ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

вторник, 5 юли 2011 г.

В Египет археолози са разкопали гигантска статуя на фараон Аменхотеп ІІІ

На западния бряг на Нил, в района на египетския град Луксор, археолозите са извлекли от земята гигантска статуя на фараон Аменхотеп ІІІ.
Както пише Daily Telegraph, този фараон е управлявал страната в периода на нейния разцвет: от 1390-1352 година преди новата ера. Видимо е, че той още приживе е построил своя т.нар. заупокоен храм, източният вход на който и до ден днешен охраняват знаменитите колоси на Мемнон - две гигантски статуи на фараона. Археолозите предполагат, че две подобни грамадни статуи трябва да са охранявали и северния вход на храма на Аменхотеп. Те изглежда са били разрушени по време на мощното земетресение , станало през 27 година пр. н. е.
От Министерството на археология са информирали, че отломки от статуята са били намерени още през 70-те години на миналия век, но чак сега са започнали да ги разкопават. Статуята е с височина 13,65 метра и е направена от цветен кварцит и разделена на 7 части, ще бъде очистена от пясъка и започва нейната реставрация. В скоро време се планира да бъде откопана главата на статуята, а също и втората статуя. След реставрацията ще бъдат поставени на своето законно място - северния вход на храма на фараон Аменхотеп

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics