. Над главната улица на града забелязали НЛО под формата на звезда - много ярка, с излизащи от нея червени лъчи. След това се разпръснал под формата на огнен дъжд, а обекта бил наблюдаван над целия Север на Русия и във Финландия. Интересното е, че в стъклата на горните етажи били намерени отверстия с големи размери и остри крайща.

1982 година


На един от корабите на Черноморски флот, който се намирал в Цемеския залив, спрели часовниците на всички, които били на борда .

1986 година


На 29 януари , близо до хълм „Височина 611“ (край Далнегорск), станала катастрофа на НЛО. На мястото на катастрофата откривали различни видове металически топчета с отворчета в тях, черни стъкловидни частици с тегло до 30 мг , разпръснати люспи от кварцови влакна с дебелина 30 микрона, с формата на око… Всяко влакно било съставено от още по-тънки кварцови снопчета, вътре в които била вградена златна нишка.

1987 година


На крайбрежието на Бразилия изскочили 2000 делфина. Такова масово самоубийство се повторило през 2009 година, но на бреговете на Нова Зеландия.

1989 година



Това е времето вече на четвърто масово самоубийство на китове край бреговете на Чили, при което загинали 140 кита…

1991 година



На 12 април в Сасово, Рязанска област, станал взрив по време на прелитане на НЛО над града. Над мястото на кратера се регистрира аномална активност - излизат от строя електронните прибори, а калкулаторите се препрограмират.

1993 година



Само за 10 месеца близо до Западна Микронезия, в „тихоокеанския триъгълник“ , изчезват 48 кораба, с над 200 моряци.

1994 година


Недалеч от Челяковице (Чехия) било намерено странно погребение от края на Х — началото на ХI век. Било наречено „гробище на вампири“, тъй като от 13 останки , в 11 гроба мъртъвците били погребани с трепетликови колове в сърцето. Освен това на някои тела били откъснати ръцете от китките, а също и главите.

1996 година


Първата затворена екосистема е била открита в румънската пещера Мовиле. Там 30 вида ракообразни, паяци, стоножки, насекоми и растения в пълна тъмнина и изолирано са живели през последните 5 милиона години.


Още...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics