ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

събота, 5 февруари 2011 г.

Интересни факти за космената покривка на човешкото тяло


Общоизвестно е, че тялото на птиците се защитава от пера, на животните - от козина, а по тялото на човека растат косми. Смята се, че космената покривка при животните и човека е способствала, млекопитаещите видимо да изпреварят в своето развитие влечугите.

Само на дланите и на стъпалата на човека не растат косми. Космената покривка на тялото е своеобразен атавизъм, останал в наследство на човека от незапомнени времена. Нали първобитните хора от главата до петите е бил покрит с козина....

Може би ще е интересно да се знае, какво става с малкия тримесечен човешки зародиш, скрит още в тялото на майката: на тази възраст зародишът се покрива с гъста козина – ембрионална коса. След 3 месеца тя изцяло опада от тялото на бебето, а на повърхността на кожата остават само нежните златисти власинки на новороденото. На 12 годишна възраст при момичетата и на 14 при момчетата, космите по тялото започват да се сменят, като новите остват на тялото за цял живот. Растежът на космената покривка на тялото на възрастния човек много зависи от работата на половите жлези. Мъжките хормони усилват растежа на косми на лицето и тялото, и възпрепятстват растежа им на главата. Женските хормон пък действат обратно: спомагат за развитие на косми на главата, но възпрепятстват появата им по тялото и лицето.
За сега учените не знаят, защо по тялото на човека растат косми. Веждите, миглите и власинките, покриващи вътрешната част на носа, по всяка вероятност ни предпазват от замърсяване и прах. Брадата на първобитния човек е била символ на сила мъжество, и е помагала даже на голямо разстояние да се отличи мъж от жена. По мнението на известния учен Чарлз Дарвин, космите подпомагат работата на потните жлези.

Върху тялото на възрастния човек може да бъдат изброени от 300 до 500 хиляди косъмчета. Най-много на брой те са при хората със светъл цвят на косата, а най-малко - при рижите хора, като при това на пипане рижите коси са най-еластични.

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics