ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

вторник, 1 ноември 2011 г.

Още малко информация за пеещите чаши

Пеещите чаши - неповторимо чудо в света на звуковете



Те са наистина неповторимо чудо в света на звуковете и музиката. Резонират с вибрациите на нашето тяло и душа, вливайки свежи сили и дарявайки безметежен покой и възстановяване на хармонията. Човек просто попива целебните звуци на пеещите чаши и се наслаждва....
Родина на металните пеещи чаши са страните на Изтока. Независимо от факта, че първоначалното им предназначение и произхода им са обвити в тайна, на доста хора е известно, че някога те са били използвани в ритуали и церемонии, включващи работа със звукове.
На Запад пеещите чаши били донесени за пръв път от Хималаите чак през втората половина на ХХ век, след нахлуването на китайците в Тибет през петдесетте години. Отначало се предполагало, че това са просто ритуални чаши за съхранение на някои особени вещества, използвани в обрядите на тибетските монаси, но по-късно станало ясно, че те произвеждат много красиви и чисти звуци, богати на хармонични обертонове.



Тези чаши са изготвени от специална сплав( обикновено включваща седем различни метала, а защо е така, за нас си остава тайна). От техния състав до голяма степен зависи тембъра и продължителността на извличания звук. Освен тибетски(има се предвид Хималаите), съществуват още японски и тайски пеещи чаши, и на всяка разновидност са присъщи свое особено звучене, форма и функции. Но най-чистите звуци и обертонове са присъщи именно на тибетските пеещи чаши. Поразителното майсторство на древните занаятчии, които преди много векове са умеели да създават произведения на изкуството, притежаващи такава необикновена сила и звучност, заслужава огромно уважение и внимателно изучаване. Повече от половин век пеещите чаши не се изработват по старинната технология, а съвременните, монолитни чаши, са доста далече по чистота на звука от древните образци.
Съществуват също и кврцови, кристални чаши, които се произвеждат в САЩ. Те изглеждат много красиво и издават своеобразен звук . Само че влиянието на звука на кристалните чаши не е достатъчно изучено и може да крие опасност.



Всички пеещи чаши оказват хармонизиращо влияние, така че остава само да бъде направен избор между тези, които зареждат тялото и разума с енергия и тези, чието звучене помага за разпускане и освобождаване от натрупалата се енергия.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics