ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

петък, 23 юли 2010 г.

Тайната на пеещите дюни


Хората отдавна знаят за странните звуци, които се чуват понякога в пустинята или по крайбрежията, където се издигат купчини от пясък. Известно е, че тези звуци се произвеждат от дюните в момента, когато отгоре се свлича лавина, състояща се от дребни песъчинки, но до сега конкретния механизъм, по който възникват тези звуци, си оставаше тайна. Сега Бруно Андреоти от Университета в Париж- (Université de Paris VII) е показал, че тези звуци възникват поради колебания в ниско лежащите пясъчни слоеве, които се получават от сблъсъка между зрънцата пясък. Тази негова работа е публикувана в края на 2009 година в Physical Review Letters.
„Пеенето на дюните е едно от най-озадачаващи и потресаващи въображението природни явления, с които някога съм се сблъсквал” - признава Андреоти. Произвежданите от дюните звуци може да се чуят на разстояние до 10 километра. Те напомнят едновременно биене на барабани и бучене на ниско летящ реактивен самолет. Някои даже ги сравняват със звук от тромпет или с нискочестотно жужене на електрически проводници. Тези звуци могат да имат сила до 105 децибела, а честотата им да бъде между 95 и 105херца.
Пеенето на дюните е очаровало известния пътешественик Марко Поло , когато пресичал пустинята Гоби през XIII век, а за тези тайнствени звуци може да се прочете и в китайската литература от IX век.
Френският физик доставил своето оборудване от Париж в мароканската част на пустинята Сахара( Северозападна Африка, от страната на Атлантическото крайбрежие), където има повече от 19 хиляди дюни. Пустинята в Мароко е едно от тридесетте места в света, където се срещат „пеещи” дюни. Вятърът там постепенно издухва пясъка от подветрената част на всички тези „полумесеци”, като кара дюните да растат нагоре и да „пълзят” напред. Когато пясъкът се натрупа достатъчно много, надолу слиза лавина и дюните започват да „пеят”. Според африканските племена, тогава с тях разговаря сам Бог.
Андреоти и неговите помощници са се занимавали с паралелно измерване на вибрациите в пясъчните слоеве и акустическите колебания на въздуха, а след това получената информация за честотата, амплитудата и фазите, се въвеждали заедно. Вдсичко това позволило да се стигне до извода, че колебанията в пясъка наподобяват малки еластични звукови вълни, които се локализират в повърхностните слоеве на дюните и имат амплитуда, представляваща четвърт диаметър на отделната песъчинка.
Оказва се, че звуците от дюните, това са последици от пясъчните сривове, по време на които отделните песъчинки се удрят една в друга, пораждайки еластични вълни на повърхността на дюните, което на свой ред води до вибрации във вътрешните слоеве на пясъка, влизащи в резонанс с тези микросблъсъци. В крайна сметка слоевете пясък започват да действат подобно на мембрана във високоговорител.
Сега Андреоти възнамерява да изучи този процес както в лабораторни условия, така и с помощта на компютърно моделиране. Получените резултати може да се окажат напълно приложими за описание на поведението на всички гранулирани материали.

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics