ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

петък, 22 юли 2011 г.

Дизелово гориво, произвеждано от .... бактерии


Aмериканска Масачузетска компания ще ни даде възможност да погледнем на производството на дизеловото гориво по новому. Всъщност с тази задача може да се справят генетически модифицирани микроорганизми, отнасящи се към класа на цианобактериите. За процеса на синтез на дизелово гориво са нужни само вода, въглероден диоксид и слънчева енергия, и ще се извърши тази своеобразна фотосинтеза. За разлика от производството на биогорива, където е необходимо наличието на биомаса(треви, водорасли или царевица), „дизеловите” бактерии не изискват много. Водата може да бъде както прясна, така и солена (морска). Главният компонент в производството на дизеловото гориво е слънчевата светлина. Технологията е получила съответстващо наименование „хелеокултура” , и се базира на слънчевата система за преобразуването. Процесът протича в открити пространства, конструирани по принципа на слънчевите батерии, което много напомня производството на алтернативна енергия.
Цялото производство е с много проста схема: бактериите се поставят под стъкло, монтирано на рамка. Тези стъклени пластини са обърнати към слънцето. Произвежданата от микроорганизмите химическа реакция се съпровожда от получаването на страничен продукт, който е въглеводородно гориво. Протичайки, водата го пренася в системата за разделяне. Производителите се надяват, че новото гориво ще бъде подходящо за всички марки автомобили.
За да направят химическите реакции на микроорганизмите по-продуктивни и да оптимизират производството на дизелово гориво, в компанията-производител са разработили система за регулиране на температурата и насочване на панелите на по слънчевата светлина. След поредното събиране на въглеводородното гориво бактериите отново се рекултивират и се поставят под стъкления панел.
По предварителни изчисления на учените всеки хектар „хелиокултури” може да произведе примерно 57000 литра дизелово гориво, а стойността на материала за синтез ще бъде само 30$ за барел.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics