ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

събота, 3 юли 2010 г.

Учените са изобретили долно бельо – чудо

Aмериканските учени са създали уникално „умно” долно бельо. Я пояса на боксерките са поставили дребен електронен биосензор, който постоянно контактува с кожата на човека. Устройството измерва кръвното налягане , сърцебиенето на човека , както и събира данни за работата на организма. Отначало целта на създаване на такова бельо е била военна. Разработвали го не за сърдечно болни, а за американските военни, от разположените на най-горещите места части на армията на САЩ.
Това чудо са създали учените начело с корифея в областта на наноинженерството , професор Джоузеф Ванг от университета в Сан-Диего. Те твърдят, че са направили пробив със създаването на „умния текстил”, който ще позволи с помощта на монтираните в тъканта на облеклото датчици да се следи състоянието на болните не в клиника, а да се получава информация за състоянието им по местоживеене.
Работата е там, че проекта за създаване на „умно бельо” се осъществава по поръчка на военните. Учените искат да научат своите датчици да различават типа на раняване на военнослужащите в боя и да съобщават на медиците , куде на бойното поле се намира ранения с куршум или парче от шрапнел. За в бъдеще се планира да бъдат създадени още по-умни биосензори, които не само ще могат да диагностицират раняването, но и ще могат сами да копират болката от раняването с лекарстваи даже да лекуват сами получените в боя наранявания.
Биодатчиците на професор Ванг ще имат много работа и сред гражданите. С тяхна помощ не само ще се наблюдава състоянито на болните от домовете им, но ще може да се наблюдава здравето и на възрастни хора. Също така те на време ще сигнализират за опасност от инфаркт на миокарда при пациентите, за инсиулт или за някоя друга нередност в организма. Те ще могат в режим он лайн да суобщават за състоянието на спортистите, а за всички ще могат да дават данни за количеството на наличния алкохол в кръвта.
Но преди да може да се реализират всички тези чудеса, ще трябва доста да се поработи. Най-напред на учените ще се наложи да направят невидимите очички на биодатчиците напълно адаптирани към облеклото, за да не се отличава то по нищо от обикновеното и да бъде удобно за ползване. Едно е несъмнено: интегрираните с помощтта на нантехнолозите електрохимически сезори, са в състояние да правят чудеса и да работят за благото на човека.

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics