ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

четвъртък, 22 юли 2010 г.

България си има свой Мачу Пикчу

Българските археолози са открили уникална крепост на владетеля на Одриското царство – тракийска държава, съществувала на територията на България от 475 година преди новата ера, до 46 година от н.е. Съоръжението се намира на върха на планината Кози грамади от хребета на Средна гора, близо до курорта Хисар.
Резиденцията-крепост е била построена на 1200 метра надморска височина, през V –IV век пр. н. е. Археолозите наричат това място българският Мачу Пикчу, поради сходство в устройството на тези два града.


Изграждането на крепостта е започнало по време на тракийския крал Котис (384 – 359г пр. н. е). Изследователите са имали щастието да открият останки от двореца на одриските царе Аматокос II (359 – 351 г. пр. н.е.) и Терес II (351 – 342 г преди н.е.).
По думите на археолозите, в града са били намерени крепост, светилище и жертвеник, разположени на различни нива. Археолозите дори са разкопали вече две кули от крепостта, остатъците от които достигали 2 метра височина.
Най-вероятно в нея се е намирало златото на Одриското царство, което вероятно е било заграбено от македонския цар Филип ІІ, който завладял Тракия.

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics