ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 30 януари 2012 г.

Индианците са дошли в Америка от Алтай…

Намерено е потвърждение на това, че коренните жители на Алтай преди 20 хиляди години са заселили Америка.




Учени от САЩ са намерили ново потвърждение на хипотезата, че северноамериканските индианци са дошли на континента им от Алтай. Съгласно тази теория , древното население на Южен Алтай преди около 20 хиляди години е извършило колосално пътешествие, добирайки се по провлака, където сега се разполага Беринговия пролив, до Северна Америка. За родството на коренните народи на тези региони са показатели удивително сходните генетични мутации.
Преди дни американското научно издание The American Journal of Human Genetics е публикувало изводи и изследвания, проведени от международна група руски и американски учени. Те подробно изучили образците от ДНК, взети от коренното население на Алтай и Северна Америка. Бил направен и анализ на Y-хромозомата, която се наследява по бащина линия, и митохондриалния геном, предаван по майчина. Била открита уникална генетична мутация, която е свойствена както за индианците, така и за алтайците.
Изследователите са изчислили, колко време е нужно за появата на тази мутация и са стигнали до извода, че генеологичната линия на алтайците се е разделила с линията на индианците преди 13-14 хиляди години. Тези данни съвпадат с предполагаемото време на пореселение в Северна Америка. Учените смятат, че миграцията е станал преди около 15-20 хиляди години. По това време на места в беринговия пролив съществували места, през които преминаването било възможно, и това довело древните хора на територии, на кито сега се намират САЩ и Канада.
Мнението на Теодор Шур, антрополог от университета в Пенсилвания е, че Алтай е ключова територия, защото от там е започнала миграцията преди няколко хилядолетия. Предстои да се направят още изследвания с използване на данни от други групи от населението, но още от сега може да се каже, че прародина на индианците са Алтайските планини.

По повод заселването на Америка са създадени много хипотези. Например според една от тях, първите заселвания на Новия свят били тясно свързани с житвлитв на бреговете на Берингово море и нямали никакви тесни връзки нито с индианците, нито със съвременните ескимоси. Изследването на ДНК показало, че първи на материка са стъпили алеутите, чийто генетичен код, между другото, принадлежи и на някои сибирски народи.
Монголски учен от университет „Чингисхан“ смята, че първи открили Америка предците на монголите преди 8-20 хиляди години. В подкрепа на своите изводи показва повече от 20 наименувания на острови от Алеутския архипелаг, които съвпадат с думи от монголския език, като 5 от тях и до сега се използват в съвременната реч. Отбелязват се и съвпадения на отделни думи в езика на американските индианци и монголите, както и много географски названия в американския щат Аляска , които, според монголските учени, са с монголски произход.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics