ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

четвъртък, 8 март 2012 г.

Водовъртежи с диаметър 400 километра са открити в Атлантическия океан



Неотдавна в Атлантическия океан , недалеч от бреговете на Гвиана и Суринам, са открити два водовъртежа , с диаметър 400 км. Това съобщение принадлежи на вестник „La Stampa“.
„В Атлантическия океан, срещу бреговете на Амазония, са открити две гигантски фунии, с диаметър приблизително 400 километра. Става въпрос за два гигантски водовъртежа , а до сега нищо такова не е било известно на планетата.Съществува предположение , че те оказват силно влияние на климатичните промени през последните дни“ – пише в изданието.
„Изглежда са се формирали в следствие на течение, идващо от север , по протежение на крайбрежието на Северна Бразилия, Южното екваториално течение, движещо се от юг, и огромното устие на Амазонка.
Водовъртежите се изучават от бразилеца Гилерме Кастелао и американеца Бил Джонс от университета в Маями. Според тях движението във водовъртежите е по посока на часовниковата стрелка. Те се движат в океана като гигантски „фрисби“ - като два диска, хвърлени във въздуха. Въртенето се извършва със скорост 1 метър в секунда - скорост, достатъчно голяма в сравнение със скоростта на океанските течения. На границата на водовъртежите има вълна-стъпало, с височина 40 сантиметра.
Изследователите са изяснили, че даже през месеците, когато движението на океанските течения и потока на Амазонка практически се прекратява, водовъртежите практически не изчезват. Това навежда на мисълта, че съществува някакъв друг, независим тип механизъм, който ги формира. В изследване, публикувано от Американския геофизичен институт се казва, че природният им механизъм си остава загадка.
Сега се изучава влиянието на тези два гигантски водовъртежа върху климата на Латинска Америка и Африка.Те също може да окажат влияние на навигацията между северната и южната част на Атлантическия океан. Мнението на изследователите е, че ако корабите са на ясно за тези водовъртежи , те биха могли да икономисват гориво, като използват този много силен поток ….

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics