ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

вторник, 3 април 2012 г.

Най-необичайни гробища на планетата

Още Бенджамин Франклин е казал, че в света не можем да бъдем уверени в нищо, освен в неизбежността на смъртта и данъците. Обикновено хората се стараят да извършат всички необходими ритуали и обряди, свързани със смъртта, и това са така наречените траурни церемонии и помени.
Церемонията за погребване на починалите е стара, колкото и самата цивилизация, но в различните региони се забелязват доста различия в нейното провеждане. Много култури и религии възприемат гробищетто като най-подходящото място за съхранение останките на починалите. Точно там се извършват съответните церемонии.
Само че има и такива необичайни гробища, които са станали туристическа забележителност. Появил се е така наречения „тъмен туризъм“, чиято цел е посещението именно на такива места….
И така - най-необичайните гробища на планетета:Погребалните скали
Те са разположени на остров Сулавеси в Индонезия. Местните племена се придържат към своите традиции, според които смъртта е най-важното събитие живота на човешката душа. В племето тораджи е прието много богато да се прави обряда на смъртта, защото покойният много дълго ще чакат преминаването си в отвъдния свят.Тъй като за тях земята е свещена, своите съплеменници те погребват в скални пещери.
Висящите ковчези
Местонахождението им е остров Лузон на Филипините. Тамошните племена много трепетно се отнасят към ритуала на погребението. Според местните традиции хробът се разполага някъде горе, и колкото по-високо, толкова по-добре, тъй като тогва духът се намира по-близо до небето. Там всеки си приготвя мястото, на което ще бъде погребан, приживе…Потъналото гробище
Разположено е във Филипините, на остров Камигуин. Всъщност, става дума за християнска традиция за погребение и хората са били погребвани в земята, но това гробище е било залято. Това се е случило след изригване на вулкан през 1875 година, когато не само то, а и целия град се е оказал под вода.Веселото гробище
По начало гробищата са място на скръб, но на предприемчиви хора им грумнало да направят от тях място за развлечение. Такъв е случая в Сапанта – Румъния. Селото е станало известно благодарение на местния резбар Стан Йон Петраш, който по необичаен начин е намерил приложение на своя занаят. Всеки надгробен камък е изрисуван и оцветен, а епитафиите са написани под формата на шеговити стихчета върху дъбови кръстове, които украсяват самите паметници. За пръв път такъв кръст е бил поставен там още през ч935 година. За възникване на такова гробище е способствал факта, че даките, древните предци на румънците, са смятали смъртта само за освобождение на безсмъртната душа. Смъртта за тях е била тържествено и радостно събитие, в очакване на по-добър живот.
Сега това място е влязло във фонда на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.Костница
Намира се в Кутна гора – Чехия. През средните векове хората са мечтали , след смъртта си да почиват в Святата земя. През XIII век един абат донесал от Голгота земя, която по-късно разпръснали и на това място направили гробище. Когато то се препълнило, всички кости били извадени и струпали на едно място. По-късно последователи направили от това своеобразно произведение на изкуството.Мост към Рая
Може да се каже, че то е едно от най-необичайните, тъй като се явява един вид път към вечността. Намира се в Мексико – Ишкарет. До голяма степен то е символично. В основата на неговото устройство грегорианския календар – седем тераси(броя на дните в седмицата), с по 365 гробници(колкото са дните през годината) а, стълбището към главния входа е с 52 стъпала - това, всъщност, е броят на седмиците през годината. Освен това, всяка гробница е уникална, защото е изградена от различен материал. В този гробищен парк има копия на известни катедрали, а също и гробници с форма на диван или легло с възглавници.Статуи на Дзидзо (Jizo)
Тук става въпрос не за обикновено гробище, а по-скоро за място на скръбта, което се намира в Токио. Там се постваят статуи на божеството Дзидзо, покровител на неродените деца . Според местните вярвания душите на такива деца отиват направо в ада, тъй като са причинили голяма скръб на своите родители. Божеството Дзидзо може да облегчи тяхната участ.(Следва)

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics