ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 4 юли 2011 г.

Живели някога великани...(продължение)

Обикновено възприемаме великаните като персонажи от детските приказки. Науката сякаш не би дала възможност на възрастния , образован човек да повярва в реалността на нищо подобно. А дали това е справедливо?...

Следата на Адам?

В Шри-Ланка, на остров Цейлон, има конусообразна планина с височина 2240 метра, която почитат привържениците на всичките четири световни религии. Причината за тази почит е отпечатък от човешки крак в скалата на самия връх. Съгласно преданията, тази планина е разположена в близост до рая. На планината на Адам (така се нарича тя) , в сухия сезон, ежегодно се изкачват хиляди поклонници: будисти, хиндуисти, християни и мюсулмани. Изкачването под лъчите на жаркото слънце е изключително голямо изпитание, и затова поклонението се извършва през нощта. Най-краткият път включва изкачването на 5000 стръмни стъпала.

Изключително необичаен е размера на отпечатъка на върха: дължина - –60 см, а ширина - 75 см. Преданията разказват, че когато изгонили Адам от Рая, и трябвало да дойде на Земята, той стъпил на върха на тази планина. Знаменитият пътешественик Марко Поло предполага, че някъде там се намира и гроба на Адам. Индусите вярват, че отпечатъкът принадлежи на техния бог Шива, който веднъж спирал по тези места. Те наричат планината на Шива Нади Падан. Будистите смятат, че на този връх някога е бил Буда Бодхисатва. По мнението пък на някои католици, тази следа по времето на своята мисионерска дейност е оставил апостол Тома. Само че нека бъдем справедливи: Буда Шакямуни и апостол Тома са били страхотни хора и са оставил огромен отпечатък в историята на човечеството, но не са били великани и не са могли да оствят такава голяма следа в скалата...


Кой е ходил на лов за динозаври?...
Подобни следи има и от други региони на света. Например в началото на XX век в ЮАР фермер открил гигантска следа от ляв крак. Той бил отпечатан на една от скалите. Дълбочината на отпечатъка била 12 см, а дължината му - 1,28м. Възрастта му се изчислява на стотици милиони години. Не веднъж археолози са намирали и огромни оръдия на труда. В щата Охайо, в Сащ, е била намерена медна радва с тегло 30 кг.
През 60-те години на миналия век, при разкопки в Сибир , археолози намерили доста интересна находка - кост на динозавър, от които стърчал огромен връх на стрела. Един от сайтовете в Интернет твърди, че палеонтологът и посател-фантаст Иван Ефремов в пустинята Гоби заедни със скелети на динозаври открил скелет на човекоподобно същество и няколко високотехнологични металически предмети. Интересното е, че в някои кости на динозаври били открити от тях явно дупки от куршуми.
И съвсем неотдавна в област Саравак, в Малайзия, където отдавна се разпространяват легенди гиганти, в гората били намерени огромни парчета от дърво, дълги от 2,5 до 9 метра. А може би това са били някакви инструменти на хора-исполини?...


Гигантите от Невада

Не само археолози, но и случайни хора са намирали скелети на великани. През 1877 , в пустинен хълмист район до Еврека, щат Невада, работели златотърсачи. Случйно един от тях забелязал стърчащо ит скала и почернели от времето кости на човешко стъпало и пищял. Внимателно ги освободили от скалата, а археолозите, при които костите попаднали установили, че дължината на костта, от коляното до стъпалото била 97 см, което значи, че ръста на техния притежател е трябвало да е поне 3 метра и 60 см. Още по-голяма загадка е възрастта на кварцита, в който били намерени костите - 185 милиона!



Загадките на Черния континент

Подобни находки били намерени и на другите континенти. През 1890 година в Египет археолозите открили каменен саркофаг с глинен ковчег вътре, в който почивала рижокоса жена с ръст 2 метра, заедно с бебето си. Чертите на лицето и силно се отличавали от тези на древните египтяни, но затова пък много приличали на великаните от пещерата Лавлок, Невада.
През 1936 година немският археолог Ларсон Кол открил скелети на гигантски хора на брега на езеро Елайзи, в Централна Африка. 12 мъже били погребани в общ гроб, а ръста им достигал 375 сантиметра. Интересното е, че черепите на покойниците имали наклонена брадичка, и по два реда горни и долни зъби .
В ЮАР, при добиване на диаманти, през 1950 година бил намерен фрагмент от огромен череп с височина 45 сантиметра. Антрополозите , които изследвали находката, определили възрастта и : без малко 9 милиона години...
Вече през 1999 година на западния бряг на кенийското езеро Туркан, били намерени останки от високо и правоходещо същество, живяло преди 4 милиона години. А от съвсем неотдавна е научната сензация, свързана с намирането в Сахара на некропол с шестметрови погребални камери.

Още нещо за хората - великани...

В Азия, в края на петдесетте години на миналия век, при пътно строителство в югоизточна Турция, били открити няколко погребения с човешки останки с гигантски размери. Били намени бедрени с дължина 120 см. Костите били изкупени в САЩ и били проведени всички мероприятия по реконструкция на облика на техния притежател. Оказало се, че той трябвало да има ръст около 5 метра и дължина на стъпката - почти половин метър. Китките на ръцете на такъв великан биха били на 1,8 метра от земята.
По-рано, през 1935 година, холандският археолог Ралф фон Кенигсвалд намерил в Хонконг изкопаеми човешки зъби , всеки от които бил пет пъти по-голям от тези на съвременните хора. Примерното тегло на техния притежател би трябвало да не по-малко от 500 кг, а ръста им - 5 метра...
Следи от исполини са намерени и в Европа през XIX век в Ирландия (ръст 3,7м), а четириметров човешки скелет бил открит през 2000 година от двама археолози в Грузия Такива големи останки са намерени и в Австралия, а даже и в Антарктида.
Оказва се, че следи има по всички крайща на света. Ако продължават да се разглеждат всички тези факти по отделно, те ще си останат неразрешима загадка, но ако всички сведения се съберат заедно, заслужава си да се изучат, и да се търси път за научни изводи и обобщения....

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics