ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

събота, 11 февруари 2012 г.

Някой е лекувал предците ни с антибиотици преди 30 хиляди години…



Микроорганизмите, живеещи в онова далечно време, вече са били резистентни към антибактериалните препарати
Устойчиви към антибиотици бактерии са били намерени в местенцето Беар Крик (Bear Creek) на територията на Юкон в Канада. Хендрик Пойнар, специалист по древни микроорганизми, предположил, че там съществуват бактерии, които не са изпитали въздействието на съвременната околна среда.
Тъй като на това място, на дълбочина 6 метра , е разположен слой тиня, която е утайка от древно езеро. На свой ред тинята е покрита от вулканична пепел, която паднала преди около 30 хиляди години, и „консервирала“ образците, които се намират под нея.
До тинята в Беар Крик се добрал микробиологът Герхард Райт от Канадския университет в Онтарио. Той изкопал бактериите , заедно с образци от тъкани на мамонти, отделил ДНК и останал удивен, изучавайки тези древни молекули. Оказало се, че в тази ДНК с 30 –хиляди годишна давност съществували всички основни гени, които позволяват на съвременните бактерии да са резистентни към антибиотиците. Този факт бил коментиран и от колегите на Райт от Университета в Ню-Йорк.
Възниква въпроса, как у бактериите е било възможно да се развие устойчивост към антибиотиците, много векове, преди те да започнат да се прилагат в медицината? Този въпрос изключително много развълнувал уфолозите, които предположили, че антибактериалните препарати са донесени на Земята от извънземни. Те допуснали, че с тези препарати са лекували нашите предци, които били на границата на изчезване поради някаква инфекция. Хората, намиращи се в района на Беар Крик били удостоени с извънземно медицинско обслужване, и били спасени. А пък местните бактерии се „обзавели“ с тази загадъчна устойчивост към антибиотици.
Всъщност и кроманьонците(които са наши непосредствени предци, и неандерталците, са притежавали горе-долу еднаква способност да се борят с инфекциозните заболявание, благодарение на своя имунитет. Но неандерталците все пак измрели преди около 30 хиляди години. А кроманьонците останали. Сякаш някой им е помагал. С таблетки…
Съществува и друго, не толкова фантастично обяснение на феномена. Според думите на учените бактериите са могли да си изработят устойчивост към антибиотиците и по естествен път, като реакция на вещества, отделяни от плесени, или например, от водорасли. Надпреварата за оцеляване същност започнала не с изобретяване на антибиотиците от човека, а милиони години преди това. Не е изключено още тогава да са се появили гени, позволяващи у едни организми да се синтезират антибиотици, а други организми да им се съпротивляват. Такова противостояние, корените на което са в дълбоката древност, означава, че човек никога няма да може да създаде свръхантибиотик, тъй като бактериите, към които е насочен, рано или късно ще намерят начин да се справят, благодарение на натрупаният от милиони, а може би и от милиарди години опит.
В интерес на истината, много по-интересно е, да се прехвърли отговорността върху извънземните, кацнали по време на ледниковия период в Беар Крик. Нещо повече - древните бактерии, устойчиви на антибиотици, не са намерени на никое друго място на планетата. Само там. И за пръв път в света….


Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics