ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

четвъртък, 14 юни 2012 г.

Как се лекуват животните - 3

Птиците използват „шампоан“ против въшки

Много хора вероятно са запознати с тези дребнички „сувенири“, които децата се изхитрят да донесат в къщи неизвестно от къде….

И животните имат същите проблеми с въшките, а и с още по-вредни паразитиращи насекоми. За птиците това е отделен проблем - в големите, нежни и плътно прилепнали едно към друго пера, кръвосмучещите дребни твари са намерили най-комфортното място за размножаване. А без пера нито една птица не може да мине… Тогава, как създанията с дребния птичи мозък са се справили с проблема?

Решението - дим и киселина.
Има поверие, врана на покрива е на нещастие. Хората са се убеждавали много пъти, че тези птици са необикновено умни и отмъстителни а в стари времена нашите предци били уверени, че ако враната е кацнала на сламен покрив, значи замисля подпалване.

Това, разбира се, са измислици, но димът, който излиза от покривите , доста ефективно мори въшките и другите, криещи се в перата, паразити. В наше време хората са забелязали врани, които се опитвали да хванат с крилете си цигарен дим. Разбира се, че от такава хигиена ползата не е много голяма, макар че има документиран случай, когато сръчна птица се научила сама да си пали клечки кибрит специално за тази цел. Само че подробности не се знаят….

Има и още един начин за борба с паразитите - с помощта на мравките, отделящи киселина. Има два начина. Първият се състои в хващане на мравки и втриването им в главните пера, а втория - да кацнат направо на мравуняка и да разперят крила над него, а после да почакат, докато мравките изхрускат всички паразити.

Гъсеници се тровят сами, за да се спасят

Гъсениците се намират в основата на самата хранителнаверига, а те нямат мозък и голяма изобретателност от тяхна страна не може да се очаква. Гъсениците са толкова лека плячка, че мухата - такина се е приспособила да внася яйцата си направо в тях, за да може децата и, когато се излюпят, да имат и дом, и свежа и сочна храна. Това не е просто паразит, който създава дискомфорт - тези личинки ядат гъсеницата до момента, в който от нея остане само една обвивка…

Все пак гъсениците са намерили оръжие срещу своя враг - особена диета.
Лекарство за гъсениците са растенията – инсектициди…
Експериментите показали, че инфектираните космати гъсеници намират и изяждат растения със съдържание на особен алкалоид, който убива нахалните натрапници. Освен това са много прецизни с дозировката…. Гъсеницата също са насекоми, както и паразитите, което значи, че инсектицида отравя и нея. Всъщност, тя трябва да изяде достатъчно, за да унищожи личинките, но не прекалено много, за да не умре и самата тя. И никакви мерителни чашки.

Освен това гъсеницата не може да приема тези растения за профилактика. Може да оживее само в случай, че основният „удар“ бъде приет от вредните личинки. Тоест - гъсеницата трябва да си постави правилно диагноза, да определи дозата и да съумее навреме да прекрати лечението. Май не всеки човек, даже и да е с висше образование, не е способен на това….

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics