ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

неделя, 29 август 2010 г.

Открит е природен антифриз...

Специалисти, изучаващи рибите в Северния Ледовит океан , които по някакви тайнствени причини не замръзват при минусови температури, открили в тях .... природен антифриз.
Температурата на водата в Арктика целогодишно се поддържа около точката на замръзване – минус 1,8 °C. Температурата на замръзване на кръвта на рибите при това замръзва е около минус 0,9°C, така че би трябвало да се очакват очевидни последствия, но тях ги няма... В кръвта им се съдържа определен гликопротеин, който не и позволява да замръзне. Бил е открит преди половин век, но как именно действа, си е оставало загадка.
Сътрудници на университете в Бохума (ФРГ), под ръководството на Мартина Хвенит и с помощта на терахерцова спектроскопия изяснили, че молекулите на водата, които обикновено танцуват насам-натам в кръвта на антарктическия кликач (Dissostichus mawsoni), формиращи и разрушаващи химичните връзки, при поява на белтъка „забавят дискотечния танц и той се превръща в менует”... – пояснява Хавенит.
Забавянето на процеса на формиране на химически връзки, препятства кристализацията на леда, която би била пагубна за рибите. Разбира се, това не би спасило рибата от по-ниските температури, но в същото време и водата около нея напълно би замръзнала.
Изаследването е финансирано от автоконцерна Volkswagen, който, без съмнение, иска да намери по-ефективни способи за борба със замръзването на своите автомобили. Рибният белтък се справя с това много по-добре от изкуствените антифризи, които се свързват непосредствено с молекулата на водата в най-ниската точка на замръзване. На белтъка не е нужно даже да се свързва – достатъчно е само неговото присъствие на далечно разстояние, за да се получи във водния разтвор необходимия ефект.

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics