ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

сряда, 31 март 2010 г.

Могат ли думите да раняват?...

Ако се кажат на човек думите „остър” оло „пищящ”, то той ще почувства истинска болка. Това изяснили немските невробиолози от Йенския университе „Фридрих Щолер”, изследващи връзката между думите и асоциацията с болка, както и нарастването на активността на някои области на мозъка, чул или видял тези думи.
Експериментът се състоял от 2 части. Същността на първата била следната: на осем жени и осем мъже показвали 16 поредици от по 5 приличащи си прилагателни. Учените помолили участниците да си представят ситуациите или усещанията, асоцииращи се с всяка дума. След това им се предлагало да отнесат всеки 5 думи към поределени групи.
Втората част на експеримента приличала на първата, но доброволците по същото време ги отвличали с разни не сложни задачи. Например, карали ги да изброят количеството на гласните във всяка от групите прилагателни. При това учените с помощта на томограф контролирали активността на мозъка на участниците в експеримента.
Резултатите от първата част на експеримента били, че с болка се асоциират думи като „остър”, „пронизващ” или режещ” и те предизвикват повишаване на активността на онези участъци от мозъка, отговарящи за обработка на сигналите за болка. При това на думите от другите групи, участъците реагират по-слабо.
Във втората част на експеримента на „болезнените” прилагателни, реагирали вече и други области на мозъка. Констатацията била следната: „Получените данни показват, че думите са напълно достатъчни за възбуждане на структури в главния

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics