ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

четвъртък, 6 май 2010 г.

Езерото Кок-Кол

В Казахстан, в Каракистайската долина, има странно езеро - езерото Кок-Кол. Особеното при него е, че то от време на време издава звуци, приличащи на свистене, на свиркане или на въздишки. От време на време хората, които са на брега , чуват продължителен писък.

Древните легенди разказват, че в това езеро живее водния дух Айдакаре. Понякога той се издига на повърхността и тогава може да се разгледа огромното чудовище с 15 метрова дължина. Външно напомня доисторически гущер с дълга шия и широка глава. Някои овчари твърдят, че са видели как тайнственото същество ловува сред пиещите вода овце. Действително, на спокойната езерна повърхност понякога се появяват необясними пулсации. Водата се люлее вълнообразно, сякаш в глъбините се извива в такт огромно тяло. Или без никаква причина на спокойната водна повърхност се заформят големи водовъртежи- фунни..
Местните жители отдавна са збелязали, че развълнуваната по този начин вода става лечебна. Те се стремят да не изпуснат момента да си вземат, преди да е станала отново спокойна.
Езерото Кок-Кол води „затворен” начин на живот - в него не се влива никаква река, нито пък изтича – нито река, нито ручей. При това водата в него се отличава с прозрачност и свежест. Учените предполагат, че на дъното на езерото има пещери. Езерото Кок-Кол има ледников произход . Придвижвайки се, ледникът е натрупал морени от почва, чакъл и камъни. В някои от тези седименти се формират подводни канали и дерета. През „спуканото дъно” част от езерната вода стига дълбоко в недрата, където се насища с газове и смоли - тоест- става минерализирана. След някое време тя се изхвърля като спрей в общата водна маса.
Всички тези засмуквания и дълбоководни премествания създават звукови и зрителни ефекти на повърхността. Това е мнението на учените. Официалното...

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics