ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

сряда, 12 май 2010 г.

Кръглото езеро край село Никулино

Загадката на бездънните езера

В Солнечногорския район има още едно загадъчно езеро. Преди повече от половин милион години, метерит е пробил там земната кора, като се е образувало това тайнствено езро, наречено Кръглото.
Изглежда и с това езеро, както и с бездънното, са свързани много тайни. Само за начало можем да отбележим, че в района има две езера с наименование „Круглое”. Едното от тях е обикновено, с ледников произход и до него се намира санаториум. Другото езеро, с метеоритния произход, което се намира край село Никулино, представлява интерес. То не е голямо - малко повече от 100 метра в диаметър. Прилича на голяма чиния, само че никой не знае къде е нейното дъно. Практически от брега надолу следва стръмна скала, слизаща до дълбочина няколко десетки метра.
През лятото в езерото се наблюдава необичайно явление: понякога в средата му водата се вдълбава и завърта, сякаш това не е стоящо езеро, а река с приличен водовъртеж. През зимата, когато езерото започва да замръзва, завихрянето на вода образува причудливи извивки, с център точно средата на езерото.

Поради тези странности то е получило лоша слава. Не се препоръчва човек да се къпе в него нощем, или когато е сам.Някакво тревожно усещане се появява и от факта, че по бреговете му няма живот. А и риба почти няма в него. Разказват, че през 70-те години, след поредното завихряне на водата в центъра на езерото, към бреговете долувало парче от корабна дъска... На нея имало следи от названието на кораба!

Съдейки от всичко, тя била от американски или британски кораб, който плувал по моретата преди 150 години... Казват, че на зерото са ходили археолози и историци. Според съществуващата невероятна хипотеза, метеоритът е пробил много дълбоко земната кора и е достигнал до някакъв огромен воден резервоар, имащ връзка със Световния океан. А и водата в езерото е малко соленовата....

Интересното е, че и при езеро Бездънно също става дума за парчета от плавателни съдове. Местни измислици? А може би наистина двата водоема са свързани със Световния океан?

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics