ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

вторник, 13 април 2010 г.

На Венера е изригнал вулкан

На повърхността на Венера са открити следи от неотдавнашна вулканична дейност

Астрономите отдавна се удивляват, че на Венера кратерите са твърде малко. Може би този факт ясно е говорил за обновяване на повърхността на тази планета. Но как става то? Много специалисти са считали за причина изригването на вулкани, но все не са успявали да ги „зафиксират”. И ето ти преди дни късмет!

Апаратите на Европейската космическа агенция Venus Express, са зарегистрирали потоци от лава на повърхността на Венера, възрастта на които е от два милиона и половина, до няколко стотин години.

Международна група астрономи от САЩ, Германия, Италия и Франция са съсредоточили своето внимание на деветте така наречени „горещи зони”, където на повърхността трябва да излязат мантийните струи. В геологически смисъл тези области напомнят Хаваите, съобщава compulenta.

Спектрометърът VIRTIS, посредством апарата Venus Express е предал температурни данни , които учените са обединили с топографическите сведения от станцията на НАСА "Магелан”. В резултат на това, в три горещи точки били открити области от повърхността, явно отличаващи се по своите свойства от съседните площи.

Изследователите свързват различията с това, че съставът на вещеставата в тези „млади” лавовои потоци, още не е успял да се измени под влияние на външната среда.
Сега Венера по право е заела достойно място в редицата на онези немногобройни обекти в Слънчевата система, които проявяват вулканична активност в последните три милиона години.


Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics