ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

неделя, 5 февруари 2012 г.

Съкровищата на остров Кокос - III част



Съкровищата на остров Кокос са се попълвали и благодарение на бореца за независимост на латино-американските страни Хосе де Азн Мартин. Всъщност, той не е виждал съкровища, но някога, в началото на 20-те години на XIX век войската му се приближила към тогавашната перуанска столица Каляо, вицекралят на тази страна взел решение да скрие държавната хазна и спестяване на църквата. Те били насочени към трюмовете на кораба на английския капитан Скот Томпсън в Испания, където трябвало да престоят до момента, в който в Перу ще настъпи политическа стабилност. Там били прехвърлени ценностоте от шестдесетте църкви на града.
Съкровищата на Перу били известни с това, че произхождали още от времето на покоряване на Латинска Америка от испанските конкистадори. Сред тях била статуята на светата Дева Мария с младенеца в ръце, но в човешки ръст, отлята от чисто злато. Всички скъпоценности били натоварени на плавателния съд «Mary Dear»[1], който по това време бил закотвен на пристанище Каляо. Всичко било свършено в дълбока тайна, а официално на кораба били предадение само държавните документи.
Само че Томпсън, независимо че му било обещано добро възнаграждение, се разпоредил с товара по своему: моряците пребили испанската охрана, а корабът поел курс към остров Кокос. На следващия ден по следите на Томпсън била изпратена военна фрегата и корбът му бил настигнат в залив Уофер на острова. Престъпниците били заловени, но трюмовете на кораба им се оказали вече празни.
Капитаът и подчинените му били осъдени на смърт через обесване, но той, заедно със старшия щурман, успели да спасят живота си, като в замяна обещали да покажат мястото, на което се намирало похитеното съкровище. По пътя към Кокос щурмана умрял, а капитанът мълчал, надявайки се, че по такъв начин ще успее да запази живота си, и в крайна сметка бил пуснат на свобода.
Преместил се в Канада, където живеел на остров Нюфаундленд и събирал пари , за да организира експедиция за скритото съкровище.За компания си взел капитан Китинг, но когато всичко било готово за плаване, Томпсън се разболял и умрял, оставяйки на Китинг картата, на която била обозначена пещерата със скритите съкровища.
Китинг си намерил нов сподвижник в лицето на капитан Боуг, и експедицията под негово ръководство се отправила за Кокос. Разбира се, на екипажа нищо не било известно. Те се досещали и поискали да вземат част, за което капитаните привидно се съгласили, но по-късно избягали и се скрили в пещера на брега. След неуспешно търсене матросите вдигнали платната, и си заминали.
Китинг бил намерен на брега от екипажа на китобоен кораб, спрял на острова, за да попълни запасите си от чиста вода. Боуг не бил с него и така и не станало ясно дали е умрял сам, или Китинг го е убил. По думите на Китинг на неговия кораб избухнал метеж и екипажа го завзел, а самият той се спасил с бягство във вътрешността на острова.
Китинг се върнал с китобойния кораб на Нюфаундленд, и не може да се каже, че бил без пари. От Кокос донесал чувалче със скъпоценни камъни, които го обезпечили до края на живота му. Идеята му, да се върне още веднъж на Кокос, така и не се реализирала. Говори се, че направил някаква карта на Острова на съкровищата.
Като се започне от първата четвърт на XIX века, на остров Кокос за търсене на съкровища са ходили около 300 експедиции, но нито една от тях не може да се каже, че е имала особен успех…

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics