ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

четвъртък, 15 април 2010 г.

Имало ли е канибали в Европа?

Учените от Хайделбергския университет съобщават за съществуващ в Европа през епохата на Неолита странен култ на ритуален канибализъм. Изяснило се, че живеещите преди 7 хиляди години на брега на Рейн хора, правели човешки жертвоприношения.

Голямо погребение на хора от епохата на неолита близо до Херксхайм (Пфалц, Германия) било намерено още през 1994 година, но разкопките за него били започнати чак през 2005 година. В края на 2009 година археолозите първите резултати от своята работа.
Изяснило се, че в огромния общ гроб се намират останките на 1000 човека, убити в някакво ритуалнио жертвоприношение. При това костите на много хора били глозгани и имали следи от зъби.

Според ръководителя на археологическата експедиция Бруно Булестина от университета в Бордо, погребението се явява един от доста редките до сега случаи, когато са получени преки сведения , царящи по време на неолита в Европа. Сред оглозганите останки повече са костите на жени и деца.

Френските изследователи са опровергали мнението на другите учени , които смятали, че въобще не става дума за канибализъм. Уврежданията на костите са свързани с определен тип обряди при погребване, когато от умрелите се отделя месото от костите. За това говорят следите върху костите, а също и множеството раздробени кости.
Учените от университета в Хайделберг и археоложката Андреа Зееб-Ланц провели исследоване, което би позволило да се изяснят причините, довели до такъв странен ритуал.

Мисълта, че жертвоприношенията е могло да правят в някакъв религиозен център, дошла на Андреа от находките на керамика, която произхождала от доста отдалечени райони, които се намирали на стотици километри от Херксхайм . В лабораторията на Хайделберг бил направен изотопен анализ на зъбите на загиналите хора, който потвърдил предположението, че част от убитите хора били от друго място.

По мнение на археоложката , в Херксхайм е могло да се намира някакъв култов или религиозен център, в който доброволно да са идвали хора, жертващи себе си. Тя предпазливо се отнася към предположението на своя колега Бруно Булестина, че в Херксхайм е процъфтявал канибализъм.



Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics