ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

петък, 25 май 2012 г.

Астролабия – какво е това?

Това е старинен инструмент , създаден преди повече от 2000 години, когато хората предполагали, че Земята е център на Вселената. Понякога астролабията е била наричана най-първия компютър. Всъщност, няма съмнение, че това устройство има дълбока загадъчност и красота.

За пръв път астролабията се е появила в Древна Гърция. Витрувий в своето съчинение „Десет книги за архитектурата“ разказва за астрономически инструмент, наречен „паяк“, като казва, че го е „изобретил астроном Евдокс, а иначе казано - Аполоний“. Една от основните части на този инструмент се явявал барабана , където било нарисувано небе със зодиакалния кръг.
Стереографичната проекция е била описана през II век от н. е. от Клавдий Птоломей в съчинението „Планисферий“. Впрочем, самият Птоломей нарича астролабия друг инструмент – армиларна сфера, като всъщност има предвид тримерен модел на Слънчевата система и небесната сфера. Окончателният вид на астролабия бил разработен през IV в. от н. е. Почти 300 години след Птоломей Хипатия - математичка и философ, била осъдена и убита през 415 година от християнското общество, поради обвинения в използване на сатанински ритуали, в т. ч. и използване на астролабия.
След падането на Римската империя този инструмент се „загубил“ за Западна Европа, населението на която се отнасяла с голямо подозрение към древногоръцките технологии с голямо подозрение. За щастие, астролабия била грижливо пазена от привържениците на исляма, и съществуват редица сведения за нейното използване. Без Испания и нейната ислямска религия Ренесансът никога не би настъпил. Голям брой от намерените древни текстове били преведени на арабски, а по-късно и на латински, и тогава астролабия била отново представена на голяма част от европейците.
Учените от ислямския Изток я усъвършенствали и започнали да я употребяват не само за определяне на времето и продължителността на деня и нощта, но и за някои математически изчисления и астрологични предсказания.
От XII век става известна и в Западна Европа, където използвали арабския инструмент, а по-късно , по негово подобие, създали своя астролабия. През XVI век започнали да правят собствени изчисления, за да могат да я използват в европейските ширини. Най-популярна става тя през епохата на Възраждането, когато, заедно с амиларната сфера са едни от основните инструментални средства на астрономическото образование.
Знаенето на астрономията се смятало за основа на образованието, а умението да се ползва астролабия било въпрос на престиж и знак на съответстваща образованост. Отделяло се огромно внимание на художественото им оформление, и затова станали моден предмет, колекциониран в кралските дворци.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics