ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

вторник, 13 март 2012 г.

Поява на нова кръвна група при хората

Учените от американския университет във Вермонт открили две нови кръвни групи у човека. Изследователите открили на повърхността на червените кръвни телца два белтъка , които са отговорни за появата на две абсолютно нови кръвни групи.
Специалистите отбелязват, че и самите те са поразени от своето откритие, тъй като се е смятало, че при хората те са само четири. Новите кръвни групи са били наречени ленджерис (Langereis) и джуниор (Junior), а транспортните белтъци, които са довели до тяхната поява - ABCB6 и ABCG2. Ръководителят на проекта Брайън Балиф заявява, че се надява, откритото от тях да помогне за решаване на много съществуващи проблеми в медицината.
При това, използвайки новите белтъци, те са успели да обяснат неизносване на бременност от здрави жени. Както се изяснило, причина за всичко е имунологичната несъвместимост на майката с плода.
В същото време Балиф посочва определени сложности, които може да възникнат при преливане на кръв на хората с новите кръвни групи. Много от тях не знаят, каква кръвна група имат - ленджерис или джуниор, и дали са положителни или отрицателни. Учените установили, че няколко десетки хиляди души в Япония и, например европейските цигани, са джуниор – отрицателни и заради своята кръвоносна система са подложени на майчинска несъвместимост с плода и трансфузионни усложнения.
Изследователите предполагат, че може да има и още неизвестни кръвни групи. По рано се е появила информация, че учените планират създаването на универсална кръв, която да може да се прелива на 98% от хората. Тази кръв медиците от университетите от Бристол и Единбург създават, като използват стволови клетки . Според тях положителен резултат ще бъде достигнат в близките десетина години.

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics