ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

петък, 29 юни 2012 г.

Голямата и загадъчна тайна на Питагор, или кой, всъщност, е той….


На въпроса, кой е Питагор, навярно много хора ще отговорят, че това е велик древногръцки математик, създател на известната теорема за правоъгълния триъгълник…. А междъ другото този необикновен човек също е и известен мислител и окултен адепт, така че научната му дейност е пряко свързана с духовното знание.
Роден е в семейството на богат бижутер от Самос и още от раждането си е бил посветен от своите родители на бога на Слънцето - Аполон. Когато навършил годинка, майка му Парфениса, по съвета на делфийските жреци , го отвела в храма на Адонай, който е в Ливанската долина. Там Великият жрец дал благословията си на кърмачето. Родителите на момчето поощрявали неговата ранна склонност към науки. Той спокойно беседвал с жреците в своя град, и се занимавал при известни учители от Самос Спрос, и влизал в диспути в Милет с Талес и Анаксимандър.
Но знанията, получени от учените и мъдреците, не удовлетворявали духовните му потребности. Сред противоречивите им учения Питагор жадувал да открие живата връзка , синтезът, единството на Великото цяло, и да намери пътя, водещ в света на истината, към центъра на живота. Той смятал, че в основата на цялото мироздание са Числото и хармонията. В синтеза на трите свята( Земя, Бог и Човек), взаимно подържащи се и определящи се един друг, се крие тайната на Космоса. Законът за тройнствеността, който управлява структурата на съществата, и семеричността, лежаща в основата на тяхата еволюция, са ключ към познанието на Вселената.

За да може в умствен план да докаже онова, което е в обхвата на интуицията си в областта на Абсолюта, отива при жреците на Мемфис в Египет, а посецението му продължава 22 години и е под ръководството на Великия жрец Сопхиз. Египетските жреци открили пред своя талантлив ученик всички съкровища на своите окултни знания. След посвещението на Озирис Питагор иска да се върне в Гърция, но внезапно започналата война отвела пленените жреци във Вавилон. По същото време там съществували 3 направления на духовния живот, имащи езотерична основа древните жреци на Халдея, остатъци от племената на персийските магове и избраните между пленниците на евреите.
В продължение на 12 години и не по своя воля Питагор останал във Вавилон. С голяма мъка получил разрешение за отпътуване от персийския цар, и след 34-годишно отсъствие се прибрал в родния Самос. По това време всички, освен остарялата му майка, били уверени в неговата смърт. След пристигането си, заедно с майка си напуснал Самос и пристигнали в свещения Делфий. В основата на учението, изповядвано от делфийските жреци, както и в Египет, били изкуството и науката.
Изкуството се състояло от проникване в отдалеченото минало и бъдеще посредством ясновидство или пророчески екстаз с помощта на прорицателки. Науката се явявала метод на изчисление на бъдещето въз основа на законите на световната еволюция. Изкуството и науката взаимно се контролирали. Питагор се появил в Делфи, след като обиколил всички храмове в Гърция Бил и в светилището на Зевс, присъствал на Олимпийските игри, бил на чело на Елевзийските мистерии…. Навсякъде бил посрещан като представител на някаква тайна власт, неизвестна за обикновените простосмъртни. Отиването му в Делфи било не само за поклонение на Аполон, колкото за просвещаване на неговите жреци. Там се срещнал с една млада жрица - Феоклия, която веднага почувствала присъствието на Просветения. Останал в Делфи цяла година , чак докато жреците били посветени във всички тайни на окултните учения и Феоклия била готова за своята мисия, след което се отправил към Кротон, цветущ град в Южна Италия, бивша колония на Гърция. Там се канел да приложи езотеричните науки за възпитание на младежта и живота на държавата. Поканил младите хора в храма на Аполон, а девойките - в храма на Юнона. В Кротон бил създаден институт на питагорейците, който едновременно бил и академия на науките, и Колеж за етническо възпитание, и образцова общност. Под ръководството на великия Посветен, учениците му постигнали хармония на душата и интелекта с Вселената.
Малката общност от посветени се помещава в бяла сграда, издигаща се на хълма, под сянката на каперси ми маслини. Младите хора, желаещи да встъпят в общността, трябвало да преминат през редица изпитания. Не всички можели да понесат поста, самотата и насмешката над себе си, и затова много от тях, не преминали изпита за самообладание, напускали школата на Питагор.
В Кротон Питагор живял 30 години. На 60-годишна възраст се оженил за младата красавица Феано. Децата им - двама сина и една дъщеря, тръгнали по стъпките на баща си. Питагор успял да постави на чело на държавата хора, опиращи се на висшите знания, формирайки Съвет на тристате (нещо като научен, политически и религиозен Орден, за глава на който бил признан самия той). Питагорейския орден съществувал в продължение на 50 години.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics