ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

петък, 27 август 2010 г.

От теглото на мозъка зависи тежестта в обществото

В енциклопедиите е писано, че най-тежкия мозък у европеидната раса е 1375 грама, а най-лекия , при коренните австралийци. Според професор Савелиев, доктор на биологическите науки и ръководител на отдела за ембриология на НИИ по морфологоя на човек към РАМ , това се оказва по причини на географската изолация. Преди десетки хиляди години хората са се разселили по земното кълбо, а мозъкът им се е формирал , в зависимост от обкръжаващата обстановка – търсенетео на варианти за оцеляване и промените на климата са развили мозъка на европейците до сегашните размери. За останалите не е било нужно да го напрягат и затова е изостанал с масата.
Според усреднени данни теглото на мозъка при европейците е най-голямо : при беларусите 1429 грама, следвани от немците(1425) и поляците(1420). Ако се направи подобен списък за света, на опашката ще бъдат американците(1323), следвани от японците (1313) и французите(1280). Сякаш се получава парадокс – при напредналите националности мозъкът е по- малък!
На практика на съвременния човек, който вече не трябва да се напряга в търсене на всевъзможни способи за оцеляване, големият мозък идва по наследство като безплатно приложение. Но успех може да се постигне, само ако отделният индивид иска да бъде и е активен . Само че отново се натъкваме на парадокс – сред умните хора има големи лентяи. Оказва се, че големият механизъм е трудно задвижващ се. Освен това са нужни и големи енергийни разходи. Професор Савелиев казва, че на „немислещия” мозък са нужни 9% от всичката енергия и 20% от кислорода, но само ако човек се замисли малко по-сериозно, сивото му вещество изведнъж поглъща до 25% от постъпващите в организма му хранителни вещества. Тъй като на организма това не му харесва и лесно се уморява, интуитивно се стреми към по-лек живот.На практика ако умните мързеливци преодолеят своята ленност, те могат да подместят планини.
Има още един интересен факт: мозъкът на жената е средно със 130 грама по-лек от този на мъжа. Интуитивно възниква въпроса, защо жените са така ощетени е „небесната канцелария”?!! Тази разлика е при европейците, а най-малка е тя при африканците – примерно 85 грама. Изглежда за това мъжете и жените се сравняват с жители на различни планети. Но фктите са си факти: при англичаните и шведите тя е около 150 грама, а японките отстъпват на своите благоверни с цели 185 грама. Освен това големите кълба при мъжете имат около 11 милиарда нервни клетки, а при жените те са 9 хиляди. Най-малко са невроните при дамите в асоциативната област – при мъжете са милиарди, а при жените – 300000. Тази област е много важна и контролира процесите на запомняне, учене и мислене и резултатът от тяхната дейност обикновено представлява онова, което се нарича интелект. Това е некомпенсируем дефект, защото при липата на субстрат няма какво да се направи.
Само че не винаги притежателите на голям мозък са притежатели и на интелект. Максималната маса мозък(2850 гр) е била открита у 21 годишен идиот.
Работата е в това, че ако за средна маса мозък се приеме 1400 грама, при надарените личности в 72% от случаите превишава средната маса. Хората с по-малък мозък не са бездарни, просто вероятността да развият изключителни способности е много по-малка. Но човек няма полза да бъде умен мързеливец, защото тогава, независимо от масата на мозъка си, няма да развие изключителни способности, а даже и с нормалните неща ще се справя с усилие... независимо от своя пол.
По материал на Светлана Кузина - kp.ua

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics