ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

събота, 5 май 2012 г.

За яйцата и техните черупки….

Всъщност, интересно в черупките на кокошите яйца (и не само кокошите, а на всички яйца) е не самата тя, а начинът на нейното получаване. На практика споменаваме кокошите яйце, с което се срещаме най-често в ежедневието. На практика казаното се отнася за черупките на всички яйца.
Както е известно, празната черупка на кокошите яйца съдържа около 2 грама чист калций. За оформяне на едно яйце при кокошките-носачки са необходими между 22 и 25 часа. Това означава че приблизително за денонощие кокошката създава вътре в себе си цяло яйце, за формиране на черупката на което са необходими около 16 часа. Разбираемо е, човек да не може да си даде сметка къде е загадката, защото не е биолог. Загадката, всъщност, е в това, че за един час кокошката произвежда 125 милиграма калций, при положение че в организма на възрастната кокошка има не повече от 30-35 милиграма от същия този калций. Как и от къде успява цели 16 часа да успява да взима доза калций, превишаваща неколкократно съдържащи се в тялото и?..... Може би от количеството храна? Ако напълно се изключи калция от хранителната дажба на кокошката, тя отново снася , като състава на черупката на новото яйце по нищо не се отличава от предишните. Отново съдържа 2 грама калций!
Тази загадка е поставила учените в задънена улица и те не могат да намерят отговор на въпроса, как организмът на кокошката синтезира такова количество калций. По предварителна версия в организма на тази домашна птица се извършват реакции, посредством които другите елементи се превръщат в калций. Със сигурност се знае, че при реакция на калия с водорода организмът на птицата получава калций, но това е само един елемент. По всичко личи, че организмът и е в състояние да извършва такива реакции с много елементи от таблицата на Менделеев, което, всъщност,е мечтата на средновековните алхимици… Не е известно какъв е механизмът на реакциите, но те са факт! При това редица учени смятат, че прародители на домашните кокошки са още динозаврите, а при стотиците хиляди години еволюция е било възможно да се сформира такъв механизъм за производство на калций.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics