ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

събота, 3 април 2010 г.

Жабите знаят за земетресенията повече от хората

Британските учени експериментално са доказали, че животните са способни да доказват земетресения много по- добре от хората. Умение да предвиждат резки изменения в земната кора, са открити и при обикновените жаби.

Учените са направили своето откритие абсолютно случайно и при напълно трагични обстоятелства. През пролетта на 2009 година те наблюдавали колония жаби в централна Италия , когато земноводните внезапно практически напълно мигрирали, независимо че сезонът на чифтосване бил в разгара си. След няколко дни в района, където се намирала колонията, станало земетресение, с магнитут 6,3 , при което загинали повече от 300 човека. В Аквил, областта Абруцо.
На следващия ден след първия подземен трус , жабите започнали да се връщат на наблюдаваните места, но пълната им популация се възстановила само след пълното прекратяване на земните трусове.
Специалистите така и не успели да разберат, как жабите успели да усетят, че нещо не е наред. Съгласно една от версиите , те са могли да ъсетят незабележимите за човека тласъци преди „основното” земетресение. Друга теория предполага, че жабите са реагирали на повишената концентрация във въздуха на радон – газ, отделян от почвата при повишаване на на подземното налягане. Съгласно третата версия, жабите мигрирали, получавайки електрически сигнали, отделяни от камъните преди мощния тласък.
По какъв начин животните са способни да предсказват пагубните за човека движения на земната кора, за сега не може да се смята за напълно доказано. Но и да се използва тази възможност на животните в полза на човека, сега не е възможно. В края на крайщата да се установи, че причина за миграциата е точно надигащото се земетресение, за сега е доста трудно.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics