ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 16 януари 2012 г.

Старостта не влияе на точността на работа на мозъка



Учените са открили, че мозъкът на възрастния човек и на юношата може да работят еднакво бързо и точно. Влиянието на възрастта върху умствените способности е доста преувеличено - мозъкът на възрастния човек не отстъпва по точност на работа на този на юношата - това е мнението на изследователи и учени от Университета в Охайо (САШ).
Смята се, че с възрастта мозъкът отслабва: при възрастните хора се влошава паметта, мисленето загубва своята пластичност и те трудно се правят, когато трябва да вземат нови и неочаквани решения. Само че изследователите твърдят, че в подобни твърдения има много предразсъдъци. Съвсем не е правилно да се мисли, че по-бавното мислене се дължи на стареенето на мозъка.
Разбира се, никой не се съмнява в стареенето на мозъка, но, по думите на учените, остарелият мозък наистина може да „ускори“ до голяма скорост. Иначе казано, причините за забавянето на неговата работа са чисто психологически.
В процеса на изследването учените предлагали на участниците редица когнитивни тестове: например да определят на око количеството звезди на екрана - повече или по-малко от 50; или да видят дума в поредица от букви .
В експеримента били включени както възрастни хора, така и съвсем млади (учащи се от училища и колежи). В статията, публикувана в списание Child Development авторите пишат, че съвсем младите участници показали затрудняване във взимането на решения. Това, всъщност, не е учудващо - мозъкът не винаги е готов да работи с информация и само с възрастта у него се получава съвместяване на скоростта с точността.

Тези, които били над 60-те, действително се бавели при решаването на задачите, но според учените забавянето било предизвикано не от това, че мозъкът дълго време обработвал информацията, а само от по-дългата проверка на решенията. Това ще рече, че на възрастните е нужно повече време, за да потвърдят точността на получения резултат.
Скоростта на решаване на тестовете била ускорявана, за да достигне тази на младите хора, но от това точността на работа въобще не страдала. Даже в някои моменти те дори изпреварвали по скорост на изпълнение младежите.
Възрастните хора просто не искат да грешат: Желанието да сведат до нула вероятността за допускане на грешки, е причина за тяхната „тромавост“…


Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics