ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

вторник, 25 май 2010 г.

Почина създателят на банкомата

The Daily Telegraph съобщава, че в Шотландия , на 84 годишна възраст, е починал изобретателят на първия банкомат - Джон Шепард-Баррон (John Shepherd-Barron).

Идеята за устройство, от което ползвателят да може да взима пари без помощта на банков служител, дошла на Шепард- Баррон, когато бил във ваната. Това станало през 1965 година, а вдъхновението му било от автоматите за шоколад. Веднъж, с чашка джин в ръка, Шепард, който тогава работел в полиграфическата фирма De La Rue Instruments, преразказал идеята си на шефа на Barclays Bank.

През 1967 година лондонския филиал на Barclays Bank монтирал първия банкомат, а първият, който се възползвал от нововъведението по това време бил известният по това време актьор Пег Варни. Едва четвърт век по- късно на първия банкомат се появила паметна плоча. Пластмасовите карти тогава още не били изобретени и се използвали специални чекове, ма които бил нанесен слаборадиоактивен въглерод 14. Машината разпознавала въглеродната идентификация на чека, съпоставяла я с PIN-кода и давала на клиента парите – максимум 10 фунта. В последствие този принцип поткрил пътя към внедряване на пластмасовите карти. Сега в света функционират почти 2 милиона банкомата

Шепард-Баррон не патентовал своята идея и не получил възнаграждение за нея. Почти след 40 години - през 2005 година, бил удостоен с ордена на Британската империя. Изобретението му било отбелязано с награда от Асоциацията на производителите на банкомати (ATM Industry Association).
Първоначално идеята му била, да се ползва шестзначен PIN, но(по неговите думи) жена му не могла да запомни повее от 4 цифри и затова минали на четиризначен.

Технологията за набиране на пин-кода била патетована от друг шотландски изобретател - Джеймс Гудфеллоу (James Goodfellow). В неговата система се използвала закодирана карта и цифрова клавиатура, както при сегашните банкомати, но тази идея станала известна по-късно от изобретението на Шепард- Баррон.
През 2007 година, когато изобретателят бил вече на повече от 80 години, разкзал пред котеспондент на BBC, че не е осъзнавал свойността на изобретението си, докато не посетил Тайланд. Там селянин с биволски впряг бил дошъл до баномат, за да си изтегли пари и виждайки го снел почитателно шапката от главата си... За този момент Шепард казва: „Тогава си дадох сметка, че стова бяхме променили света...”

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics