ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

събота, 17 април 2010 г.

Намерена мумия на момиче на възраст 2300 години

Еднометров саркофаг изобразява момиче, облечено по гръко-римска мода...


Учудддването на строителните работници, правещи строителен изкоп за младежки център в оазис в Бахария било огромно, когато на 300 километра югозападно от Кайро изведнтж се натъкнали на древен саркофаг. Когато извикали археолози, те открили още 13 гръко-романски гробници от III век пр. Хр.
Оазис Бахария е богато на подобни открития място. Преди време също там учените открили „Златната долина на мумиите" – 17 гробници с 254 мумии на възраст 2000 години. Затова е естествено, че сегашната находка ги зарадвала, но не ги изненадала, с изключение на една.


Еднометровия саркофаг изобразява жена или момиче , облечено по гръко-римска мода – с наметка, напомняща по нещо гръцкия хитон или римска дреха, съобщава compulenta. Възраста на находката се определя на 2300 години.
Според Захи Хавас, оглавяващ Висшия съвет на Египет по въпросите на древността, няма никакво съмнение, че мумията е от женски пол.Или починалата е била съвсем дребна, или е било момиче.
Освен това, били намерени и други съкровища: четири човешки маски, златен фрагментукрасен с гравирани четиримата синове на Хор, а също и колекжия монети, глинени и стъклени съдове. Всичко се намира в прекрасно състояние и е направено с такова изящество, че учените и изкустоведите са просто поразени...

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics