ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

четвъртък, 23 юни 2011 г.

Археолозите са отворили саркофага със "слънчева лодка" , близо до Хеопсовата пирамидаПреди няколко часа кореспондент на РИА Новости е съобщил, че египетски и японски археолози са свалили първата плоча, от закриващите саркофага в подножието на най-голямата пирамида - Хеопсовата, в Гиза, в Кайро, в който се намира „слънчева лодка”, възрастта на която е примерно 4,5 хиляди години. Двата триъгълни саркофага, всеки от които бил покрит с 40 херметично прилепнали варовикови плочи, са били намерени още през 1955 година в района на южната стена на Хеопсовата пирамида. С отварянето на една от тях археолозите видели прекрасно запазена лодка от ливански кедър, в разглобено състояние. За да бъде сглобена тя от 1224 детайли, били нужни 10 години, като за целта реставраторите използвали само дървени колове и въжета. Ладията получила наименование „слънчева”, тъй като съгласно вярванията на древните египтяни, фараонът трябва да плува в нея по небесната повърхност, заедно с бога на слънцето Ра. Очевидно заради това тя е била поствена редом със своя стопанин при погребението му.
През 1987 година учените, с помощта на радар са открили още една „слънчева ладия” , но било решено вторият саркофаг да не се отваря, защото , по мнение на специалистите, тя не била запазена много добре. От 2008 година учените усилено изучавали втория саркофаг, като едновременно с това търсели способи за консервация на паметника.
В настоящия момент от втория саркофаг е повдигната една варовикова плоча, с приблизителна дължина 4 метра и ширина - 1,5. Вече се виждат дървените детайли на ладията. Археолозите работят ръчно, с пределно внимание”. На церемонията по сваляне на варовиковата плоча от саркофага, който е „чакал” своя час 60 години, са присъствали учени, дипломати и журналисти. Зрителите наблюдават работата на археолозите от специално оградена палатка, в която е поставен екран за транслиране на работата.


И малко информация: размерът на първата ладия е примерно 43 на 6 метра, а дълбочината на газене е 1,5 метра, което и позволявало да плува по реката. Имало 2 каюти - на носа и в средата на корпуса. Управлявана била от 10 двойки гребци. На лодката се е запазила речна тиня. Възможно е, да са я използвали за погребението на фараона, или сам той да е пътувал с нея, посещавайки храмовете по бреговете на Нил...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics