ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 24 май 2010 г.

Интересни факти за нашата планета – 4


.... Най-голяма прозрачност притежава водата на Саргасово море, разположено в западната част на Атлантическия окен.

.... Количеството и големината на реките, вливащи се в Атлантическия окен, е много по-голямо от количеството и големината на реките, вливащи се в най-големия от всички океани - Тихия океан. Това се обяснява с факта, че по бреговете на Тихия океан, на голям
участък, има високи планини. В резултат на това Тихият окен поема вода само от 20% от площта на сушата, докато Атлантическия и Северния ледовит - от 53% от сушата на земното кълбо.

.... Речните потроци ежедневно отнасят в моретата и океаните 16 милиарда тона твърди материяли във вид на камъни, различни парчета или разтворени вещества. Ако с това се напълнят товарни вагони, би се получила влакова композиция, която 30 пъти ще опаще земния екватор.


... От седемдесет реки в Европа и Азия, общата дължина на които е над 1000 километра, 50 протичат през територията на бувшия Съветски съюз.


.... Единият бряг на река Урал се намира в Европа, а другият – в Азия.


.... Сибирските реки внасят в Северния ледовит океан толкова топлина, колкото би дало изгарянето на 3 милиарда тона топливо. Ако не са реките, климатът на Севера би бил много по-суров.


.... Река Коси (Индия), всяка година си прокарва ново русло, опустошавайки в своето движение големи територии. Посеви, села, животни - тя всичко помита по своя път. Реката е известна и със своята „товароподемност”: общият сбор на ежегодните наноси представлява огромна цифра – 116 милиона тона кубически метра. С камъчетата, пясъка и глината, които реката донася в долината от Хималаите, ноже да се напълнят 8 милиона товарни вагони!


.... Наринска е почти равна на река Волга по резервите на водната енергия. Мощността на Волга (нейния хидроенергоресурс), е 6,2 милиона киловата, а мощността на Наринска е 5,94 милиона киловата.


.... В Южна Америка, в Андите, на височина 3821 , се намира най-голямото високопланинско езеро – Титикака.


.... Езерото Байкал може да запълни 94 такива водоеми, като Азовско море.


... Най „мъртвият” водоем се явява не Мъртво море, а Езерото на Смъртта в Сицилия. На неговите брегове няма растителност, а всяко живо същество във водата му моментално умира. В дъното на езерото има два източника на киселина, които отравят водата.


Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics