ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

четвъртък, 8 април 2010 г.

Най-силната за последната половин година магнитна буря


Внезапна магнитна буря на Земята - най- мощната за последната половин година, е възпроизвело Слънцето, което се смята за спокойно.Внезапното слънчево изригване било забелязано от Международната космическа станция.Магнитната буря, която започнала още на 5 април, продължава, макар че вече губи сила. Всъщност, пикът на бурята вече е минал. Той е бил от 7 степен по 10-степенната скала. Подобно „буйстване” не е имало от 540 дни - от октомври 2008 година.Според руските учени , публикували мнение на сайта на космическата обсерватория „Тези”, толкова мощна магнитна бутя е способна да се отрази на „глобалните системи на енергоснабдяването, изискващо корекция на напрежението и водеща до лъжливо алармиране на системите за сигурност”. Може да бъдат повредени космическите апарати, да се наруши работата на системите за връзка и спътникова навигация; Северното сияние да може да се наблюдава от средните ширини и , разбира се, обостряне на сърдечно-съдовите заболявания.


На 6 април Слънцето изглеждало спокойно, а всъщност...


За сега все-още не е известно, какви точно загуби е понесла планетата. Но небивалото по сила Северно сияние вече е избухнало. То е било видяно от космонавтите, работещи на орбита. А членът на екипажа, японецът Соити Ногути, даже е фотографирал това красиво явление.
Удивлението на учените било предизвикано от факта, че нищо не предвещавало силни магнитни бури. Те била удивени от някои процеси на много спокойното Слънце. Още на 3 април там станало изригване, но то било толкова слабо, че даже не било удостоено с особено внимание. Впчатляващо било, че изригването не стихнало толкова бързо, както друг път, а по странен начин продължило повече от 7 часа. Този феномен се оказал с катастрофална продължителност , но това не било отчетено с прогнозите.
По този повод учените отбелязали, че „не била дооценена огромната енергия, която трябвало да се освободи за ремето на изригване. Като цяло този случай показва, че връзка между слънчевите изригвания и изхвърлянето на Слънчево вещество , предизвикващо магнитните бури, все още не може да се счита за решен проблем от физиката на Слънцето.

Северното сияние сега прониква до средните географски ширини (снимката е направена от борда на Международната космическа станция)
Началото на бурята било съвсем слабо, но след това състоянието на магнитосферата силно се изменило. Индексът, отразяващ геомагнитната флуктоация, само за 3 часа нараснал от 4 до 7 . Което значи до 7 пункта. Според американската класификация това е G3 – силна буря и последно, червено ниво на опасност.
Повторението на катаклизма е малко вероятно, но не е напълно изключено. Непредсказуемостта на Слънцето, разбира се, плаши. И не изглежда чак толкова фантастичен скандалния сценарий , изготвен от американската академия на науките : „Заплахи на космическото време – социални и икономически последствия”. Те очакват най-висока слънчева активност към 1212 година , и съответно – мощни изригвания и геомагнитни бури. Предричат, че флуктуацията ще повреди високоволтовите линии за енергиен пренос и трансформаторните подстанции. А това ще остави планетата без електрическа светлина.
Никой не може да кажа, какво ще се случи, ако Слунцето на
прави изригване , по- дълго от сегашните 7 часа, но вече не слабо...
м9

И дали Слънцето наистина ще ни покаже своята сила?....

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics