ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

сряда, 16 май 2012 г.

Онова. кйоето, вероятно, не сте знаели за банаите

1. Банановото растение е дървовидно, но е най-голямото, което няма твърд ствол. Стеблата на банановата трева понякога достигат 10 метра на височина, и 40 сантиметра в диаметър. На едно такова стебло обикновено висят по 300 плода, с общо тегло около 500 кг.
2. Първият президент на Зимбабве е бил Кнаан Банана. 3. В бананите се съдържа повече витамин Б6, отколкото в другите плодове. Известно е, че този витамин е отговорен за доброто настроение.
4. По тегло реколтата от банани е втора в света, изпреварвайки гроздето, което е на трето място, и отстъпва първото на портокалите.
5. Индия и Бразилия произвеждат повече банани от всяка друга страна в света.
6. Бананите са половин път по-хранителни от картофите, а сушените банани са пет пъти по-калорични от пресните. В един банан се съдържат до 300 милиграма калий, който подобрява кръвното налягане и стабилизира сърдечния мускул. Всеки от нас се нуждае от по 3-4 милиграма калий за денонощие.
7. Майт Лепик от Естония е победител в първото в света състезание по ядене на банани със скорост. Той е успял да изяде 10 банана за 3 минути. Тайната му се състояла, в ядене на бананите заедно с обелките, като по този начин е спечелил време.
8. На латински бананът се нарича "musa sapientum", което означава „плод на мъдрия човек“.
9. Световният рекорд за ядене на банани за един час 81 банана.
10. Съществуват не само жълти банани, но и червени (и не само). На червените вътрешността е по-мека и много трудно се трансформират. Сейшелският остров МАО е единственото място в света, където растат жълти, червени и черни банани. Месните жители ги ядат като гарнитура към омари и миди.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics