ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

вторник, 11 май 2010 г.

Бездънното езеро в Солнечногорския район в Подмосковието

Загадката на бездънните езера
На времето поетът Александър Блок, пребивавайки в имението „Шахматово” , намиращо се в околностите на град Солнечногорск, записал в своя дневник поразилия го разказ на местния лесничей , разказал му за легендата за свързаване на местното езеро Бездънное с океана, и тайнствените находки от рода на парчета от морски кораби, които езерото изхвърляло на брега си. Даже един селянин от село Ветлино имал дъска с надпис «Santa Maria»…


Бездънното езеро в Солнечногорския район в Подмосковието , е възможно да представлява природен феномен. При своите неголеми размери ( примерно 25х35 метра), то има огромна дълбочина и преди въобще не са могли да я измерят. Затова и е наречено Бездънно.
Всъшност дълбочината на езерото се е опитвал да измери и ученият Дмитрий Менделеев, но връвта с дълбочина 97 метра въобще не му стигнала. По- късно на военните карти била указана дълбочина 100-150 метра.

Не е учудващо, че местните жители са смятали, че езерото е направо свързано с океана... По мнение на учените езерото в Подмодковието се е образувало в резултат на термо-карстови процеси. Вследствие на топенето на ледниците рехавата почва е улягала и дъното на езерото е слизало все по- ниско.
Напълно възможно е топящият се ледник да е направил в земята сложни и дълги ходове. За евентуалната връзка на езерото с океана изследователите говорят само като за красива местна легенда.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics