ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 29 август 2011 г.

Химери при хората - това не е мит, а реалност



В края на 90-те години в Бостънски медицински център била приета пациентка на 52 години, която се нуждаела от трансплантация на бъбрек.Най-близките и роднини - съпругът и тримата и синове били кандидати за донори, но след направените медицински изследвания се оказало, че само един от синовете бил кръвен роднина на пациентката. Жената и съпругът и твърдели, че тя сама си е раждала и трите моимчета и ззвероятно е допусната грешка, и затова бил направен повторен генетичен анализ при който се потвърдило, че халотипът на двете момчета бил съвършено различен от този на майката.

Лекарите се заинтересували не на шега от съществуване на нещо толкова нереално, за такава химера сред хората, и се обърнали за обяснение към водещи чуждестранни специалисти. Били разгледани и версии за подмяна на децата или за тайно изкуствено оплождане. Разочаровани от резултатите и предполоценията, лекарите в клиниката направили редица допълнителни изследвания на тъкани от щитовидната жлеза, устата и на косми. Резултатите взтивили научния свят , защото се оказало, че едни отричали родството на майката със синовете, а други го потвърждавали. С други думи, организмът на жената се оказал носител на два различни генотипа клетки.
Появата на химери сред хората е изключително рядко явление, до което води срастването на два ембриона в един. Оказало се, че така е станало и с майката на въпросната пациентка - два ембриона на разнояйчни близнаци от един пол, в този случай женски, са сраснали. В медицината подобен случай се нарича тетрахаметическа химера - организъм, сформиран от две яйцеклетки и два сперматозоида.
Невъзможно е да се каже, колко химери се намират между нас, а и в медицината се срещат хора с патология, наречена кръвна химера. В техните вени тече кръв от две кръвни групи), защото за да бъде установени такива данни, са нужни продължителни, скъпи и много обемни изследвания. През последните години се увеличава броят на микрохимеризъм, когато майчините клетки, попадайки в организма на детето, продължават своето деление и функциониране в него, в продължение на десетилетия...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics