ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

четвъртък, 9 септември 2010 г.

За галактиките-канибали...

За щастие, струпванията на звезди, които изяждат себеподобните си, се намират на границата на Вселената...


Астрономите за пръв път са видели, как галактиките „изясняват отношенията” помежду си. Освен това учените са успели да видят на „местопрестъплението” доказателства, че някои спирални галактики изяждат своите по-малки събратя.
Когато голяма спирална галактика изяжда по-малка, на мястото на „трапезата” остават много характерни образувания - така наречените звездни потоци. Те представляват следи на звездите около спиралните галактики, които някога са принадлежали на погълнатото звездно струпване.
Малко по-рано такива следи са били открити и не далеч от нас. Звездните потоци са забелязани на Млечния път. Сега вече учените са могли да открият следи от канибализъм в галактиките на далечния Космос. Те са изучавали пространството на разстояние до 50 милиона светлинни години от Слънчевата система. Те изяснили, че „изядените” галактики са доста много в Космоса. Това наблюдение ще се окаже полезно за създаване на теория, описваща еволюцията на галактиките.
Всъщност, откритието на учените е било направено без помощта на мощни телескопи, поради факта, че да разгледат границите на Вселената, е била достатъчна и любителска апаратура.

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics