ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

сряда, 13 юни 2012 г.

Как се лекуват животните - 2

Папагалите - специалисти по дезинтоксикация


Може и да ни се струва, че животът на тревоядните е сравнително лесен, защото тревата никъде няма да избяга и не се съпротивлява и остава всеки само да се разходи на съответните места и да хапне нещо вкусно. Всъщност, това не е съвсем така! Неточното растение или неточната част от точното растение може да предизвикат сериозни проблеми със здравето. И растенията, както всичко живо, искат да живеят, и затова са си изработили свои методи за защита. Папагалите ара , например, обожават семената на някои растения. Само че растенията също искат да се размножават, а не да си хабят семената за някакви птици. Изглежда за това в процеса на еволюцията семената са се покрили с отровни алкалоиди. Попаднали в организма на папагалите ара, тези семена предизвикват повръщане и диария. В такава ситуация те просто няма на кого да се надяват!

Лекарство за ара се оказва дезинтоксикиращата глина.

Всеки, който е имал удоволствието да направи пътешествие по бреговете на Амазонка , обезателно е видял, как два пъти на ден (сутрин и вечер) стотици ярки папагали ара, кацнали на глинестите участъци около реката, кълват глина. Ако пък на някого му предстои такова пътешествие, обезателно да си вземе тапи за уши, защото тези птици крещят като заклани! Дълго време такива места са наричани „папагалски близалки“ . Забелязвайки странното пристрастие на тези папагали към глината, хората първоначално решили, че по този начин птиците компенсират недостига си на минерални вещества. Точно така овцете и елените използват каменната сол. Само че след като изучили глината , привличаща папагалите, учените стигнали до извода, че на практика тази глина няма хранителни вещества. Освен това папагалите ара винаги избирали този особен сорт глина. Оказало се, че точно в тази глина се съдържат елементи, неутрализиращи растителните отрови на семената, с които папагалите ара толкова обичат да се тровят! Експериментите показвали, че в кръвта на папагалите, „похапващи „ глина, се съдържали до 60 % по-малко отровни алкалоиди, отколкото в кръвта на събратята им, лишени от тази възможност.

Маймуните и слоновете контролират своята раждаемост
За всички е ясно, че животните не си правят планове кога и колко деца да имат, но понякога има и изключения.

Противозачатъчните средства на маймуните и изкуственото раждане на слоновете

Паякообразните космати маймуни от Бразилия (където маймуните са наистина много) умеят да контролират раждаемостта си. Ако се вярва на специалистите от Смитсъновия национален зоопарк, самките с цел контрацепция ядат определени видове растения. По този начин се повишава нивото на съдържание на естерогени(женски полови хормони) в организма им, а това значително снижава коефициента на тяхната плодовитост. Колкото и удивително да е, били открити самки от точно същия подвид маймуни, които ядат повече плодове, повишаващи шанса им да забременеят. Изводът е, че тези животни умеят не само да се предпазват, но и да ускоряват момента на настъпване на бременност, ако са готови да бъдат майки. Това действително си заслужава внимание! В същото време африканските слонове са намерили начин да си предизвикат раждане. Веднъж учените наблюдавали слоница, която изминала повече от 27 километра, за да стигне до определен вид дървета. Тя измъкнала едно с корените и си го изяла. Цялото. След няколко дни слончето се родило. Това едва ли е съвпадение, защото растенията от това семейство(Boraginaceae) активно се използват от местното кенийско население и то – за ускоряване на раждането. Макар че изяждането на цяло дърво да изглежда малко прекалено, за слоновете такова не е рядкост. А пък тази слоница от Дрезденския зоопарк предпочита елхичка….

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics