ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 5 март 2012 г.

В Турция е намерен най-древния храмов комплекс на планетата

Немският археолог Клаус Шмид (Klaus Schmidt) е открил най-древния на планетата храмов комплекс, възрастта на който е около 12 хиляди години. Според оценката на учените , храмовият комплекс Гьобекли Тепе е с 5,5 хиляди години по-стар от първите градове в Месопотамия, и със 7 хиляди години по-стар от известния на всички Стоунхендж.
По размер това съоръжение малко отстъпва на Стоунхендж и се състои,вероятно, от 20 каменни кръга, от които археолозите за сега са успели да разкопаят само 4. Диаметърът на тези кръгове не надвишава 30 метра. Върху камъните археолозите са открили изсечени фигури на животни – глигани, лисици, лъвове, птици, змии и скорпиони.
По мнение на изследователите, хората, които са построили тези съоръжения не са владеели грънчарството и не са се занимавали със замеделие. Живели са в селища и вероятно са били ловци. Това е съобщено в EurasiaNet.
По-рано се е смятало, че такива монументални постройки е могло да бъдат издигнати само от цивилизации със сложна йерархия, която се достига само след развитие на земеделието. Оказва се, че находката Гьобекли Тепе опровергава тази хипотеза, което я прави едно от най-важните археологически открития в последно време.
За сега учените не са на едно мнение относно целта, за която е бил издигнат комплекса Гьобекли Тепе. Според една от версиите, там са се провеждали религиозни обряди, свързани с раждането. Самият Клаус Шмид смята, че комплексът е бил място за поклонничество на жителите от района.


Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics