ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

сряда, 16 ноември 2011 г.

Koмпютър изяснява кой е написал Библията



За да се прекрати спорът за авторството на Библията, ще помогне специална програма.

В продължение на векове теолози и учени спорят за авторството на Свещеното писание. В края на крайщата учените са разработили компютърна програма, която ще хвърли светлина върху източника на различните текстове, било съобщено в Daily Mail.
Израелските програмисти и теолози са написали алгоритъм, който анализира стила на псанието. Макар че няма да помогне да се определи с точност личността на автора, програмата ще определи дали е писана от един човек, или ще намери мястото, от което е започнал да дописва друг.
Например мнозина вярват, че Тора, първите пет книги на Библията, са били написани от един човек – Моисей. Въпреки това, много експерти твърдят, че имало няколко източници.
Компютърната програма ще намери функционални думи и синоними, които се изпозват на различни места, и ще помогне да се определи, дали са участвали различни хора в написването и.
Изследователите, ръководени от проф. Наум Дершовиц от Тел-Авивския университет по компютърни науки , са тествали софтуер на откъси от две книги - Еремия и Езекил. Компютърът с 99% точност определя от размесения текст, на кой от двамата автори принадлежи този или онзи откъс.
Този метод е бил представен на 49-та конференция на Асоциацията на компютърните лингвисти в Портланд. Изследването било одобрено като добър начин за поетапен анализ на Библията. Това е начин да се избегне субективното анализиране на текста , което се прави от много учени.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics