ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

сряда, 30 май 2012 г.

За какво може да се използва един изоставен тунел….

В изоставен стар тунел в Нов Южен Уелс в Австралия, се намира гъбена ферма , в която се отглеждат тонове вкусни гъби. Трябва да се признае, че е намерено доста добро приложение на стария тунел, тъй като температурата и микроклимата там са идеални за гъбопроизводство. Тунелът е бил построен през 1866 година и изоставен през 1919 , когато недалече бил построен нов тунел с два коловоза. Старият тунел стоял неизползван до 1950 година, когато бил зает от една австралийска агрофирма. През 1987 година този тунел станал собственост на микробиологът доктор Ноел Аролд , и там той започнал да развива нови гъбни видове за австралийския пазар.Отглеждали се различни гъби - от швейцарската гъба Брауна, до екзотичните азиатски шиитаке. Tези гъби растат в прохладна и влажна среда и при доста слабо осветление, дори когато са в естествени условия. Микроклиматът в тунела идеално съвпада с климата на планинските гори в Китай, Япония и Корея и точно по тази причина от тунела се е получила превъзходна гъбена ферма.
Дължината на тунела е 650 метра, и е разположен под твърда скала на дълбочина 30 метра, а температурата целогодишно е постоянна - 15 градуса. Всяка сутрин, точно в 5,30, се включват специални луминесцентни лампи, които се изключват точно след 12 часа.
Гъбните култури се съхраняват в епруветки, напълнени с варени картофи и агар, като доктор Аролд първоначално ги посява върху ръж или зърна пшеница в прозрачни полиетиленови пакети, а след това ги пресажда в бъчви и черни полиетиленови чували за боклук. Докторът е измислил ефективен начин за отглеждане на гъбите, като прави отвори на чувалите и те прорастват точно там. Отглеждането им в прозрачни пакети преди време е водело до затруднения при събирането им, защото при попадане на светлина те израствали на всички участъци.
Въпросната ферма произвежда по около 1500 кг гъби на седмица , а това е много повече от реколтата на някои промишлени заводи. Така произведените гъби са много ценни, тъй като са произведени без използването на химически способи, екологично чисти са, и най-важното - те са ниско калорични.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics