ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

вторник, 27 декември 2011 г.

Открит нов тип вулканична опасност



Вулканолози от университета в щата Илинойс в Урбан-Шампейн са съобщили, че през 2002 година, при изригване на вулкана Ревентадор в Еквадор, се е наблюдавал неизвестен по-рано вид изхвърляне на вулканична пепел, представляващ нова, специфична заплаха при някои типове изригване.
Обикновено
при изригване стълба пепел се образува по следния начин: при взрива на вулканичния конус възниква пирокластичен поток – кипящ слой от разтопени дребнодисперсионни материали, който с голяма скорост се спуска по склона на вулкана. Загретият в този поток въздух се устремява нагоре, увличайки със себе си вулканична пепел. Тази смес достига до височина 10 км, където, поради намаляване плътността на заобикалящия въздух, губи своята плаваемост и започва да се разтича встрани, като образува т.нар. „чадър”. Постепенно, според степента на изстиване, пепелта започва да пада на повърхността, покривайки с относително тънък слой голяма повърхност от стотици квадратни километри.
Само че при изригването на вулкан Ревентадор в Еквадор( през 2002 година) за пръв път се е наблюдавало мощно изхвърляне на пепел в атмосферата, имащо друга природа. Вместо от горещия пирокластичен поток, пепелта била вдигната във въздуха от потоци пара, изригващи от кратера на вулкана. В резултат на това във въздуха се образувал чадър от студена пепел, който не притежавал достатъчна способност на плаваемост, и който не можел да се задържа дълго време във въздуха. Изстиващата смес от въздух, пара и пепел скоро станала по-плътна от лежащите под нея въздушни слоеве, което довело до развитие на конвективна неустойчивост.
При моделиране на подобен процес в лабораторни условия, характерният линеен мащаб на нестабилност на границата на два първоначално неподвижни слоя , се измервала с части от дюйма. Но в реалните атмосферни условия в района на изригване, поради силната турболентност, дължината на вълната на неустойчивост се оказала значително по-голяма и достигнала стотици метри.
Ситуацията била такава, сякаш на 10 км над земята е преметнато огромно платно, с насипана върху него вулканична пепел, а след това са направили в него множество големи дупки на разстояние стотици метри една от друга. Пепелта започва да се „стича” в дупките, създадени от мощни низходящи конвективни потоци, като допълнително ги засилва.
При падане от многокилометрова височина такива потоци създават сериозна опасност, с каквато вулканолозите до момента не се е налагало да се сблъскат. Особено опасни стават тези потоци и с това, че неочаквано падат на много отдалечени от вулкана места, където хората може да не са готови за подобна извънредна ситуация. Трябва да се има предвид и това, че потокът от пепел, падаща от няколко километра, носи значителна енергия. В прес-конференция на вулканолози от щата Илинойс се казва, че именно такива потоци са предизвикали повреждане на нефтопровод и са довели до нарушаване на работата на летището в столицата на Еквадор - Кито, намираща се на 90 км от вулкана Ревентадор.

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics