ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

събота, 24 април 2010 г.

В Египет са намерени бронзови монети, възрастта на които е 2250 години

Египетските археолози са съобщили за откриването на древни бронзови монети, на които е изобразен цар Птоломей ІІІ. Съобщението е от Министерството на културата на Египет. Сред находките има и няколко огърлици, направени от специално обработени черупки на яйца от щраус.
Уникалната находка е открита в египетския оазис Ел-Фаюм, на северното крайбрежие на езерото Карун. Откритите монети са 383 , а възрастта им надвишав 2000 гоодини. Монетите са от епохата на управление на Птоломей Трети (246-222 пр. н.е.). Направени са от бронз и всяка от тях тежи по 32 грама. От едната им страна е изобразен бог Амон, а от другата – сокол. Има и надпии върху тях – „крал” и „Птоломей Трети”. Забележително е, че всички монети са намерени в много добро състояние.Освен колието от черупки на щраусови яйца, е намерено и колие от корали.
Този район в древността е считан за житница не само на Египет, но и на Древна Гърция и Рим , а реколтата се е събирала по 2 пъти в годината. Фараоните от ХІІ династия даже пренесли столицата по- близо до този оазис, когато останалата територия на Египет била обхваната от силна суша. Според специалистите, по времето на тази династия езерото Карун било доста по- пълноводно и позволявало да се изгради цяла систаема за иригация.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics