ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

петък, 16 април 2010 г.

Котешкият мозък ще стане модел за нов суперкомпютър


Учените от дълго време си мечтаят за създаване на разум, по-съвършен и мощен от човешкия. Първата свръхумна машина е удивила своите разработчици още през 1997 година. Тогава суперкомпютърът Deep Blue, направен с 256 паралелно работещи процесори, победил на шах самия световен шампион Гари Каспаров. От тогава мощността и бързината на действие на компютрите е пораснала няколко пъти и продължава да нараства. Към свръхмозъка изследователите подхождат через вече съществуващите „аналогови”, например мозъка на животните. Така например преди няколко години учените от компанията IBM и Швейцарския федерален технически институт в Лозана, работещи по проекта Blue Brain („Син мозък”) обявили, че успели абсолютно да имитират част от мозъка на мишка.
Учени от университета в Мичиган неочаквано открили , че мозъкът на котката може да разпознае лицето по-бързо и по-детайлно, отколкото всеки от съществуващите компютри. Тогава било решено, мозъкът на пухкавия хищник, да бъде избран като модел за новия проект. По такъв начин инженерите от университета в Мичиган пристъпили към задачата: да моделират сложната компютърна система , взимайки за база мозъка на домашната котка.
Още сега учените са успели да реконструират системата така, че да е способна да поддържа основата на паметта и процеса на обучение, съобщава ИА InterRight. Тя се състои от две електронни вериги, съединени с мемристор, изпълняващ ролята на синапс. Синапсът съединява невроните в мозъка на млекопитаещото, формират веригата от неврони и ги запомнят. Сега пред инженерите стои задачата да създадт по-сложна система.

Сега „най-висшият” свръхкомпютър може да се сравнява ефективност с мозъка на котка при изпълнение на редица задачи – разказва един от ръководителите на проекта, професор Вей Лу. При това той представлява обемиста машина , обединяваща повече от 140 хиляди процесори. Но въпреки това котката съобразява 83 пъти по- бързо...
Ако усилията на професор Лу и колегите му завършат с успех, то резултатът ще бъде принципно нов компютър: икономичен, компактен, бърз, портативен и способен на самостоятелно обучение. И всичко това, благодарение на мъркащия хищник...



Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics