ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

вторник, 8 юни 2010 г.

Загадъчна находка - компютър от миналото ?!!

На Земята почти не са останали бели петна, но едва ли не всяка година се сблъскваме с информация за находки на археолозите. За такава находка става дуна в книгата на немският учен Райнхард Хабек (Reinhard Habeck) „Вещи, които не могат да бъдат”. Макар и да се приема нееднозначно а и самото названия да предизивиква недоверие, авторът наистина точно се придържа към фактите в своето описание.

Античен „компютър” от морското дъно

В началото на ХХ век, на морското дъно, не далеч от малкия гръцки остров Антикифер е намерен предмет, който не само Хабел, но и други учени наричат „античен компютър”.
Моделът, изложен в немски музей показва, че това е много сложен механизъм, състоящ се от много зъбни колела с различни размери, зацепващи се помежду си в различни плоскости.

„Компютърът позволява да се следят слънчевия и лунни календари, да се изчислва траекторията на движение на планетите и да се определя положението на звездите.
От съвременна гледна точка в това няма нищо удивително, но „механизмът на Антикифера” е билсглобен през 150 – 100 година преди н. е!

Какъв гении е бил в състояние да създаде такъв сложен механизъм, си остава загадка. Според специалистите нивото на знания на този древногръцки конструктор съответствало на това, което са успели да достигнат чак през Средните векове.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics