ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

събота, 1 май 2010 г.

Когато мечтите станат реалност

В покрайнините на Абу Даби ще се появи град-оазис


Първият град на бъдещето ще се появи в пустинята: от неговата територия нама да се изхвърлят в атмосферата въглеродни газове, всичката енергия ще се получава от възобновяеми източници, няма да има небостъргачи, автомобили и депа за отпадъци.
Градът ще се нарича Масдар (Masdar), а идеята е, да бъде построен недалече от Абу-Даби, столицата на Обединени арабски емирства. За сега местността там е съвършено неподходяща за живот, но архитектите обещават , че скоро на територия от 6 квадратни километра , ще има град-градина, в който ще се заселят 50 000 души. Ще има и Университет и до 1000 бизнес-предприятия. Убийственото палещо слънце ще стане главен източник на енергия за него. Всъщност, слънчевата електростанция Масдара вече е построена, като се оказва, че тя е най- голямата в Близкия Изток.

По границата на града ще има високи стени, които ще защитават града от горещите ветрове на пустинята. Вътре няма да има високи здания, а още по- малко – небостъргачи. Тесните улички с плътно разположени домове ще създават сянка а на тях ше бъдат поместени екрани(авторите на проекта не уточняват точно какви), които да предпазват от светлината, но да пропускат прохладните ветрове. И на края - придвижването в града ще става пеш - в границите му автомобили няма да се
допускат.
Единственото позволено механическо средство за придвижване ще са електромобилите, главни от които трябва да станат роботизираните системи Personal Rapid Transit. Движейки се по предварително изготвено трасе, те ще докарват жителите и гостите на Масдар до определеното място, като по време на движение ще спират, ако по трасето има някаква преграда.

Въздухът в града без автомобили ще трябва да бъде просто отличен - това е мнението на възглавяващия проекта Халед Авад (Kaled Awad), което, само по себе си, ще създава безопасна и здравословна обстановка.



Но работещите по проектирането на града архитекти от известното бюро Foster + Partners не спират до тук и са решили да не се ограничават. Планира се в града да бъде направен кръгов масив с големи огледала, които да фокусират светлината на върха на разположената в центъра кула. Снопът светлина ще се фокусира на площадка, не по- голяма от 1 квадратен метър и ще се предават от кулата на наземен генератор, който ще осигурява енергията на системата за транспорт.



Възможно е другата кула, 45-метровата, да служи като голяма вятърна турбина, която може да обдухва целия град като гигантски вентилатор, без да се изискват допълнителни източници на енергия.


Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics