ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 27 август 2012 г.

Улуру - врата между света на хората и света на боговете

Необичайни, тайнствени събития стават около националния австралийски парк Улуру. Туристите, които незаконно си взимат за спомен камъчета от гигантския червен монолит, който и до сега е светиня за австралийските аборигени, неизменно ги връщат от всяка част на света.


Местните жители разглеждат изкачването по планината Улуру като страшно светотатство. Всяка пукнатина, маркировка, белег, кухина, извивка на пътеката, локвичка и даже туфа трева, имат за тях особен смисъл. Но това съвсем не е така за някои търсачи на приключения…
Те не са привлечени от направената покрай не по-малко живописните пътеки около основата на скалата, които минават през пещери и свещени участъци. На любителите на силни усещания е нужен адреналин и те го получават, клатушкайки се по отвесните стени на червения монолит.
От своя страна аборигените не се уморяват да повтарят, че Улуру всекидневно продължава да взима човешки жертви и за изкачилите се, меко казано, няма да е добре след това. Някои не вярват на тези приказки, но поредица от мистериозни случки с подобни туристи сякаш потвърждават, че аборигените са прави.
Всъщност, Улуру е тайната на австралийската пустиня и притежава някаква не подаваща се на научно разбиране сила. Ежегодно, изкачвайки се на най-високото и място , няколко, жадни са нови впечатления и силни усещания туристи, задължително умират от сърдечна недостатъчност.
Много туристи от различни крайща на света, които са си взели камъчета за спомен, често след това ги връщат обратно (по пощата), за да се избавят от странните неуспехи и нещастия, които ги преследват. Фрагментите биват връщани на мястото, от което са били взети, но няма сведение дали това слага край на неуспехите и проблемите на тези туристи. В района на Улуру е отбелязвано понякога още едно паранормално явление - поява на НЛО. Неотдавна там са наблюдавани странни летящи обекти с триъгълна форма. За този факт има сведения както от австралийските астрономи, така и от туристи. Има само едно „но“ - тези обекти не са засечени с помощта на радар.

Всъщност, богът на небето – Ванджина, изобразен в пещерите на Улуру, много прилича на извънземен с шлем.

Планината - хамелеон
Най-големият монолит в света, Еиерс Рок, или както го наричат аборигените – Улуру, е разположен на 450 километра от град Алис Спеингс. И до сега има важна роля в митологията на племената, живеещи в местните пещери. Височината му е 348 метра, а дължината на обиколката му е около 9 километра. Всеки, посетил това място, е очарован от красотата на фантастичната смяна на цветовете на монолита при изгрев и залез. Когато слънцето изпраща на земята своите първи лъчи при зазоряване, Улуру започва да изсветлява Променяйки цвета си от черно на тъмно-виолетово, гигантския монолит придобива все по-отчетливи очертания. След това небето се озарява от слънчевите лъчи, и скалата просто избухва в красотата и изобилието на червени и розови цветове, сменящи се с поразителна бързина. Сенките във вдлъбнатините изчезват, и изведнъж цялата скала се оказва залята с ярка пустинна светлина.
Играта на цветовете продължава през целия ден и вечер се преминава целия спектър от златисти и розово-червени отенъци към рубиново, малиново-червено и пурпурно. Когато скалата „изстине“, със залеза на слънцето отново се превръща в черен силует на фона на пустинята.
Колкото и да е странно, всичко това има своето обяснение. Монолитът се състои от червен пясъчник с високо съдържание на фелдшпат. Освен това при анализ е установено наличието на различни железни окиси. На този „букет“ от вещества се дължи промяната на цвета през деня. И все пак у хората, които са били в подножието на Улуру, за цял живот остава усещането, че са се докоснали до нещо тайнствено и възвишено.
Към върха на монолита води специална пътека, а най-горе винаги духа силен вятър. Повърхността му е люспеста(като всяка люспа е с големината на лист от тетрадка), а между люспите има розови жилки, като това създава впечатление, че се гледа кожата на линеещо животно. Навсякъде има табелки да не се излиза от пътеката и да не са снима , сякаш за да не се наруши покоя на това свещено за аборигените място. Според поверието, вътре планината е куха и там се намира „източникът на свещената енергия“.

Духовете на сънищата
Другото си название, Ейерс –Рок монолитът носи от 1873 година, когато е наречен в чест на губернатора на Южна Австралия – Хенри Ейрес. Улуру се вижда от разстояние 100 километра и първото , което впечатлява всички, е контрастът и с обкръжаващата равнина и поразяващите и размери. Макар че се споменава като най-големия монолит в света, това, което се вижда е само върха на почти скрила се под земята „планина“, общата височина на която (според специалистите) е цели 6 километра.
Според вярванията на племената, заселяващи Западната пустиня, Улуру е митичен звяр, заровил глава в пясъка. Веднъж годишно той повдига глава и оглежда пустинята. Този ден се определя от шаманите и се обявява за празник на свещената планина. Край нея се събират племена от цяла Австралия. Едни от тях искат да се докоснат до нея и да помолят да им бъдат дадени всякакви блага, след което изпълняват ритуален танц. Други племена, които я смятат за обиталище на враждебни духове, просто молят за прошка и да бъдат забравени, за да не им се изпращат различни напасти и беди.
Улуру е загадка и за синоптиците. Нито един от тях още не успял да предскаже приближаването на дъжд към центъра на пустинята, където вали само над свещената планина. Аборигените чувстват приближаването на дъжда чрез някакво шесто чувство, и месец преди да завали, започват да се стягат за придвижване към монолита.
Това чудо се случва далеч не всяка година. Слънцето пече, неимоверна жега е, и изведнъж започва да духа вятър, а след това небето се покрива с облаци. Силния дъжд, който по-скоро е порой, руква внезапно, вали няколко минути, и също така внезапно спира.

Само водата продължава още известно време да се стича надолу на големи потоци. Когато облаците се разсеят и, огрените от слънцето пороци изглеждат, сякаш са от кръв, изригваща отгоре, а Улуру тогава е по-ярък, отколкото в обикновен ден.
От хилядолетие аборигените в Австралия са почитали местната земята и релеф като живи идоли, а свещеният ландшафт се явява основа на техните обреди и предания, тъй като земята се разглежда именно като физическа проява на Съня - извън времевия момент, когато е бил сътворен света. Аборигените вярват, че свещеното място, заедно с мистичната скала, са надарени с особена сила. Всяка община от аборигени носи отговорност за запазването на няколко светилища, посветени на подвизите на различни небесни герои, или духове на Съня - митологически същества, сърворили земята. Свещеното място се избира и очертава въз основа на легендата, свързана с духа на Съня.
На специален страж е поверено запазването на енергетиката на това специално място. Той ръководи всички ритуали, явява се пазител на песните , а също и вика духовете на Съня, когато се изпълняват обредите.

Улуру и племето анангу
Според вярванията на местните племена, Улуру е врата между света на хората и света на духовете и до сега отношенията на аборигените към монолита с нищо не се е променило. И до ден днешен нито един абориген не е посмял да се изкачи до върха и, тъй като това се смята за страшно светотатство и се вярва, че може да доведе до навличане на гнева на боговете.
Потомци на съществата-предци, които са създали цялата местност в района на Улуру, са племето анангу. Те са законни притежатели на скалата и са я дали на австралийското правителство, за да бъде използвано като национален парк. Задължението на анангу е да следят за земята на предците и да не допускат физическото и духовното и замърсяване, поради което са против изкачването на върха на планината. Даже преди няколко години забранили посещенията на Улуру, в знак на уважение към починалия им племенен вожд и забраната била валидна през трите седмици на траурни церемонии. Предупрежденията на австралийските политици, че това може да се отрази зле на туристическия отрасъл, изобщо не били взети под внимание и даже смятали, че така скалата ще си отдъхне от безцеремонните туристи…
Още за Айерс-Рок
http://pateshestvie.blogspot.com/2010/08/blog-post_20.html
по материали на : http://www.liveinternet.ru

Още...

петък, 17 август 2012 г.

Великата виетнамска стена

След петгодишни изследвания и разкопки международна група от архитекти обявила, че е открита 127 километрова „Велика виетнамска стена“ - най-голямото съоръжение в Югоизточна Азия . Стената е изградена от редуващи се камъни и земя. CNN съобщава, че височината и в някои участъци достига 4 метра.
Историята на нейното откриване започнала през 2005 година, когато оглавяващият ханойския филиал на Френската школа за изучаване на Изтока, Андрю Харди, открил, че в документ от 1885 година, наречен „Описателна география на император Донг Кхан“, се споменава „Великата стена на Куанг Нгай“ . Под негово ръководство започнали разкопки, подпомогнати от Виетнамската академия за социални науки. Стената започва в северната провинция Куанг Нгай и отива на юг в провинция Бин Дин. Правена е през 1819 година от император Зя Лонг, основател на династията Нгуен.
Въпреки сравняването и с Великата китайска стена, този виетнамски вариант е по-коректно да се сравнява с вала на Адриан - верига от римски укрепления по границата на Англия и Шотландия. Също като нея, стената била построена покрай стария път. Археолозите са изброили около 50 крепости, които трябвало да осигуряват безопасност и да събират данък. Има свидетелства, че много крепости, храмове и пазари, намиращи се по този път, в действителност са много по-стари от стената.
Тази стена е служела за демаркационна линия, разделяща владенията на равнините виети и планинските племена хре, като е възможно в строителството и да са вземали участие и двата народа. В крайна сметка за предците-строители разказват и единия и другия народ.
Снимка: Deotravel.ru
Източник: http://x-files.org.ua

Още...

четвъртък, 16 август 2012 г.

Малко повече за Вуду-магията

Вуду-магията е един от отделилите се клонове на религията Вуду, която възникнала в Луйзиана преди около 3 столетия. Мнозина смятат, че тези, които се покланят на този вид магия се занимават с принасяне в жертва на деца, сексуални оргии, отхапване главите на живи петли и т.н. Всъщност, няма нищо такова. Ако думата „Вуду“ предизвиква подобни асоциации, това е показател, че булевардната преса активно работи по предназначение и се справя доста добре….
В настоящето в света се наблюдава засилен интерес към магиите въобще, и към Вуду, в частност. Дори и много от игралните автомати в казината имат магическа насоченост в тематиката си и изобразяват култови съоръжения, тайнствени обреди и ритуали и жреци- Вуду, а магическата тематика се ползва с голяма популярност и сред запалените играчи. Освен че се потапят в света на магическите образи, те могат да спечелят и куп пари.
Религията Вуду, в сравнение с исляма или синтоизма е доста млада. Във вид, в която е дошла до наши дни, е формирана първоначално на разположения в Карибския басейн остров Хаити. Появата и е резултат от смесването на християнската и езическата култура. От смесването на различните вероучения се е появило религиозно течение, което официално се счита за един от клоновете на католицизма. В превод от африкански, „Вуду“ означава „дух“.
Потвърждение на това, че Вуду няма нищо общо с черната магия, се явяват основите, върху които се гради традиционната религия Вуду. Сред тях са вярата в един Бог, сериозният подход към моралното образование на младото поколение, особено отношение към брака(съюз между семейството и хората), уважение към човешкото достойнство, почитане на свещени места, хора и предмети, вяра в живот след смъртта а също и грижа болни, бедни и сираци. Важна роля в религията Вуду имат жреците, които могат да бъдат както жени, така и мъже, а обучението им е доста дълъг и сложен процес. Жреците могат да бъдат едновременно и магьосници . Жрецът трябва да владее и умения за черна магия, за да може, ако се наложи, да срази злото.
Основните функции на Вуду-жреците се лекуване на хората, предсказване на бъдещето, приготвяне на целебни отвари и на любовен еликсир, изповед, изпълняване на церемонии за викане на духове и тяхното успокояване, посвещаване на привържениците на култа в ранг „жреци“ , а така също правене на заклинания и магическа защита.
Тези жреци взимат пари за своите услуги, защото нямат стабилна заплата и често, наред с религиозната практика, са принудени да работят, но често хората им плащат толкова, колкото могат.

Още...

сряда, 15 август 2012 г.

Триъгълният паяк e един опасен хищник

По света има много необичайни птици и животни, за съществуването на които даже и не знаем, а това е само още едно доказателство, колко разнообразен, интересен и наистина величествен !Като илюстрация на това - малко информация за триъгълния паяк…. Щом погледнем снимката му, веднага ни става ясно, защо е бил наречен така. Цялата работа е във формата на коремчето му, което напомня истински триъгълник, който даже е украсен с необикновени рисунки в етнически стил. И с това уникалността на триъгълния паяк съвсем не се изчерпва! Всички знаем, че представителите на семейство Паякови в свободното си време се занимават с плетенето на мрежи, които след това им служат като ловджийска мрежа за мухи, пеперуди, комари и други насекоми.
А какво прави триъгълният паяк? Той не плете паяжина, а се занимава с лов: крие се в засада и после напада жертвата си. Всъщност, това насекомо е опасен хищник. Има съвсем истински отровни зъби, които, обаче, за човека не са опасни. За храна паякът-триъгълник използва само дребни насекоми.
Този интересен паяк живее е горите на Австралия и Нова Гвинея. Размерите му са не повече от 5 до 9 милиметра. Големите му предни лапи са покрити с остри шипове, за да може по-здраво да държи своята жертва. Въпреки че не плете паяжини, които да са заплаха за мухите и даже за щурчетата, той все-пак използва тънки нишки за мигновено спускане от клоните. Всъщност, именно увиснал по този начин той понякога изчаква невнимателните мухички и пеперуди… Това насекомо използва паяжина и за още нещо : прави чувалче за отлагане на личинките-яйца, които понякога достигат 70.

Още...

вторник, 14 август 2012 г.

Фонтан – принтер , или фонтан-часовник

Това необичайно устройство е разположено в град Осака, Япония. По-конкретно, то се намира в неотдавна построен Търговски център в сградата , наречена „South Gate Building“. Когато фонтанът не работи, изглежда че в нея няма нищо необикновено, но когато е включен, той става притегателно място за туристи, новодошли и преминаващи граждани. Цялата работа е в това, че неголеми струйки вода и специалното осветление дават възможност с помощта на фонтана да се създават различни фигурки, започвайки от електронен часовник и свършвайки с модели, снимки и различни текстове.

Когато се гледа това удивително устройство в действие, на човек му се струва, че най-различните фигури сякаш падат отгоре надолу във водата.
Възниква въпросът, как е могло да бъде създадено всичко това с помощта на водата. За целта е използван специален електронен принтер. Той осветява капките вода по такъв начин, че те точно предават изображенията, които са били предварително запазена на компютъра, като ги предава в течен вид.
Този интересен фонтан е създаден от компанията Koei Industry, която се занимава с ландшафтен дизайн. Ако обикновеният принтер печата с помощта на хартия и мастило, този действа с помощта на светлина и вода. При това водата се разлива веднага в различни форми - цветя, цифри, букви и т. н. С една дума - нещо невиждано…

Още...

понеделник, 13 август 2012 г.

Kaменните лабиринти на Карелия


Toва са съоръжения с диаметър от 5 до 30 метра, направени от неголеми естествени камъни в многократно извиваща се линия, образуваща спираловидна фигура. Може да бъдат видени на Колския полуостров, на Соловките острови, по Беломорското крайбрежие на Карелия , а така също и на редица острови в Бяло море.
Предлагани са не малко обяснения , свързани с функционалното предназначение на Соловките каменни спирали, като гробници, жертвеници, модели на риболовни капани… По-голяма част от изследователите споделят мнението за култовия характер на каменните лабиринти. Възниква въпросът, възможно ли е да се разбере и дешифрира истинската им смисъл? Фактът, че спомена за предназначението на каменните лабиринти не е запазен, свидетелства за „тясната специализация“ на тези съоръжения. Възможно е да са били предназначени за извършване на ритуали за магически обреди, насочени към обезпечаване на успех в някакво конкретно занимание, например в занаятчийската дейност на местното население. Само че да се свързват извършваните в тези светилища ритуали само и единствено със занаятчийството и да се обяснява само с това строителството строителството на каменните лабиринти, изглежда, меко казано, несериозно или поне недостатъчно.
Спираловидните изображения на практика се срещат по целия свят. Създава се впечатление, че образът на спиралата е някакъв вид код, който е предаван от поколение на поколение, от народ на народ, без да се визират културните и религиозни различия. За съжаление знаннето, което те съдържат, е било отдавна загубено, заедно с ключа за неговото разшифроване.

Мнението на учените (професор Волченко) е, че основа на мирозданието са т.нар. торсионни („усукани“) полета, допускащи мигновено разпространяване на всяка информация. Каменните полета от древността са почитани, като показател за близостта на други пространства и измерения. През 1999 година на архипелаг Кузов(островите Немски и Руски Кузов) в Бяло море, дошла изследователска група от Санкт-Петербург, с цел изучаването на древните лабиринти. Тези острови са много богати на паметници от подобен род и често поднасят изненади не само на изследователите, но и на обикновените туристи.
Та вечерта на 23 август въпросната група наблюдавала много интересно явление: когато вече привършвали своята работа, когато от центъра на „каменната спирала“ изплувал странен непрозрачен облак, който се превърнал в светлинен стълб. Изследователите даже не успели да се опомнят, когато „стълбът“ започнал да се трансформира в „човешка фигура“. Границите на основното тяло на този „човек“ се виждали твърде ясно и били с блестящо-зелен цвят, а вътрешността на „тялото" била изпълнена с оранжева светлина, приличаща на мъгла.
Цялото „тяло“ било явно непрозрачно, наблюдавали го около 16 минути на едно и също място и имали размер около 200 метра на височина. След това отново започнало да се превръща в облак и бавно се спуснало в центъра на „спиралата“, където бавно изчезнало. Още същата вечер изследователите на древни „артефакти“ преместили своя лагер , а сутринта напуснали мястото. Това, всъщност, било бягство от ужаса, който изпитали от видяното.
Според учените именно лабиринтите в легендите и преданията се сочат като „входове“ и „изходи“ в подземното, неземно царство, отварящи се само за онези, които знаят магическия ключ за тази, образно казано, тайна врата.
Много от легендите обявяват северните магьосници за наследници на още по-древно Знание. Те са наследници, а не просто „потомци“. Скандинавските предания разказват, че самите фински племена са получили своите знания от великаните Йоти, владеещи сякаш необикновена, божествена мъдрост. /br>




Още...

неделя, 12 август 2012 г.

Любов и работа - според кръвната група

В много страни по света хората не се замислят особено много за своята кръвна група, но в Япония на този въпрос се отделя огромно внимание. Според BBC News, там широко е разпространено мнението, че кръвната група определя характера на човека и влияе върху неговия живот, работа и любов.
Японците смятат , че хората с кръвна група А са надеждни и склонни към саможертва, но са затворени и склонни към безпокойство. Притежателите ка кръвна група 0 са решителни и самоуверени, а хората с кръвна група АВ са уравновесени, проницателни и рационални, но прекалено взискателни и неемоционални. На фона на тези 3 групи, притежателите на кръвна група В се открояват като умни, но много себелюбиви.
В страната на Изгряващото слънце даже съществува понятието „бурахара“, което означава „дискриминация по кръвна група“ - работодателите може да не приемат някого на работа, ако не ги устройва кръвната му група. Освен това хората в тази страна ходят на среща, само ако ги устройва кръвната група на човека, с когото искат да бъдат двойка. Всъщност, преди няколко години специалист от Държавния университет в Майнот (Minot State University), в щат Северна Дакота, САЩ, стигнали до извода, че сексуалната ориентация може да бъде свързана с определена кръвна група и резус-фактор.
Голяма част от хората с традиционна ориентация били от А група, която при хомосексуалистите се срещала доста рядко. Сред хомосексуалистите тя се срещала рядко, а при лесбийките - още по-рядко, но при тях много по-често се срещали хора с отрицателен резус-фактор, отколкото при хората с традиционна ориентация.

Още...

събота, 11 август 2012 г.

Ластичните чорапи - спасение от хъркането!

Учените са изяснили, че носенето на ластични чорапи може да ни предпази от хъркането. Този вид чорапи широко се използват за лечение на варикозни разширени вени и предотвратяват образуването на тромби в краката в следоперативен период и по време на далечни полети. Американските учени предполагат, че тези чорапи могат да помогнат на хората, страдащи от сънна апнея - една от основните причини за хъркането. Сънната апнея предизвиква паузи в дишането в продължение на десетина секунди, а може и повече, преди мозъкът да задейства мускулите да отворят дихателните пътища. Това става, когато меките тъкани в гърлото набъбват през нощта, блокирайки притока на въздух в белите дробове. Изследователите смятат, че намаляването на тези тъкани може да стане чрез отстраняване на течностите от краката, с помощта на ластични бинтове и чорапи. Неголямо изследване с участието на 12 пациенти доказало, че носенето на такива чорапи намалява симптомите на апнея с една трета. Според експертите ластичните чорапи предотвратяват образуването в тъканта на краката течност. По принцип мускулите на краката помагат и служат като един вид помпа за връщане на течностите обратно в тялото. И само за сведение: от сънна аптека страда всеки 25-и възрастен . Това състояние увеличава риска от сърдечно-съдова недостатъчност, инсулт и диабет.

Източник: obozrevatel.com, Снимки: ru.tsn.ua

Още...

сряда, 8 август 2012 г.

Какво да кажем за заблудите?

Водата ни изглежда синя не защото отразява синевината на небето. Причината е, че молекулата и поглъща всички лъчи на слънчевия спектър, освен сините. Между другото този ефект е почти незабележим с просто око и се вижда най-добре когато дълбочината на водата достигне 1 метър и повече. Затова локвите не ни изглеждат сини.
Годишните времена не са еднакви по продължителност. Поради това, че Земята се движи по-бързо, когато нейната орбита е по-близо до Слънцето, лятото в Южното полукълбо и съответно зимата в Северното, са най-късите сезони през годината.
Съществува широко разпространена заблуда, че простуда може да се „хване“ при преохлаждане. Всъщност, температурата на въздуха няма никакво отношение към простудата - тя се предизвиква от вируси.
Сатурн не е единствената планета с „пръстени“. Юпитер, Уран и Нептун също имат такива, но пръстените на Сатурн се виждат по-добре от космоса.
Убеждението, че облаци се образуват, тъй като хладния въздух съдържа по-малко частици водна пара от топлия, е невярно. Цялата работа е в температурата на самата вода и на околната среда. Именно тя влияе на влажността, изпаренията и формирането на облаците.
Много хора са уверени в това, че Христофор Колумб е първият, който е доказал, че Земята е кръгла. Всъщност дълго преди него моряците са знаели, че Земята представлява някаква сфера. Те не били съгласни с Колумб само при определяне на разстоянието до Индия.
Китайската стена се вижда от космоса само когато корабът е на ниска орбита. На такава орбита, обаче, може да се разгледат пътищата, корабите в морето, железопътните линии, полята и даже някои здания. От висока орбита не е възможно да се разгледа каквото и да било.
Радиоактивността не е творение на човешките ръце. Естествено радиоактивно се явява всичко, което ни обкръжава. Радиация излъчва земната кора, а космическото излъчване и слънчевата радиация са източници на колосални мощности. В зависимост от региона на планетата, нивото на естествена радиоактивност може да се колебае от 5 до 20 микроренгена в час.
Антибиотиците не убиват вируси. Те убиват бактерии. Затова е безполезно да се пият антибиотици при вирусни заболявания, какъвто е грипът.
Луната няма „тъмна страна“. Тя се намира на синхронна със Земята орбита и това е всичко. Когато Луната стои между Слънцето и Земята, това е „ден“ на обратната страна на Луната и „нощ“ за видимата. Когато между Слънцето и Луната се намира Земята, настъпва „нощ“ на обратната страна на Луната и „ден“ на видимата.

Още...

неделя, 5 август 2012 г.

Индия - непозната и примамлива…


Индия е най-голямата страна в света и е втора по брой на населението, а официалният и език е английски. Броят на едрия рогат добитък в нея е огромен и всичко това се дължи на факта, че кравите в тази страна се смятат за свещени животни и е забранено да бъдат убивани. Най-жестоките и безсмислени кланета са също в Индия, която, между другото, има изключително миролюбива външна политика. И все-пак, какво още не се знае за тази интересна страна?....

**** Аюрведа - най-ранното училище по медицина, което е известно на човечеството, е било създадено там от бащата на медицината - Чарака, преди 2500 години.

**** Първият университет в света е бил създаден в Индия , в Такшашила, 700 години пр. н. е. За най-голямо достижение на Индия в областта на образованието се смята откриването на Университета в Наланда - 4 век пр. н. е.

**** Играта на шах също е била изобретена в Индия.

**** В Западна Индия, в град Саураща били построени първите преградни стени на водоеми, а дъщо и диги за напояване. А пък през 150 година от н. е. под ръководствотео на кмета Рудрадаман І, била създадена първата изкуствена река - Сударшана, което в превод значи „красивата!

**** Инженерите от американския инститит по електротехника и радиоелектроника са потвърдили факта, че бащата на безжичната комуникация не е Маркони, а доктор Джагдееш Босе от Калкута.

**** Изкуството на корабоплаването за пръв път се е развило в Индия, на река Синд, приблизително преди 6000 години.

**** Родината на най-голямата единица за измерване е също Индия. Калпа - това е единицата време от създаването на Вселената, до нейното унищожаване. Съгласно теорията за Вселената, тя е равна на 25 милиарда години.

**** Тригонометрията, алгебрата, и базовата концепжия на изчисляването също е родом от Индия . Квадратните уравнения били създадени през 11 век от Щридхара Чари. За римляните и гърците най-голямото число било 10 на шеста степен, докато за индийците най-голямото използуваемо число за това време били 10 на 53-та степен.

**** Будхайяна пръв е изчислил числото Пи и е дал разширен вариант на действията, които сега са известни като Теоремата на Питагор. Той е направил това много преди европейските и арабските математици - през 6 век .

**** Индия се е сматала за най-богатата страна до 17 век - т.е. - до идването на британците. Освен това е била известна и като страна на меда и млякото.

**** Основа на всички индо-европейски езици се смата санскрит.

**** За 10000 години Инбдия не е завладяла нито една страна.

**** Светата Калкута, Майка Тереза и Махатма Ганди са най-великите адепти на света през ХХ век.

Всъщност, Индия е най-многонационалната страна в света!

Още...

четвъртък, 2 август 2012 г.

Езеро сред пустинята



Екип от учени, под ръководството на Тед Максуел , геолог от националния Смитсъниански музей на въздуха и Космоса (Smithsonian National Air and Space Museum) в САЩ , са открили изчезнало езеро в самото сърце на пустинята Сахара, в Египет, съобщава Science News.

Откритието било направено благодарение на снимки, получени от космическа совалка. Езерото се е образувало преди около 250 хиляди години, а преди 80 хиляди окончателно е пресъхнало. За съществуването на това езеро, разположено на 400 хм разстояние от река Нил, станало известно благодарение на останки от риба, намерени през 80-те години на миналия век.
Разбирането на това, че такива водоизточници са съществували по онова време, когато хората напускали Африка, помогнало на учените в намирането на това езеро. Пустинните ветрове и пясъците са разрушили голяма част от региона, заеман някога от езера. Други изследвания са намерили свидетелства за съществуването на огромни езера на територията на Чад, Либия и Судан.
Учените разказали, че са се замислили как рибата е могла да попадне на това място. Когато през 2000 година космонавтите от совалката „Индевър“ направили висококачествени снимки на същото място, учените ги анализирали, за да намерят отговор на въпроса, как водата е изчезнала от Северна Африка във времето, когато се е появила река Нил. В Египет, в региона Тушка, изследователите открили територия, в която е можело да има вода след разлива на реката. Езерото имало площ от 350 квадратни километра и можело да достига чак до границите на съвременен Судан. По това време районът на Тушка бил покрит с поляни и имало много повече дъждове.
„Езерото се разширявало поради силните дъждове на юг, където протича река Нил, а след това пресъхнало поради промяна на климата. То е нараствало и се е смалявало в продължение на няколко хилядолетия“ - разказва Максуел.

Още...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics