ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 28 май 2012 г.

Има ли зелен слънчев лъч?....

Mого хора си мислят, че това е само мит. Други са на мнение, че е истина, но това явление няма обяснение. Търсачите на приключения твърдят, че са го видели… Всъщност, става дума за зеления лъч от слънцето! Всъщност, той наистина съществува и причината за появата му е добре изучена.
Когато залязващото слънце съвсем изчезне зад хоризонта, последният му проблясък изглежда поразително зелен. Ефектът продължава само няколко секунди и може да се наблюдава само на места с много далечна и ниска линия на хоризонта.
В резултата на наслагване един върху друг на цветни лъчи от отделни точки на слънчевия диск, централната му част остава бяла( ако трябва да сме точни, за сметка на разстоянието целият диск става червен) и само долният и горен ръб на диска се оказват в преимуществено положение. Горният става синьо-зелен, а долния - оранжево-червен.Червената и оранжева част на диска залязват зад хоризонта по-рано от зелената и синята.
При изключително висока прозрачност на въздуха, последният лъч може да бъде синьо-зелен, и даже син. Подобно явление се наблюдава изключително рядко.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics